Ημερίδα στο Ρέθυμνο για την πρώιμη παρέμβαση για παιδιά πρώτης παιδικής και προσχολικής ηλικίας - Δείτε το πρόγραμμα

Κρήτη
Ημερίδα στο Ρέθυμνο για την πρώιμη παρέμβαση για παιδιά πρώτης παιδικής και προσχολικής ηλικίας - Δείτε το πρόγραμμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σύμπραξη διακεκριμένων παιδιάτρων παιδοψυχολόγων, ακαδημαϊκών και ειδικών παιδαγωγών, υπηρετεί την επιβεβαιωμένη ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων των εμπλεκομένων στην ανατροφή, διαπαιδαγώγηση και την εν γένει ολοκληρωμένη και υγιή ανάπτυξη ενός παιδιού

Η διασφάλιση της υγιούς βιολογικής, διανοητικής και ψυχικής ανάπτυξης των παιδιών πρώτης σχολικής και προσχολικής ηλικίας, μέσα από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, αποτελεί το επίκεντρο της Διεπιστημονικής Ημερίδας, που συνδιοργανώνουν η Παγκρήτια Παιδιατρική Εταιρεία και η Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Ρεθύμνης, το προσεχές Σάββατο 29 Απριλίου, με θέμα: “Πρώιμη παρέμβαση για παιδιά πρώτης παιδικής και προσχολικής ηλικίας - διεπιστημονικότητα και βέλτιστες πρακτικές”.

Η επιστημονική αυτή παρέμβαση, αντανακλά το ισχυρό ενδιαφέρον και την προσήλωση της ιατρικής και παιδαγωγικής κοινότητας του Ρεθύμνου του νησιού και της χώρας μας καθώς και των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Ρεθύμνης, στην ανίχνευση, πρώιμη διάγνωση και έγκαιρη παρέμβαση σε αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμό, ΔΕΠΥ, μαθησιακές δυσκολίες κυρίως) παιδιών προσχολικής, αλλά και σχολικής ηλικίας.

Η σύμπραξη διακεκριμένων παιδιάτρων παιδοψυχολόγων, ακαδημαϊκών και ειδικών παιδαγωγών, υπηρετεί την επιβεβαιωμένη ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων των εμπλεκομένων στην ανατροφή, διαπαιδαγώγηση και την εν γένει ολοκληρωμένη και υγιή ανάπτυξη ενός παιδιού.

Υπό αυτό το πρίσμα απευθύνεται σε γιατρούς (παιδιάτρους, γενικούς γιατρούς, παιδοψυχιάτρους), σε εκπαιδευτικούς (νηπιαγωγούς, δασκάλους, ειδικούς παιδαγωγούς, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κτλ), παιδοψυχολόγους, αλλά και σε γονείς που θέλουν να ενημερωθούν για το ευαίσθητο αυτό θέμα, που εμφανίζει αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια. Οι εργασίες της Διεπιστημονικής Ημερίδας, η οποία τελεί υπό την Αιγίδα Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθούν στις 3.30 το μεσημέρι το μεσημέρι, το Σάββατο 29 Απριλίου, στο Σπίτι Πολιτισμού.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

10:00-10:15: Έναρξη - Χαιρετισμοί

10:15-11:00: Βασικές Αρχές Ανίχνευσης, Αξιολόγησης και Αντιμετώπισης Νηπίων, Παιδιών & Εφήβων με ΔΕΠΥ. Κόρπα Τερψιχόρη/ Ψυχίατρος Παιδιού και Εφήβου, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης ΔΕΠΥ, Διευθύντρια Παιδοψυχιατρικού τμήματος Γεν. Νοσ. Αθηνών “Π. & Α Κυριακού”.

11:00-11:45 Αυτισμός: από την Έγκαιρη Διάγνωση στην Πρώιμη Παρέμβαση. Γιαννιός Χ. Παιδίατρος - Αναπτυξιολόγος, Διευθ. Αναπτυξιολογικού τμήματος Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών.

11:45-12:15 Διάλειμμα

12:15-13:00 Πρώιμη Παρέμβαση και Προσχολική ηλικία: Ανιχνευτικά Εργαλεία και Σύγχρονες Πρακτικές. Ματσόπουλος Αναστάσιος/ Αν. Καθηγητής Σχολικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

13:00-13:45 Πρώιμες Αναπτυξιακές Διαταραχές: Αποδοχή και Διαχείριση από Γονείς και Παιδιά. Νικολάου Αλεξάνδρα/ Παιδοψυχίατρος, Επιστημονικά Υπεύθυνη ΚΟΙ. ΚΕ.Ψ.Υ.Π.Ε. Ρεθύμνου.

  • 13:45-14:30 Πρώιμη Ανίχνευση και Παρέμβαση στις Μαθησιακές Δυσκολίες Αντωνιάδου Δέσποινα / Ειδική Παιδαγωγός, – Ψυχολόγος / Δ ντρια ΚΕΔΑΣΥ Ρεθύμνου
  • Συμπεράσματα - Λήξη

Το συντονισμό της εκδήλωσης έχουν αναλάβει οι κ. κ. Γιαννούση Ελισάβετ. / Παιδίατρος, Συντ. Διευθύντρια ΕΣΥ, ΓΝΝ Ρεθύμνου και Νεονάκη Πέλλα /Παιδίατρος, Επιμ. ΕΣΥ, Γ.Ν.Ν. Ρεθύμνου. Σημειώνεται ότι η προσέλευση είναι ελεύθερη για το κοινό και στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News