Ρέθυμνο: Τίτλοι τέλους… στην επένδυση του Παλίγκρεμνου - Ακυρώθηκε η οικοδομική άδεια

Κρήτη
Ρέθυμνο: Τίτλοι τέλους… στην επένδυση του Παλίγκρεμνου - Ακυρώθηκε η οικοδομική άδεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία ιστορική απόφαση ρίχνει την "αυλαία" στην υπόθεση της δημιουργίας υπόσκαφης τουριστικής μονάδας στον Παλίγκρεμνο - Επόμενο βήμα για τους φορείς, τις συλλογικότητες και τον Δήμο Ρεθύμνου αποτελεί η ανακήρυξή του ως προστατευόμενη περιοχή

“Αυλαία” με μία ιστορική απόφαση - σύμφωνα με όλους τους φορείς και τις συλλογικότητες του Ρεθύμνου - πέφτει στην πολυσυζητημένη υπόθεση της δημιουργίας υπόσκαφης τουριστικής μονάδας στον Παλίγκρεμνο του Πλακιά. Το Διοικητικό Εφετείο Χανίων έσωσε κυριολεκτικά το μοναδικό αυτό μνημείο της φύσης στον Πλακιά. Συγκεκριμένα, ακυρώνεται η οικοδομική άδεια, που είχε εκδώσει η Πολεοδομία Ρεθύμνου, για την κατασκευή υπόσκαφης τουριστικής μονάδας στην περιοχή!

Δεκάδες φορείς και συλλογικότητες μαζί με τον Δήμο Αγίου Βασιλείου μιλούν για μια ιστορική ημέρα, ενώ το επόμενο μεγάλο βήμα που θέτουν είναι να ανακηρυχθεί ο Παλίγκρεμνος ως προστατευόμενη περιοχή, βάζοντας έτσι οριστικό τέλος σε κάθε ενδεχόμενη νέα επένδυση.

Αν και η δικαστική απόφαση δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί, εντούτοις είναι γεγονός ότι ακυρώνεται η οικοδομική άδεια, ενώ ο επενδυτής αναμένεται πως δε θα μπορεί να προσφύγει στο Εφετείο στη χώρα μας, αφού η ιστορική αυτή απόφαση του Δικαστηρίου έχει βασιστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας!

«Όχι μόνο σταματούν οι εργασίες. Αλλά ακυρώθηκε ουσιαστικά η οικοδομική άδεια, την οποία είχε λάβει, όπως αποδείχτηκε, παρανόμως η συγκεκριμένη επένδυση», σύμφωνα με όσα δήλωσε στην “ΚΡΗΤΗ TV” το μέλος της Επιτροπής για την προστασία του Παλίγκρεμνου, Γιάννης Βασιλάκης.

Από την πρώτη στιγμή που οι μπουλντόζες του ιδιώτη επενδυτή είχαν βάλει μπροστά τις μηχανές τους για την κατασκευή της ξενοδοχειακής μονάδας, δεκάδες φορείς και συλλογικότητες μαζί με τον Δήμο Αγίου Βασιλείου έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να σταματήσουν το έργο, με αποκορύφωμα την προσφυγή που κατέθεσαν τον περασμένο Δεκέμβριο στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων κατά της Υπηρεσίας Δόμησης Ρεθύμνου, ζητώντας την ακύρωση της οικοδομικής άδειας.

«Με αυτήν την απόφαση τους αφήνει και έκθετους βέβαια. Όπως και το αρχιτεκτονικό συμβούλιο της Αθήνας το οποίο και ενέκρινε (την επένδυση αυτή). Όπως και το υπουργείο που του έδωσε τις άδειες. Και όλη την αλληλουχία, που φτάσαμε στο σημείο να τρέχουμε άνθρωποι απλοί, πολίτες και όχι μόνο. Να τρέχουμε για να προστατεύσουμε το τοπόσημο της περιοχής»...

Τα επόμενα βήματα

Αν και το σκεπτικό της απόφασης δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί, εντούτοις το βασικό επιχείρημα που προβλήθηκε στην αίτηση ακύρωσης ήταν ότι εκδόθηκε από την Πολεοδομία Ρεθύμνου οικοδομική άδεια για τουριστικό κατάλυμα σε εκτός σχεδίου πόλεως γεωτεμάχιο, ενώ αυτό δεν έχει “πρόσωπο” σε κοινόχρηστη οδό νομίμως διανοιγμένη, κάτι που απαιτεί η νομολογία του ΣτΕ.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως δεν αποκλείεται ο επενδυτής να προσφύγει σε Ευρωπαϊκά και μόνο Δικαστήρια κατά του Δημοσίου. Σύμφωνα με τον Γιάννη Βασιλάκη, «νομίζω ότι δεν μπορεί να προσφύγει αυτή τη στιγμή σε κανένα Εφετείο, καθώς έχει βασιστεί η απόφαση του Δικαστηρίου σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τα νομικά είναι λίγο πάντα ιδιαίτερα και δε θα ήθελα να επεκταθώ σε αυτό, καθώς δεν ξέρουμε τι μπορεί να προκύψει. Αλλά σε πρώτη φάση αυτό που φαίνεται είναι ότι ακυρώθηκε η οικοδομική άδεια της συγκεκριμένης επένδυσης, που ήταν το πρώτο και βασικό βήμα στο να σταματήσουν οι εργασίες. Να σταματήσουν οι μπουλντόζες να “τρώνε” το βουνό, στο οποίο ήδη έχουν δημιουργήσει μια ζημιά»...

Το επόμενο βήμα για τους φορείς του Ρεθύμνου, με δεδομένη και τη μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, είναι να κηρυχθεί ο Παλίγκρεμνος από το αρμόδιο υπουργείο ως προστατευόμενη περιοχή, μιας και πρόκειται για ένα φυσικό μνημείο μεγάλης γεωλογικής και ιστορικής αξίας, που αποτελεί τοπόσημο για τον Νότο της Κρήτης.

«Εμείς», όπως είπε το μέλος της Επιτροπής για την προστασία του Παλίγκρεμνου Γιάννης Βασιλάκης, «θέλουμε να διασφαλίσουμε διαχρονικά την τοποθεσία αυτή. Το επόμενο δηλαδή μεγάλο βήμα από θεσμικής σκοπιάς είναι αυτό. Το να κηρυχθεί η τοποθεσία εκεί προστατευόμενο μνημείο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News