Φοινικόδασος Πρέβελη: «Σηκώνουν μανίκια» για να αποτραπεί νέα πυρκαγιά - Πότε κλείνει η είσοδος για τους πολίτες (vid)

Κρήτη
Φοινικόδασος Πρέβελη: «Σηκώνουν μανίκια» για να αποτραπεί νέα πυρκαγιά - Πότε κλείνει η είσοδος για τους πολίτες (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ετοιμοπόλεμοι» πυροσβεστική και δήμος για το δύσκολο καλοκαίρι – Νέα «επιχείρηση-σκούπα» στο Φοινικόδασος Πρέβελη

Ένα «δίκτυ» προστασίας της «ευαίσθητης» - κυρίως τους θερινούς μήνες - ευρύτερης περιοχής του Πρέβελη, στα νότια του Ρεθύμνου, «απλώνουν» τώρα οι θεσμικοί και οι επιχειρησιακές δυνάμεις του νομού, θέλοντας να «απομακρύνουν» από την περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Αντιπεριφέρεια υπό τη Μαίρη Λιονή, παρουσιάστηκε η υφιστάμενη κατάσταση βάσει της οποίας ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιάς παραμένει ορατός, ενώ αυτό που τονίστηκε είναι η ανάγκη να «ανασκουμπωθούν» όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ώστε ποτέ ξανά το Ρέθυμνο να μην ζήσει την καταστροφική πυρκαγιά του 2010 στο φοινικόδασος του Πρέβελη.

Το Δασαρχείο Ρεθύμνου, που έχει εξ ολοκλήρου την ευθύνη της περιοχής, έχει ήδη προχωρήσει στον πρώτο καθαρισμό του δάσους, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος «ANTINERO», στο οποίο εντάχθηκε η περιοχή, αναμένεται να γίνει νέος καθαρισμός περίπου στις 15 Ιουνίου.

Την ίδια ώρα που οι πυροσβεστικές υπηρεσίες του Ρεθύμνου έχουν καταρτίσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο ακόμα και για τις «δύσκολες» ημέρες του καλοκαιριού, ενώ η μεγάλη εθελοντική ομάδα του Αϊ Βασίλη ξεκινά στο πλαίσιο της πρόληψης τις δικές της περιπολίες στην περιοχή.

Και όλα αυτά, τη στιγμή που οι διαδικασίες έχουν «τρέξει» από πλευράς υπηρεσιών ώστε μόλις δοθεί το «πράσινο φως» από το αρμόδιο υπουργείο η ευρύτερη περιοχή του Πρέβελη να ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας όπως ο εθνικός δρυμός της Σαμαριάς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News