Νίκος Σειραγάκης: Οι δικαστές εξηγούν γιατί αποφυλακίστηκε ο παιδεραστής του Ρεθύμνου

Κρήτη
Νίκος Σειραγάκης: Οι δικαστές εξηγούν γιατί αποφυλακίστηκε ο παιδεραστής του Ρεθύμνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ένωση Δικαστών εξαπολύει βολές αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ο Ποινικός Κώδικας του 2019 μείωσε την ανώτερη ποινή: "Κάθε, δε, επιτυχημένη νομοθετική παρέμβαση σε νευραλγικούς τομείς του Δικαίου προϋποθέτει αναγκαίως έναν ουσιαστικό διάλογο με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων”

Οι δικαστές απλώς εφάρμοσαν το νόμο που ισχύει, λέει η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων για το θέμα της αποφυλάκισης στις αρχές Απριλίου του καταδικασμένου προπονητή σε κάθειρξη 401 ετών για ασέλγεια ή απόπειρα ασέλγειας σε 36 παιδιά στο Ρέθυμνο θυμίζοντας προς πάσα κατεύθυνση πως οι δικαστές δεν νομοθετούν αλλά εφαρμόζουν τους ψηφισμένους νόμους και διατάξεις.

Εξαπολύουν όμως βολές αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ο Ποινικός Κώδικας του 2019 μείωσε την ανώτερη ποινή: "Κάθε, δε, επιτυχημένη νομοθετική παρέμβαση σε νευραλγικούς τομείς του Δικαίου προϋποθέτει αναγκαίως έναν ουσιαστικό διάλογο με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων”, αναφέρει.

Η υπόθεση

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για έναν άνθρωπο, προπονητή στο επάγγελμα , ο οποίος καταδικάστηκε σε πρωτο και δεύτερο βαθμό για την σοκαριστική - αποτρόπαια πράξη της κατάχρησης σε ασέλγεια και απόπειρας κατάχρησης σε ασέλγεια σε βάρος 36 παιδιών!

Ο προπονητής καταδικάστηκε το 2011 σε 401 έτη κάθειρξης , κατά συγχώνευση 202. Εξ αυτών με βάσει όσα ίσχυαν τότε εκτιτέα είναι τα 25 χρόνια κάθειρξη δηλαδή το ανώτατο όριο πρόσκαιρης κάθειρξης, εφόσον δεν προβλέπεται για το αδίκημα ή δεν έχει επιβληθεί ισόβια κάθειρξη. Εν προκειμένου με βάση το νομικό καθεστώς, για τις πράξεις αυτές δεν χωρεί ισόβια κάθειρξη.

Με το νέο Ποινικό Κώδικα (ν. 4619/2019) που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το ανώτατο όριο πρόσκαιρης κάθειρξης περιορίστηκε, για όλα τα αδικήματα, από τα 25 έτη στα 20. Με βάσει (και) αυτό και με δεδομένο ότι – χονδρικά- δικαίωμα αποφυλάκισης με βάση τα τότε ισχύοντα είχε κάθε κρατούμενος (πλην ισοβιτών) που έχει εκτίσει πραγματικά, δηλαδή χωρίς μεροκάματα, το 1/3 της ποινής του, το 2020 αποφυλακίστηκε με όρους. Σημειώνεται ότι με βάση τον νόμο θα μπορούσε να αποφυλακιστεί στα 6,5 χρόνια, όμως αποφυλακίστηκε στα 9 χρόνια διότι οι δικαστές απέρριπταν τις αιτήσεις του! Το 2020 μετά από παραβίαση των περιοριστικών όρων, σύμφωνα με τις αρχές, επέστρεψε στις φυλακές για άλλα τρία χρόνια, σύμφωνα με το capital.gr.

Παρέμβαση Ντογιάκου

Η υπόθεση πάντως προκάλεσε αντίδραση από τον Άρειο Πάγο καθώς ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ισίδωρος Ντογιάκος ζήτησε από την εισαγγελία Ναυπλίου το βούλευμα που του άνοιξε την πόρτα της φυλακής προκειμένου να εξετάσει εάν είναι εμπεριστατωμένη η αιτιολογία του. Σε περίπτωση που ο κ.Ντογιάκος διαπιστώσει "κενά" στο σκεπτικό μπορεί να προχωρήσει σε αναίρεση του βουλεύματος.

