2o EΠAΛ Ρεθύμνου: Σημαντικές αναφορές στην εκδήλωση για την «Ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο» (pics)

Ρέθυμνο
2o EΠAΛ Ρεθύμνου: Σημαντικές αναφορές στην εκδήλωση για την «Ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο» (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την εκδήλωση πραγματοποίησε το σχολείο στα πλαίσια του προγράμματος Υποψήφιο Σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο «Σπίτι του Πολιτισμού»

Το 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου πραγματοποίησε μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση με θέμα «Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο: Κίνδυνοι και Προστασία», στα πλαίσια του προγράμματος Υποψήφιο Σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο «Σπίτι του Πολιτισμού».

Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε η κ. Δέσποινα Αγγελιδάκη, δ/ντρια του 2ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, καλωσορίζοντας το δ/ντή της Δ/μιας Εκπ/σης κ. Μανούσο Μαραγκάκη και τους καλεσμένους ομιλητές. Η κ. Αγγελιδάκη τόνισε τη σημασία που έχει η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο και ειδικά για τους νέους που καθημερινά περνούν πολλές ώρες σε αυτό.

Ο κ. Μανούσος Μαραγκάκης απηύθυνε χαιρετισμό, δίνοντας βάση στη σπουδαιότητα τέτοιων εκδηλώσεων που αφορούν γονείς και μαθητές.

Πρώτη ομιλήτρια ήταν η δρ. Ελένη Σταύρου, ευρωβουλευτής της Κύπρου, η οποία αναφέρθηκε στους κινδύνους που διατρέχουν οι νέοι στο διαδίκτυο, το πρόβλημα του εθισμού και τις συνέπειες του. Σύστησε τη συνεχή υποστήριξη των νέων από γονείς, καθηγητές και φορείς.

Ακολούθησε, η ιδιαίτερα σημαντική παρουσίαση της κ. Βρουστίδου, αξιωματικού της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Η κ. Βρουστίδου αναφέρθηκε στην αύξηση των υποθέσεων που αφορούν τον χρηματικό εκβιασμό ανηλίκων μέσω του διαδικτύου. Τόνισε τη μη χρήση δωρεάν wifi για λόγους προστασίας και τη χρήση των social media με φειδώ, χωρίς να δίνουμε όλες τις προσωπικές μας πληροφορίες στο internet. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι η δημιουργία ισχυρού κωδικού όπου ζητείται στο διαδίκτυο και αλλαγή του σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι λογαριασμοί τόνισε, πρέπει να παραμένουν ιδιωτικοί και να μην ανταποκρινόμαστε σε αιτήματα αγνώστων. Αναφέρθηκε στο sexting, στο cyberbullying όπου δέχονται πολύ ανήλικοι μέσω internet καθώς και στον κίνδυνο που υπάρχει με τη χρήση των διαδικτυακών παιχνιδιών. Αρνητικές συνέπειες από την πολύωρη χρήση του διαδικτύου είναι οι διαταραχές ύπνου, οι πονοκέφαλοι, οι ημικρανίες, κ.α. 

Στη συνέχεια, η κ. Κατερίνα Μπουλνακάκη, δικηγόρος και εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.), αναφέρθηκε στον τρόπο προστασίας των προσωπικών δεδομένων καθώς και τις κυρώσεις που υπάρχουν εάν κάποιος απειληθεί από τρίτον στο διαδίκτυο. Επισήμανε ότι σε περίπτωση που αναρτηθεί φωτογραφία χωρίς τη θέληση μας μπορούμε να απευθυνθούμε στο safeline.gr, στο takeitdown.ncmec.org καθώς και στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Επίσης, έδωσε οδηγίες πως μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς ηλεκτρονικές αγορές, τα fake news και πως να προστατευόμαστε από μη έγκυρα email. Την ομιλία εκ μέρους του ΙΤΕ, ολοκλήρωσε η κ. Θεώνη Βροχίδου, ψυχολόγος Γραμμής Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που εστίασε στην εικόνα του σώματος και πως αυτή διαστρεβλώνεται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον κ. Νικόλα Μωραϊτάκη, υπεύθυνου επικοινωνίας του Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης, ο οποίος αναφέρθηκε στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν στόχο η προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του διαδικτύου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News