Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Στο πλευρό των σχολικών καθαριστριών που ζητούν εκλογική αποζημίωση το Εργατικό Κέντρο

«Η χορήγηση της εκλογικής αποζημίωσης και η αμοιβή της υπερωριακής απασχόλησης δε συνιστά συνδικαλιστικό-συντεχνιακό αίτημα, αλλά δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων και υποχρέωση της πολιτείας και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» αναφέρει το ΕΚΡ

Για το «δημοκρατικό δικαίωμα των σχολικών καθαριστριών στη χορήγηση εκλογικής αποζημίωσης» εξέδωσε ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, το οποίο στηρίζει τις εργαζόμενες σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση του συγκεκριμένου επιδόματος.

Υπενθυμίζεται ότι και οι σχολικές καθαρίστριες του Ηρακλείου διεκδικούν εκλογικό επίδομα, ειδάλλως απειλούν ότι δε θα καθαρίσουν τα σχολεία μετά τις εκλογές.
Το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου σημειώνει τα εξής αναφορικά με το αίτημα των σχολικών καθαριστριών του Ρεθύμνου:
«Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου στηρίζει τις ενέργειες της Γ.Σ.Ε.Ε. η οποία απέστειλε επιστολές στην υπηρεσιακή Υπουργό Εσωτερικών και στον Υπουργό και Υφυπουργό Οικονομικών, καθώς επίσης και στην Κεντρική Ένωση Δήμων, ζητώντας την υιοθέτηση του δίκαιου αιτήματος για χορήγηση ειδικής εκλογικής αποζημίωσης και υπερωριακής αμοιβής στις εργαζόμενες και στους εργαζόμενους στην καθαριότητα σχολικών κτιρίων.
Τα σχολεία που θα διαμορφωθούν ως εκλογικά τμήματα, θα προετοιμαστούν από το προσωπικό σχολικής καθαριότητας και θα παραληφθούν καθαρά από τους εκλογικούς αντιπροσώπους και τις εφορευτικές επιτροπές. Τη Δευτέρα όμως, όγκοι απορριμμάτων (ψηφοδέλτια, σκουπίδια, κ.λ.π) και υπέρμετρα βρώμικοι χώροι (αίθουσες, διάδρομοι, τουαλέτες, κ.ο.κ) θα επιβαρύνουν επιπρόσθετα το έργο χιλιάδων εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων (κυρίως συμβασιούχων), που θα κληθούν να καθαρίσουν εκ νέου τα σχολεία ώστε μαθητές και δάσκαλοι να προσέλθουν για μάθημα την Τρίτη 23/5/2023 σε ένα καθαρό και ασφαλές σχολικό περιβάλλον.
Και ενώ όσοι απασχολούνται με εργασίες προετοιμασίας των εκλογών-μεταξύ των οποίων και υπάλληλοι των ΟΤΑ-αναμένεται να λάβουν, έστω, μια μικρή εκλογική αποζημίωση, οι χιλιάδες σχολικές/οι καθαρίστριες/ες δε θα λάβουν καμία πρόσθετη αμοιβή ως ένδειξη αναγνώρισης της πολύτιμης για την εκλογική διαδικασία προσφορά τους. Αν λάβει δε κανείς υπόψιν την εμπειρία προηγούμενων εκλογικών διαδικασιών, μεγάλο μέρος του προσωπικού καθαριότητας θα απασχοληθεί υπερωριακά, ατύπως, και δίχως καμία πρόσθετη αμοιβή.
Η χορήγηση της εκλογικής αποζημίωσης και η αμοιβή της υπερωριακής απασχόλησης δε συνιστά συνδικαλιστικό-συντεχνιακό αίτημα. Συνιστά πρωτίστως δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων και υποχρέωση της πολιτείας και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στην Ελλάδα του 2023, το κράτος και οι ΟΤΑ θα πρέπει να επιδεικνύουν σεβασμό στην εργασία των ανθρώπων και δη όλων όσοι εργάζονται για την ομαλή διεξαγωγή της ύψιστης δημοκρατικής διαδικασίας, αυτής των εκλογών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια