Life

Αμύγδαλο: Ένας πραγματικά ωφέλιμος καρπός

Αμύγδαλα! Πρόκειται για έναν καρπό που θεωρείται από τους περισσότερους οργανισμούς υγείας "super" τροφή ! Και  μιας και ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που  αρχίζουν οι αμυγδαλιές να ανθοφορούν, ας δούμε την αξία του καρπού!


Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, η συχνή μέτρια κατανάλωση αμυγδάλων συμβάλλει στην ελάττωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL). Επίσης, φαίνεται ότι η συχνή κατανάλωσή τους μειώνει την πιθανότητα νόσησης από διαβήτη τύπου ΙΙ.


Είναι εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων οξέων. Περιέχονται ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και προάγουν την καρδιαγγειακή λειτουργία.


Συνιστώμενη ποσότητα

Δεν υπάρχει ακριβής συνιστώμενη δοσολογία λήψης. Πρέπει να ληφθεί σίγουρα υπόψη ότι δεν μπορούμε να τρώμε υπερβολικές ποσότητες αμυγδάλων καθώς είναι πυκνά σε θερμίδες (100γρ δίνουν πάνω από 600 θερμίδες). 

Είναι σίγουρα ασφαλής για τη σιλουέτα μας μια ποσότητα 20-30 γρ αμυγδάλων/ημέρα. Αυτή η ποσότητα «συμφωνεί» άλλωστε με τα ευεργετικά οφέλη των αμυγδάλων όπως έχει μελετηθεί.

Προσοχή:

Όπως έχει ήδη αναφερθεί τα αμύγδαλα έχουν υψηλό θερμιδικό φορτίο, επομένως φάτε και μην παραφάτε!


Μην προτιμάτε τους αλατισμένους καρπούς. Ελέγξτε αν περιέχουν ποσότητες αλατιού, μη διστάσετε να ρωτήσετε τον προμηθευτή σας.

Αποθηκεύστε τα αμύγδαλα σε μέρος ξηρό, η παρουσία νερού (υγρασίας) ευνοεί την ανάπτυξη αφλατοξίνων (τοξικές ουσίες που παράγονται από μύκητες)

Τα αμύγδαλα κάνουν πολύ καλή «παρέα» στις σαλάτες. Αυξάνουν τη θρεπτικότητά (πρωτεΐνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε κα), αυξάνουν την παρουσία φυτικών ινών (20-30 γρ αμύγδαλα περιέχουν 2 γρ φυτ. ίνες), ενώ προσθέτουν και γεύση!

Σύσταση αμυγδάλου/100 γρ

Θερμίδες 612 Kcal 
Πρωτεΐνες 21,1 γρ
Ασβέστιο 240 mg
Μαγνήσιο 270 mg 
Βιταμίνη Ε 23,98 mg

Προτιμάτε τα ελληνικά αμύγδαλα είναι εύγεστα και πολύ καλής ποιότητας.

Και μια και μιλάμε για τα ελληνικά ….Την ώρα που η χώρα μας παράγει πάνω απο 12.000 τόνους αμυγδάλων, έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές του καρπού (αμφίβολης ποιότητας και απλά χαμηλότερης τιμής), κάτι που εξωθεί στη μείωση της ντόπιας παραγωγής.

Σχόλια