Η Ένωση

Η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων τονίζει πως:

-Οι προϋποθέσεις του νόμου τηρήθηκαν. Υπήρχε και σχετική πιστοποίηση από την κοινωνική υπηρεσία της φυλακής πως επέδειξε καλή διαγωγή (μια από τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, μαζί με την αριθμητική έκτιση της ποινής)

- Η "Δικαστική Εξουσία εφαρμόζει τους Νόμους, που ψηφίζει η Βουλή” και θυμίζει πως είναι "κομβική” η μείωση (με τον ΠΚ του 2019) του ανώτατου ορίου της πρόσκαιρης κάθειρξης από τα 20 έτη στα 15 έτη, με αποτέλεσμα, όπως λέει, ο επιεικέστερος νόμος να εφαρμόζεται και συνεπώς να εκτίονται και οι παλαιότερες ποινές για μικρότερο χρονικό διάστημα.

-”Η Πολιτεία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι στόχος του θεσμού της υφ’ όρον απόλυσης αποτελεί η θέσπιση ουσιαστικών προϋποθέσεων για την ομαλή ένταξη του κρατουμένου στην κοινωνία και όχι η αποσυμφόρηση των φυλακών”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής :

«Σχετικά με την απόλυση υφ’ όρον καταδικασθέντος σε ποινή πολυετούς καθείρξεως η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει τα ακόλουθα:

Για τη χορήγηση της υφ’ όρον απόλυσης καταδικασθέντος κρατουμένου απαιτείται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η συνδρομή δύο προϋποθέσεων, μίας τυπικής και μίας ουσιαστικής και συγκεκριμένα αφενός η έκτιση μέρους της επιβληθείσας ποινής (με τον ευεργετικό υπολογισμό, που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία) και αφετέρου η καλή διαγωγή του κρατουμένου εντός του σωφρονιστικού καταστήματος. Στην προκείμενη περίπτωση, σύμφωνα με το σκεπτικό του Βουλεύματος, συνέτρεχαν και οι δύο προϋποθέσεις, η δε δεύτερη εξ αυτών πιστοποιούμενη και με σχετική έκθεση κοινωνικής έρευνας. Όσοι διαμαρτύρονται για τη χορήγηση των υφ’ όρον απολύσεων σε καταδικασθέντες κρατουμένους οφείλουν να γνωρίζουν, ότι η Δικαστική Εξουσία εφαρμόζει τους Νόμους, που ψηφίζει η Βουλή και ότι η κομβική μείωση του ανώτατου ορίου της πρόσκαιρης κάθειρξης από τα 20 έτη στα 15 έτη (αλλά και του ανώτατου ορίου της συνολικής ποινής καθείρξεως) σύμφωνα με τον ισχύοντα από 1-7-2019 νέο Ποινικό Κώδικα, που ουδόλως άλλαξε ως προς τις ανωτέρω ρυθμίσεις, επέφερε αλυσιδωτές συνέπειες στις τυπικές προϋποθέσεις της υφ’ όρον απόλυσης (προς το επιεικέστερο) για την οποία ως θεσμού ελαστικότητας της ποινής σε επίπεδο έκτισης αυτής εφαρμόζονται οι ευμενέστερες για τον κρατούμενο διατάξεις.

Η Πολιτεία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι στόχος του θεσμού της υφ’ όρον απόλυσης αποτελεί η θέσπιση ουσιαστικών προϋποθέσεων για την ομαλή ένταξη του κρατουμένου στην κοινωνία και όχι η αποσυμφόρηση των φυλακών.

Κάθε, δε, επιτυχημένη νομοθετική παρέμβαση σε νευραλγικούς τομείς του Δικαίου προϋποθέτει αναγκαίως έναν ουσιαστικό διάλογο με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News