default-image

"'Οχι στην κατάρρευση των δήμων"

Ελλάδα
"'Οχι στην κατάρρευση των δήμων"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκέντρωση  διαμαρτυρίας και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν σήμερα Δήμαρχοι από όλη τη χώρα για τις μεγάλες περικοπές στη χρηματοδότηση  των ΟΤΑ. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στους Δήμους που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους σήμερα και αύριο.

Δυναμικό παρών στις σημερινές κινητοποιήσεις έδωσαν και Δήμαρχοι από την Κρήτη με τον Αντιπρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε-Δήμαρχο Ηρακλείου να βρίσκεται στην κορυφή της πορείας διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Οικονομικών δηλώνοντας ότι "ο αγώνας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αγώνας για τους πολίτες  και θα συνεχιστεί προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι Δήμοι και το κοινωνικό έργο που προσφέρουν".

Αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα στον οποίο και εξέθεσε τη τραγική κατάσταση στην οποία στην οποία έχουν περιέλθει οι Ο.Τ.Α Από την πλευρά του ο υπουργός δεν έδωσε καμία ουσιαστική δέσμευση καθώς όπως είπε στους Δημάρχους όλα θα κριθούν από το χρόνο εκταμίευσης της μεγάλης δόσης των 31 δις που θα λάβει η χώρα μας .

Οι Δήμαρχοι εκτός από  την καταβολή 2,7 δις από  θεσμοθετημένους  πόρους  όπως η Κ.Α.Π , 380 εκ ευρώ για έργα από τη Σ.Α.Τ.Α  , τη 4η δόση των «παρακρατηθέντων» του 2012 ύψους 214 εκ και 70 εκ από άλλους πόρους  κατέθεσαν  στον υπουργό τις προτάσεις τους για αύξηση των εσόδων και την  εξοικονόμηση δαπανών χωρίς να επιβαρύνουν το κρατικό προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα προτείνουν :

1.      Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων κατά 10 έτη με τουλάχιστον ένα χρόνο περίοδο χάριτος.

2.      Μείωση του κόστους δανεισμού των Δήμων τουλάχιστον κατά 1%.

3.      Μείωση του εργολαβικού οφέλους από 18% σε 12%.

4.      Εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

5.      Εξομοίωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας των Δήμων με το βιομηχανικό τιμολόγιο.

6.      Απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου των σχολείων και Παιδικών Σταθμών κ.α.

7.      Καθολική χρήση της δημοτικής ενημερότητας.

8.      Ενεργοποίηση του Πράσινου Ταμείου.

9.      Μεταφορά της αρμοδιότητας των Γραφείων Κτηματολογίου στους Δήμους.

10.      Έναρξη του διαλόγου για την προώθηση μίας ουσιαστικής φορολογικής αποκέντρωσης.

               ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Παράλληλα ,όπως είπαν οι εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης , οι Δήμοι έχουν  αποδείξει ότι μπορούν να αναλάβουν σημαντικό αναπτυξιακό έργο με μεγάλη αποτελεσματικότητα (η απορροφητικότητα στα κοινωνικά έργα του ΕΣΠΑ πλησιάζει το 100%) και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στις τοπικές αγορές εργασίας και την περιφερειακή ανάπτυξη .

Για την ενίσχυση του ρόλου των Δήμων στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και  της κοινωνικής συνοχής η Κ.Ε.Δ.Ε  πρότεινε στον υπουργό   ρυθμίσεις, μέτρα και προγράμματα  που είναι τα εξής:

Στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησης του ΕΣΠΑ 2007-2013  την δημιουργία ειδικού προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα περιλαμβάνει εκχωρήσεις τόσο από το ΕΤΠΑ όσο και από το ΕΚΤ το οποίο  θα διαχειρίζεται η Τ.Α.

Η δημιουργία ενός Εθνικού Προγράμματος Τοπικής Ανάπτυξης που θα συμπληρώνει το ΕΣΠΑ και θα χρηματοδοτεί έργα και δράσεις, που δεν είναι επιλέξιμα, αξιοποιώντας και τους πόρους του Πράσινου Ταμείου.

Η διασφάλιση της χρηματοδότησης για την εφαρμογή του Προγράμματος Αυτεπιστασίας των Δήμων από τον ΟΑΕΔ  με πόρους  από το Ευρωπαϊκό  Κοινωνικό Ταμείο.

Κάλυψη της υστέρησης των Περιφερειών του Στόχου 2 (Στερεάς Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου).

Η βελτίωση της οργανωτικής και διαχειριστικής ικανότητας των Δήμων με χρηματοδότηση από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και «Ψηφιακή Σύγκληση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News