Αναβίωσε το έθιμο της «λαμπάδας» της Μ. Παρασκευής στην Αργυρούπολη - Γιγάντιες δάδες «φώτισαν» τον δρόμο του Επιταφίου (pics)

Ρέθυμνο
Αναβίωσε το έθιμο της «λαμπάδας» της Μ. Παρασκευής στην Αργυρούπολη - Γιγάντιες δάδες «φώτισαν» τον δρόμο του Επιταφίου (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από καλάμια και αστοιβίδες οι δέκα γιγάντιες λαμπάδες της Αργυρούπολης - Οι νέοι του χωριού ένωσαν τις δυνάμεις τους τιμώντας τον νεκρό Ιησού – Προσφέρθηκαν νηστίσιμα κρητικά φαγητά στους επισκέπτες του χωριού

Σε κλίμα κατάνυξης και με την αναβίωση των πατροπαράδοτων εθίμων της Μεγάλης Παρασκευής, χιλιάδες πιστοί και στο Ρέθυμνο συμμετείχαν χθες το βράδυ στην Ακολουθία και την περιφορά του Επιταφίου.

Ωστόσο, στην Αργυρούπολη του δήμου Ρεθύμνου η νύχτα έγινε μέρα λίγο πριν ξεκινήσει η περιφορά του Επιταφίου, καθώς και φέτος οι νέοι του χωριού αναβίωσαν το έθιμο της «λαμπάδας» φωτίζοντας έτσι τα γραφικά σοκάκια και τα καλντερίμια του χωριού από τα οποία πέρασε ο Επιτάφιος.

Οι νέοι της Αργυρούπολης στο Ρέθυμνο κρατώντας στα χέρια τους γιγάντιες αναμμένες λαμπάδες προπορεύονταν του Επιταφίου και φώτιζαν τα γραφικά σοκάκια και τα καλντερίμια του χωριού, δημιουργώντας μια κατανυκτική ατμόσφαιρα που ταξιδεύει πίσω στο χρόνο τους πολυάριθμους επισκέπτες της περιοχής.

Το πατροπαράδοτο έθιμο της «λαμπάδας» που αναβίωσε χθες το βράδυ - κάνοντας κυριολεκτικά τη νύχτα μέρα - θέλει τους κατοίκους του χωριού να τιμούν με αυτό τον τρόπο τον νεκρό Ιησού.  

Οι περίπου δέκα στον αριθμό γιγάντιες δάδες κατασκευάστηκαν από χλωρά καλάμια και αστοιβίδες ώστε να μην καίγονται εύκολα και τα οποία αρκετά νωρίτερα είχαν μαζευτεί από το χωριό και την γύρω περιοχή. Κάθε χρόνο όταν ανάβουν λίγο πριν ξεκινήσει η περιφορά του Επιταφίου, οι νέοι του χωριού τις παίρνουν επ’ ώμου και προπορεύονται του Επιταφίου. Κάθε «λαμπάδα» φτάνει έως και τα 7 μέτρα μήκος, ενώ το βάρος της «αγγίζει» έως και 200 κιλά και κρατιέται από 3 ή και περισσότερα άτομα.

Το παραδοσιακό χωριό της Αργυρούπολης, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του δυτικού Ρεθύμνου και αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες, συγκέντρωσε και χθες το βράδυ πλήθος πιστών από κάθε γωνιά της Κρήτης, αλλά και πολλούς αλλοδαπούς επισκέπτες που σε κλίμα κατάνυξης παρακολούθησαν την Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου.  

Με την ολοκλήρωση της περιφοράς του Επιταφίου και της λειτουργίας της Μ. Παρασκευής, οι γυναίκες του χωριού προσέφεραν στους επισκέπτες νηστίσιμα και αλάδωτα παραδοσιακά κρητικά φαγητά, που παρασκεύασαν με την συνδρομή επαγγελματιών σεφ και του κέντρου κρητικής γαστρονομίας.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News