Ρέθυμνο: Οι αποφάσεις που πήραν για τον τόπο τους οι κάτοικοι του Αμαρίου

Ρέθυμνο
Ρέθυμνο: Οι αποφάσεις που πήραν για τον τόπο τους οι κάτοικοι του Αμαρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η δημιουργία ενός διεκδικητικού αυτοδιοίκητου κινήματος, που θα αγωνιστεί για την επιβίωση και ανάπτυξη του Αμαρίου είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι του Αμαρίου

Συγκεντρώθηκαν την Κυριακή 07-05-2023 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοναστηρακίου κάτοικοι από τα χωριά του Αμαρίου και συζητήσαμε για τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο και τον οδηγούν σε συνεχή υποβάθμιση.

Μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων κατέληξαν στις παρακάτω διαπιστώσεις και αποφάσεις.

1) Το Αμάρι διέρχεται σήμερα από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας του, με μηδενική ανάπτυξη, οικονομική καθήλωση και ραγδαία μείωση του πληθυσμού του.

 Στο σημερινό σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον ο τόπος διαρκώς φθίνει και ελλοχεύει ο κίνδυνος της ερήμωσης.

2) Ενώ το Αμάρι συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και πρόοδο γειτονικών περιφερειών:

α) με την μεταφορά και εκμετάλλευση του πολύτιμου υδάτινου δυναμικού του στην περιοχή του Ρεθύμνου (Φράγμα Ποταμών) και στις περιοχές Μεσαράς και Αγίου Βασιλείου (φράγμα Πλατύ αύριο).

 β) με την διαχείριση των απορριμμάτων όλων των δήμων του Νομού στον χώρο του ΧΥΤΑ –Αμαρίου, επιλύοντας ένα δυσεπίλυτο σύγχρονο πρόβλημα προστασίας του Περιβάλλοντος και της Υγείας των πολιτών, αυτά που δικαιούται δεν του αποδίδονται ούτε στο ελάχιστο.

3) Η Δημοτική Αρχή  που σύμφωνα με το θεσμικό της ρόλο οφείλει να προασπίζει τα ζωτικά συμφέροντα του τόπου και να αγωνίζεται για την πρόοδό του, περιορίζεται σε μια απλή διαχείριση της καθημερινότητας, χωρίς να υλοποιεί κανένα αναπτυξιακό σχέδιο.

Κρίσιμα ζητήματα όπως,

- ο Αμαριώτικος δρόμος και οι παράπλευρες οδικές αρτηρίες,

- η Διαχείριση των νερών  προς όφελος της Περιοχής,

- η Αξιοποίηση του πλούτου της Σχολής Ασωμάτων,

- η διασφάλιση των κεκτημένων από την διαχείριση των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ-Αμαρίου

- οι υποδομές και δράσεις για την ανάπτυξη ήπιων μορφών Τουρισμού, βρίσκονται σε πλήρη αποτελμάτωση.

Γενικότερα απουσιάζουν ενέργειες και δράσεις για την ανάδειξη και προβολή της περιοχής και την ένταξη της στα χρηματοδοτικά Προγράμματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα τους μικρούς ορεινούς Δήμους της Χώρας.

4) Κάτω από αυτές τις συνθήκες η δημιουργία ενός διεκδικητικού αυτοδιοίκητου κινήματος, που θα αγωνιστεί για την επιβίωση και ανάπτυξη του Αμαρίου είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία.

Ένα δυναμικό ξεκίνημα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , με όραμα και πίστη  στην αξία του Τόπου , με  έμπνευση και εμπλοκή των νέων , αποτελεί τη σοβαρότερη και μοναδική ίσως προσπάθεια  για  να κρατηθεί ζωντανό το Αμάρι .

5 ) Συγκροτείται προς τούτο οργανωτική Επιτροπή ,από τον δημοτικό σύμβουλο και πρώην δήμαρχο Αδάμ Παραδεισανό ,τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Φραγκιουδάκη Μενέλαο ,τους πρώην δημοτικούς συμβούλους Αλεβιζάκη Χαρίλαο και Καλομενόπουλο Μανόλη και τις δημότισσες Κυριακή Γιαννουλάκη-Δάρα Ελένη Σκουλουφιανάκη, για  τη δημιουργία  Νέας Δημοτικής Παράταξης .

Στο επόμενο χρονικό διάστημα σε ανοικτή συγκέντρωση θα παρουσιαστεί  η Διακήρυξη της Παράταξης ,τα βασικά στοιχεία του δημοτικού Προγράμματος  και τα οργανωτικά μέτρα για την επίτευξη των στόχων που θα τεθούν .

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News