Πανάγιος Τάφος: «Η αποκατάσταση του ιερού κουβουκλίου», θέμα εκδήλωσης στο Ρέθυμνο

Πολιτισμός
Πανάγιος Τάφος: «Η αποκατάσταση του ιερού κουβουκλίου», θέμα εκδήλωσης στο Ρέθυμνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδήλωση με θέμα: «Ο Πανάγιος Τάφος: Το Μνημείο και το Έργο - Η Αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα», πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 7 Απριλίου στο Κέντρο Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας «Θεομήτορ» στο Ρέθυμνο

Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Παρασκευής, 7ης Απριλίου 2023, στο Κέντρο Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας «ΘΕΟΜΗΤΩΡ» της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, εκδήλωση με θέμα «Ο Πανάγιος Τάφος – Το Μνημείο και το Έργο – Η Αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα», που συνδιοργανώθηκε από την Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών (ΕΜΔΥΔΑΣ) Δυτικής Κρήτης, την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης.

Στην εκδήλωση αυτή, κεντρική ομιλήτρια ήταν η ελλογιμ. κ. Αντωνία Μοροπούλου, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδας του Εθνικού  Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία παρουσίασε το έργο της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου, αναφερόμενη στις τεχνικές εργασίες κατά τη διάρκεια των μηνών που απαιτήθηκαν και καταθέτοντας την εμπειρία της, τονίζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ο Πανάγιος Τάφος και ο Αναστάς Κύριος ολοκλήρωσαν το μεγαλειώδες αυτό έργο σε αυτό το σημείο της γης που συμπυκνώνει την πίστη μας. Η κ. Μοροπούλου είπε ότι το μνημείο αυτό είναι «ζωντανό» και ότι όλη η ομάδα εργασίας έλαβε πείρα της παρουσίας και της επενέργειας του Αναστάντος Κυρίου κατά την εκτέλεση των εργασιών της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου.

Στην εκδήλωση ομίλησε, επίσης, ο συντοπίτης μας κ. Μιχαήλ Τρουλλινός, Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, τέως Προϊστάμενος Τμήματος Συντήρησης Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα εκτέλεσης του μεγάλου αυτού και ιστορικού έργου. Ο κ. Τρουλλινός, με λόγο γλαφυρό και ζωηρό, κατέθεσε την δική του εμπειρία από το μεγαλειώδες αυτό εγχείρημα, στο οποίο είχε τη χαρά και την τιμή να συμμετάσχει.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σχέση της Κρήτης με τα Ιεροσόλυμα, τον Πανάγιο Τάφο και όλα τα Πανάγια Προσκυνήματα, καθώς και στα ιερά βιώματα καθενός χριστιανού σε σχέση με τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού μας, εξαίροντας τη σπουδαιότητα του εκτελεσθέντος έργου από όλη την ομάδα των ειδικών επιστημόνων με επικεφαλής την ελλογιμ. κ. Αντωνία Μοροπούλου. Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη όλους για την συνδιοργάνωση της εκδήλωσης αυτής, η οποία, όπως σημείωσε, αποτελεί αντίδοτο στη σύγχυση των καιρών και των προσώπων.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτικής Κρήτης κ. Μάνος Νικολουδάκης, ενώ η Γ. Γραμματέας κ. Άννα Πίτερη παρουσίασε την ομιλήτρια κ. Μοροπούλου διαβάζοντας το πλούσιο και διεθνώς καταξιωμένο βιογραφικό της.

Παρουσιάστηκε επίσης σύντομο οπτικοακουστικό οδοιπορικό, υπό τον τίτλο «Τόποι του Λόγου», με εικόνες από 7ήμερη προσκυνηματική εκδρομή της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου στους Αγίους Τόπους, το οποίο επιμελήθηκαν οι: Αντώνιος Γεωργίου Κατικάς, Μίνωας Γεωργίου Φιτσανάκης, Μιχαήλ Νικολάου Σταράκης, Νικόλαος-Σταύρος Γεωργίου Δασκαλάκης και Στυλιανός Ιωάννου Καλογεράκης.

Την εκδήλωση κατέκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, ο οποίος εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες του προς όλους, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι εφέτος η Ανάσταση ήλθε στο Ρέθυμνο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα με τη θαυμάσια αυτή παρουσίαση, η οποία ενέπνευσε όλους και μας ενδυνάμωσε πνευματικά, και προτρέποντας όλους τους ανθρώπους να λάβομε μέρος στο προσκύνημα που η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου μαζί με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης θα διοργανώσουν στους Αγίους Τόπους κατά τους προσεχείς μήνες. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε εγκάρδια τόσο την ελλογιμ. κ. Μοροπούλου και τον κ. Τρουλλινό, για τη μαρτυρία που έδωσαν ως κατάθεση βιώματος και πίστης,  όσο και τον Σύλλογο των Μηχανικών του Δημοσίου (ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτικής Κρήτης) για την πρωτοβουλία τους αυτή και όλους, που με τη συμμετοχή τους χαρίζουν δύναμη σε ανάλογες δράσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες κάνουν τον τόπο μας ακόμη πιο όμορφο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κ. Αναστασία Τζιγκουνάκη, Καθηγητές Πανεπιστημίου, Αρχαιολόγοι, εκπρόσωποι αρχών και φορέων, Ηγούμενοι Ιερών Μονών και Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και πλήθος κόσμου, που κατέκλυσαν τους φιλόξενους χώρους του Κέντρου «ΘΕΟΜΗΤΩΡ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News