default-image

Ανεβαίνουν οι τιμές του ελαιολάδου

Κρήτη
Ανεβαίνουν οι τιμές του ελαιολάδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκρατημένη αισιοδοξία για αύξηση της τιμής του ελαιολάδου στην Κρήτη εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), σε ανακοίνωση που εξέδωσε, συνιστώντας... ψυχραιμία στους παραγωγούς, και σημειώνοντας ότι ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι από τα διεθνή καρτέλ και τον τοπικό κατακερματισμό της προσφοράς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΔΗΚ:

Οι τιμές επιτέλους αρχίζουν να ανεβαίνουν στην Ισπανία και ελαφρώς και στην Ελλάδα, αλλάζοντας την πολύχρονη καθοδική πορεία τους σε ανοδική.

Η ευχάριστη αυτή εξέλιξη που άρχισε να φαίνεται αμυδρά από τις αρχές Ιουλίου στην Ισπανία και προχωρεί με διακυμάνσεις μέχρι σήμερα, οφείλεται προφανώς στις εκτιμήσεις για σημαντική μείωση της Κοινοτικής παραγωγής και εκτιμάται ότι μπορεί να συνεχιστεί, αν δεν υπάρξουν αντιδράσεις τύπου καρτέλ των μεγάλων Βιομηχανιών και αν δεν συμβάλλουν σε αυτές οι τοπικοί μεσάζοντες.

Έτσι, οι τιμές που διαμορφώθηκαν την βδομάδα 15-21 Αυγούστου στην Ισπανία ήταν 2,22 € η μέγιστη, 2,17 € η μέση και 2,10 € η ελάχιστη παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξεως του 16-23% σε σχέση με τις τιμές που υπήρχαν πριν ένα μήνα. Στο ενδιάμεσο διάστημα υπήρξαν αγοραπωλησίες με τιμές ακόμη μεγαλύτερες που έφθασαν μέχρι και 2,32€.

Την ίδια βδομάδα οι τιμές στην Ελλάδα, που ήταν ήδη ελαφρά υψηλότερες από ότι στην Ισπανία, έδειξαν μια μικρή αύξηση και κυμάνθηκαν στην Κρητη από 1,85€ έως 2,10€ και στην Πελοπόννησο στα 2,20€

Οι ζέστες μείωσαν την παραγωγή

Η πορεία της  ερχόμενης σοδειάς  ελαιολάδου στην Κρήτη,  καθορίστηκε μέχρι  στιγμής  σε μεγάλο βαθμό  από τις  μεγάλες  θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού οι οποίες φαίνεται να καθήλωσαν κυριολεκτικά τον Δάκο αλλά παράλληλα έπληξαν σημαντικά και την παραγωγή.

"Απαιτείται ψυχραιμία των παραγωγών"

Ωστόσο ενώ η ασυνήθιστη αυτή μείωση της Κοινοτικής παραγωγής θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρκετά υψηλές τιμές παραγωγού, αυτό δεν είναι βέβαιο πως θα συμβεί, λόγω των ποικίλων παρεμβολών και αντιδράσεων των μεγάλων Βιομηχανιών αλλά και λόγω του γνωστού κατακερματισμού της προσφοράς στην Ελληνική αγορά.

Επομένως, στην φάση αυτή, το μόνο που μπορεί να συμβάλλει σε καλύτερες τιμές είναι η ψύχραιμη στάση των παραγωγών και η πίεση τους προς τους μεσάζοντες να μην πωλούν όσο-όσο διευκολύνοντας τον άτυπο μειοδοτικό διαγωνισμό που θα επιχειρήσουν οι Βιομηχανίες.

Η διάθεση του ελαιολάδου, μέσω διαγωνισμών από Συνεταιρικά και Ιδιωτικά ελαιοτροβεία είναι απαραίτητο να απασχολήσει και την Πολιτεία αλλά και τους νοικοκυραίους παραγωγούς! Ο ΣΕΔΗΚ έχει κάνει σχετικές προτάσεις με υπόμνημα του στο ΥΠΑΑΤ αλλά μέχρι στιγμής δεν φάνηκε να λήφθηκαν υπόψη. Ίδωμεν".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News