default-image

Οι γάτες εξοντώνουν... δισεκατομμύρια άλλα ζώα κάθε χρόνο

Life
Οι γάτες εξοντώνουν... δισεκατομμύρια άλλα ζώα κάθε χρόνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τρυφερές και χαδιάρες γατούλες δεν είναι και τόσο αθώες όσο φαίνονται, αφού πρόσφατη έρευνα φέρνει στο φως μια άλλη, τρομακτική πλευρά τους.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Βιολογίας Σμιθσόνιαν της Ουάσινγκτον, με επικεφαλής το δρα Σκοτ Λος, δείχνουν πως οι συμπαθέστατες γάτες είναι... φονικές μηχανές που εξοντώνουν δισεκατομμύρια άλλα ζώα κάθε χρόνο(!). Μάλιστα οι ερευνητές τονίζουν ότι περισσότερα ζώα σκοτώνονται από τις γάτες από όσα πεθαίνουν από άλλες αιτίες, όπως τα αυτοκίνητα, τα παρασιτοκτόνα ή οι φόλες, ενώ τα χαριτωμένα αυτά ζώα είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη φονική μηχανή άλλων ειδών, μια απειλή που ξεπερνά άλλες ανθρωπογενείς απειλές, όπως την καταστροφή των ενδιαιτημάτων των ζώων και των πουλιών, τη ρύπανση του περιβάλλοντος από αγροτικά και άλλα χημικά, το κυνήγι κ.ά.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι μόνο στις ΗΠΑ οι κατοικίδιες γάτες και όσες ζουν μόνες τους στους δρόμους σκοτώνουν έως 3,7 δισεκατομμύρια πουλιά και έως 20,7 δισεκατομμύρια ποντίκια, αρουραίους και άλλα μικρά θηλαστικά ετησίως(!).

Συγκεκριμένα, κάθε γάτα που βγαίνει από το σπίτι σκοτώνει κάθε χρόνο 30 έως 47 πουλιά και 177 έως 299 θηλαστικά - εκτιμήσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές που πίστευαν έως τώρα οι βιολόγοι.

Τα νούμερα αυτά προέκυψαν από ένα νέο μαθηματικό-στατιστικό μοντέλο, στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature Communications". Η έρευνα έλαβε υπόψη της όλες τις έως τώρα δημοσιευμένες μελέτες πάνω στο ζήτημα.

Το περιθώριο στατιστικού λάθους είναι μεγάλο, όπως παραδέχονται οι ερευνητές, ωστόσο στην καλύτερη περίπτωση (δηλαδή με βάση το κατώτερο όριο των εκτιμήσεων) οι γάτες στις ΗΠΑ σκοτώνουν 1,4 δισεκατομμύρια πουλιά και 6,9 δισεκατομμύρια θηλαστικά το χρόνο.

Τα νέα στοιχεία, καθώς και η πρόταση των ερευνητών να ληφθούν μέτρα για να μειωθεί η επίπτωση των γατών στο υπόλοιπο ζωικό βασίλειο, όπως οι ιδιοκτήτες να κρατούν τα κατοικίδια μέσα στο σπίτι τους, αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις, θέτοντας από τη μια πλευρά τους επιστήμονες και τους οικολόγους, και από την άλλη τις φιλοζωικές οργανώσεις.

Σύμφωνα πάντως με την "κόκκινη λίστα" που καταρτίζει η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN), οι γάτες σε απομονωμένα γεωγραφικά περιβάλλοντα, όπως τα νησιά, ευθύνονται μέχρι σήμερα, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, για τη μαζική εξαφάνιση 33 ειδών πουλιών, θηλαστικών και ερπετών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News