Ρέθυμνο: Συνεχίζεται σήμερα η δίκη για το εργατικό δυστύχημα με θύμα τον Μανόλη Αφράτη (pics)

Κρήτη
Ρέθυμνο: Συνεχίζεται σήμερα η δίκη για το εργατικό δυστύχημα με θύμα τον Μανόλη Αφράτη (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έξω από τα δικαστήρια είναι και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων που ζητούν δικαίωση της μνήμης του νεκρού

Αναβιώνει σήμερα Πέμπτη 1 Ιουνίου, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, η δίκη για το εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε στις 21 Μαΐου 2020, με θύμα τον μόλις 38 ετών Μανόλη Αφράτη. Ο οδηγός βρήκε τραγικό θάνατο όταν το φορτηγό που οδηγούσε, κάνοντας διανομές, εξετράπη της πορείας του και ανατράπηκε.

Έξω από τα δικαστήρια βρίσκεται και ο αδερφός του νεκρού, φορώντας μαύρο πουκάμισο και μαύρα γυαλιά.

Έξω από τα δικαστήρια είναι και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων που ζητούν δικαίωση της μνήμης του νεκρού, ενώ έχουν αναρτήσει πανό και φωτογραφίες από το "φονικό" όχημα. «Όχι άλλοι νεκροί για τα κέρδη των αφεντικών Μανώλης Αφράτης ένας από εμάς», γράφουν πάνω στα πανό.

Η διοίκηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών - Παράρτημα Ηρακλείου τις προηγούμενες ημέρες εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας ότι στηρίζει τον αγώνα της οικογένειας Αφράτη για δικαίωση του θύματος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, «στις 21 Μαΐου του 2020 έχασε τη ζωή του στο Ρέθυμνο ο 38χρονος εργαζόμενος Μανόλης Αφράτης. Το φορτηγό “ψυγείο” της εταιρείας, με το οποίο έκανε διανομές, εξετράπη της πορείας του και ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Μανόλης. Τα “σαπάκια” φορτηγά που έδινε και συνεχίζει να δίνει ακόμα και σήμερα η εταιρεία στους εργαζόμενους είχαν δώσει προμήνυμα γι’ αυτό που τελικά συνέβη με θύμα τον Μανόλη Αφράτη, αφού στις 10/3/2020 άλλος εργαζόμενος στην εταιρεία γλίτωσε καθαρά από τύχη σε παρόμοια ανατροπή φορτηγού.

Σπασμένα φρένα, ζώνες ασφαλείας εκτός λειτουργίας και όχημα δηλωμένο ως “φορτηγό με ανυψωτικό μηχάνημα”, το οποίο είχε παρατύπως μετατραπεί σε φορτηγό ψυγείο. Αυτά είναι λίγα δείγματα της έγνοιας της εταιρείας για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Από τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν φαίνεται η τραγική κατάσταση του φορτηγού.

Τα ερωτήματα λοιπόν που θέτονται αυτονόητα είναι:

  • Η μετατροπή είχε δηλωθεί; Αν ναι, πότε;
  • Είχε λάβει έγκριση τύπου; Αν ναι, από ποιον φορέα και πότε;
  • Ποια η χρονιά κατασκευής του οχήματος;
  • Από τεχνικό έλεγχο σε ΚΤΕΟ είχε περάσει ΜΕΤΑ τη μετατροπή;
  • Τι αναφέρει στις παρατηρήσεις ο ελεγκτής;
  • Ποια η ημερομηνία κατασκευής των ελαστικών;
  • Το βιβλίο συντηρήσεων έχει συμπληρωθεί και τι επισκευές-συντηρήσεις έχουν καταγραφεί; Τιμολόγια γι’ αυτές και τα ανταλλακτικά υπάρχουν; Τις εργασίες τις έχει και ποιος σφραγίσει;
  • Για τα υπόλοιπα οχήματα της εταιρείας υπάρχουν τα παραπάνω; Έχουν γίνει έλεγχοι από ΣΕΠΕ και εισαγγελία; Αν ναι, πότε; Αν όχι, γιατί;
  • Ποιος υπογράφει ως τεχνικός ασφαλείας; Τηρείται το βιβλίο; Τι καταγραφές έχει; Πότε ελέγχθηκε;».

