“Καμπανάκι” για το νερό και στο Ρέθυμνο: Στο τραπέζι ο διαχωρισμός δικτύων ύδρευσης-άρδευσης υπό τον φόβο της λειψυδρίας

Κρήτη
“Καμπανάκι” για το νερό και στο Ρέθυμνο: Στο τραπέζι ο διαχωρισμός δικτύων ύδρευσης-άρδευσης υπό τον φόβο της λειψυδρίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τις 100 μονάδες νερού που αντλούνται από τα έγκατα της γης, μόνο οι 12-14 πάνε για το πόσιμο νερό και οι υπόλοιπες περίπου 80 διοχετεύονται στη γεωργία!

Δημόσια έκκληση προς την Πολιτεία για αλλαγή “πλεύσης” των πολιτικών που εφαρμόζει ως προς την ορθότερη και αποτελεσματική διαχείριση των υδάτων απευθύνει ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, Γιώργος Μαρινάκης, με φόντο τον εφιάλτη της λειψυδρίας που απειλεί και την Κρήτη.

Η λειψυδρία αναμένεται να είναι ένα σοβαρό και επείγον πρόβλημα, που θα ταλαιπωρήσει, μεταξύ άλλων, και τις τοπικές κοινωνίες της Κρήτης. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μαρινάκης προτείνει την υλοποίηση προγραμμάτων και έργων που θα διαχωρίζουν το πόσιμο από το αρδεύσιμο νερό, δεδομένου ότι σημαντικές είναι οι ποσότητες που “χάνονται” στη γεωργία και απειροελάχιστες αυτές που διοχετεύονται στην ύδρευση.

Ειδικότερα, νέο “καμπανάκι” για το πόσιμο νερό που χάνεται για αρδευτικές ανάγκες “κρούει” ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, Γιώργος Μαρινάκης, με αφορμή τον κίνδυνο της λειψυδρίας, που έχει ήδη “ξεπροβάλει” εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής. Η κλιματική αλλαγή όχι μόνο έχει εμφανιστεί σε επίπεδο Κρήτης, αλλά φαίνεται πως θα είναι πιο απτή αυτό το καλοκαίρι.

Ο Γιώργος Μαρινάκης, που πρόσφατα εξασφάλισε χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για το έργο της ανόρυξης μιας γεώτρησης στην περιοχή της Αρχοντικής, απευθύνει δημόσια έκκληση, ώστε να διαχωριστεί επιτέλους το αρδεύσιμο από το πόσιμο νερό για να σταματήσει, όπως είπε, η τρομακτική σπατάλη.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, μιλώντας στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV”, υποστήριξε ότι «είναι καιρός να βάλουμε στην ατζέντα μας προγράμματα, να διαχωριστεί το αρδεύσιμο από το πόσιμο νερό. Στην άρδευση γίνεται η τρομακτική σπατάλη νερού και, όταν έχουμε και τέτοιο πρόβλημα λειψυδρίας μπροστά μας, δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να ποτίζουμε με το νερό που πρέπει να πίνουμε. Πρέπει να γίνει πλήρης διαχωρισμός και έτσι θα εξοικονομήσουμε και πόρους φυσικούς και ενέργεια».

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το παράδειγμα που παρουσιάζει ο κ. Μαρινάκης, ο οποίος με απλά λόγια εξηγεί ότι από τις 100 μονάδες νερού που αντλούνται από τα έγκατα της γης, μόνο οι 12-14 πάνε για το πόσιμο νερό και οι υπόλοιπες περίπου 80 διοχετεύονται στη γεωργία.

«Από αυτές, οι 67 σπαταλιούνται από την έλλειψη δικτύων και πολιτικής. Είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει να ενσκήψει η ελληνική Πολιτεία, που διαχρονικά δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Δεν έχει τόση μεγάλη σημασία η τηλεμετρία σε μια πόλη που χάνει από τις 12 μονάδες τις 4 ή τις 5 ή τις 3, όταν έχουμε τις 85 μονάδες και χάνουμε τις 3-5 τουλάχιστον από αυτές. Εκεί είναι ανάγκη να κάνουμε ρυθμίσεις, τηλεμετρία και διαχωρισμό δικτύων», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μαρινάκης στην “ΚΡΗΤΗ ΤV”.

Σωτήρια η νέα γεώτρηση

Σε ό,τι αφορά πάντως τη γεώτρηση της Αρχοντικής, που βρίσκεται ανατολικά του ποταμού Μουσέλα, σε απόσταση περίπου 22 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά από το Ρέθυμνο και σε ύψος 180 μέτρων, στα σύνορα με τον νομό Χανίων, ο δήμαρχος της πόλης αναφέρθηκε στη σημασία αυτών των παρεμβάσεων στους μητροπολιτικούς δήμους της επαρχίας.

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Όταν ακούμε για μητροπολιτικούς δήμους, μπορούμε να μιλάμε μόνο για τα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στην επαρχία, οι μητροπολιτικοί δήμοι είναι στην ουσία δήμοι που περιβάλλονται, όπως ο δήμος Ρεθύμνου, από 101 χωριά, με ιδιαίτερα προβλήματα και στην ύδρευση και στην άρδευση».

Σε γενικές γραμμές πάντως, τα έργα στην Κρήτη μόνο για τη διαχείριση του νερού σε μικρές και μεσαίες παρεμβάσεις από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News