Μαργαρίτες, ένα χωριό «στολίδι» στον δήμο Μυλοπόταμου, βγαλμένο σαν από καρτ ποστάλ. Ανθοστολισμένοι κήποι γεμάτοι παραδοσιακά πιθάρια, γραφικά σοκάκια και σπίτια διακοσμημένα με χρωματιστά πήλινα δημιουργήματα, καθιστούν τις Μαργαρίτες ένα μοναδικό προορισμό, στην «καρδιά» της Κρήτης.
Οι Μαργαρίτες… «ανθίζουν» στους βόρειους πρόποδες του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 300 μέτρων και σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο. Ένα χωριό με την δική του ιστορία στο διάβα του χρόνου, αλλά και με ξεχωριστούς, φιλόξενους ανθρώπους.
Γνωστός και ως «το χωριό των πιθαράδων», ο οικισμός των Μαργαριτών έχει μια μακρά παράδοση γύρω από την τέχνη της αγγειοπλαστικής. Στο χωριό λειτουργούν 19 εργαστήρια, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες. Περάσαμε το κατώφλι ενός αγγειοπλάστη, όπου μάθαμε τα πάντα για αυτή την συναρπαστική διαδικασία.
Η αγγειοπλαστική που είναι το σήμα κατατεθέν των Μαργαριτών, περνά από γενιά σε γενιά, ώστε αυτή η «φλόγα» της παράδοσης να μην σβήσει ποτέ.
Κι όμως, το χωριό των Μαργαριτών μας επιφύλασσε μια ακόμη έκπληξη. Η μονή Σωτήρος και Αγίου Γεδεών, γνωστή περισσότερο ως Μετόχι Καρακάλου, είναι ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο της περιοχής που αξίζει κανείς να επισκεφθεί.
Όταν φτάσαμε εκεί, αντικρίσαμε έναν επίγειο παράδεισο. Μια γραφική μονή, και τριγύρω της, το μεγαλείο της φύσης. Ανθισμένες γλάστρες, λουλούδια και δέντρα, με φόντο μια σαγηνευτική θέα που σου επιτρέπει να δεις από ψηλά το χωριό των Μαργαριτών.
Όταν επισκεπτόμαστε την ενδοχώρα της Κρήτης, τόσο ανακαλύπτουμε σε τι ξεχωρίζουμε πραγματικά. Δεν είναι μόνο το φυσικό κάλλος που συναντάμε σε κάθε γωνιά του τόπου μας, αλλά κυρίως οι άνθρωποι, που με την φιλοξενία και την απλότητά τους, σε κάνουν να μην θες να φύγεις. Αυτό ακριβώς συνέβη και στην επίσκεψη μας στις Μαργαρίτες Ρεθύμνου. Ένα είναι το σίγουρο, πως σύντομα θα επιστρέψουμε ξανά.
Σχόλια