Συνεχίζοντας, το Σωματείο υποστηρίζει ότι «ένα ολόκληρο σύστημα δήλωσε εμπράκτως την ταξική του θέση. Έτσι, ο διορισμένος πραγματογνώμονας του Α.Τ. Αμαρίου δε “βλέπει” ευθύνη της εταιρείας, το ΣΕΠΕ παραπέμπει στην... Τροχαία, ο εισαγγελέας στέλνει την υπόθεση στο αρχείο, η Εκκλησία δημοσιεύει ευχαριστήριο για τη δωρεά σε είδος του επιχειρηματία υπέρ ανάπαυσης της ψυχής του θύματος!

Από τότε και αφού έχουν περάσει σχεδόν δυόμισι χρόνια, η οικογένεια του Μανόλη συνεχίζει να περνά ένα “Γολγοθά” γιατί, πέρα από την απώλεια του δικού της ανθρώπου, έρχεται αντιμέτωπη µε τη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος που θέλει τον εργάτη ζωντανό μόνο για να του κλέβει την υπεραξία.

Η οικογένεια του Μανόλη, και µε την ταξική αλληλεγγύη που εκφράστηκε και συνεχίζει, κατάφερε να μην κουκουλωθεί η υπόθεση ενάντια στις επιθυμίες και τις προσπάθειες της εργοδοσίας. Η δίκη, έπειτα από αναβολή θα διεξαχθεί στο τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου την Πέμπτη 1/6/23 (σ.σ. αύριο). Οι εργοδότες έχουν τους μηχανισμούς τους. Η εργατική τάξη έχει για όπλα την ενότητα, την ταξική αλληλεγγύη. Με αυτά θα δοθεί και αυτός ο αγώνας. Η μάχη που δίνει η οικογένεια του Μανόλη Αφράτη για δικαίωση είναι μια μάχη όλης της εργατικής τάξης, που βγαίνει στο μεροκάματο και αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα για την κερδοφορία του κεφαλαίου».

Τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης

Ψήφισμα συμπαράστασης για την υπόθεση του αδικοχαμένου Μανόλη Αφράτη εξέδωσαν και τα τέσσερα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης. Όπως αναφέρουν, «τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης συμπαραστέκονται στην οικογένεια του 38χρονου Μανόλη Αφράτη, ο οποίος έχασε τη ζωή του ενώ πραγματοποιούσε διανομές με φορτηγό ψυγείο.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στις 21 Μαΐου του 2020, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Κουρουτών-Φουρφουρά του δήμου Αμαρίου και, όπως καταγγέλλει η οικογένεια του άτυχου 38χρονου, πρόκειται για εργατικό δυστύχημα, χαρακτηρίζοντας το μοιραίο όχημα που οδηγούσε ο Μανόλης Αφράτης ως “φονικό φορτηγό-καρμανιόλα”.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις ειδικών πραγματογνωμόνων, το όχημα που οδηγούσε ο άτυχος εργαζόμενος, το οποίο είχε μετατραπεί παράνομα σε ψυγείο, αποτελούσε δημόσιο κίνδυνο, καθώς δεν πληρούσε καμία προδιαγραφή ασφαλείας και δεν είχε διενεργηθεί ο απαιτούμενος μηχανικός έλεγχος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του οδηγού.

Εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων Κρήτης θα βρίσκονται έξω από το δικαστήριο του Ρεθύμνου την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023 (σ.σ. αύριο), ημέρα κατά την οποία έχει οριστεί η εξ αναβολής δικάσιμος για την υπόθεση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News