Ρέθυμνο: "Κραυγή" αγωνίας από τους γιατρούς ΕΣΥ - Καταγγέλλουν «ξεγύμνωμα της υγείας στον νομό»

Ρέθυμνο
Ρέθυμνο: "Κραυγή" αγωνίας από τους γιατρούς ΕΣΥ - Καταγγέλλουν «ξεγύμνωμα της υγείας στον νομό»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη σταδιακή υποβάθμιση του συστήματος Υγείας καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου, παρουσιάζοντας τα προβλήματα τα οποία συνεχώς οξύνονται

Σε ακόμη μία καταγγελία για τη σταδιακή υποβάθμιση του συστήματος Υγείας προχωρούν τα μέλη της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου με φόντο και την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Οι γιατροί της Ένωσης ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου μιλούν για δυσμενείς συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να δουλέψουν και ζητούν αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και εκπαίδευσης και δημόσια-δωρεάν υγεία για τους ασθενείς. «Δε μένουμε αμέτοχοι, δεν το αφήνουμε στην τύχη του επειδή “έτσι είναι χρόνια τώρα”, “μην περιμένεις να αλλάξει”», αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η μια μετά την άλλη οι επιστολές, ανακοινώσεις και παραιτήσεις του ιατρικού και συνολικά του υγειονομικού προσωπικού γίνονται γνωστές και αφορούν στις δυσμενείς συνθήκες που καλούνται να δουλέψουν. Δεν αποτελούν τοπικό φαινόμενο, ούτε ρεθυμνιώτικη ιδιαιτερότητα, το γεγονός ότι δεν έρχονται γιατροί παρόλο που επαναπροκηρύσσονται θέσεις.

Η τελευταία επιστολή του συναδέλφου από την Αγία Φωτεινή καταδεικνύει το ξεγύμνωμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας στον νομό. Το αποδυναμωμένο και εξουθενωμένο ιατρικό προσωπικό μετά βίας καλύπτει τις εφημεριακές ανάγκες, χώρια την αυτόνομη πρωινή λειτουργία κάθε κλινικής. Αναλαμβάνουμε αυξημένα καθήκοντα που δεν αναλογούν σε έναν ειδικευόμενο ή αγροτικό, που όμως με όλες μας τις δυνάμεις προσπαθούμε να συμβάλλουμε. Για άλλη μια φορά, όμως, καταγγέλλουμε και τις ελλείψεις των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων που δουλεύουμε. Κτήρια που έχουν κριθεί ακατάλληλα λόγω σοβαρών ζημιών από σεισμούς, επιβάρυνση των ασθενών για τα αναλώσιμα σε ιατρεία που φιλοξενούνται σε κτήρια πολιτιστικών συλλόγων, ελάχιστος εξοπλισμός για τέτοια ιατρεία (υπάρχει παράδειγμα με ένα εξεταστικό κρεβάτι και μια φιάλη οξυγόνου αλλά χωρίς μάσκες οξυγόνου!). Παράλληλα, υπάρχουν υποδομές και εξοπλισμός που μένουν αναξιοποίητα, γιατί το προσωπικό που υπάρχει δεν αρκεί για να λειτουργήσουν συχνά ούτε σε πρωινή βάρδια (μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια).

Αντίστοιχα, σε κομβικές κλινικές του Νοσοκομείου που εδώ και μήνες υπολειτουργούν, όπως η Παθολογική και η Πνευμονολογική. Παρά τα μεγάλα συλλαλητήρια που συλλογικά οι πολίτες απαίτησαν στελέχωση και αναβάθμιση του νοσοκομείου, δεν υπάρχει ακόμα καμία ενημέρωση για το μέλλον.

Οι ανάγκες καλύπτονται με μετακινήσεις συναδέλφων από το Ηράκλειο, με εξαντλητική υπερεφημέρευση και προγράμματα της τελευταίας στιγμής. Για πόσο όμως; Στην ίδια μοίρα, με μεγάλη επιβάρυνση βρίσκονται και άλλες κλινικές όπως το ΤΕΠ και η Χειρουργική. Και όλα αυτά στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου από την οποία οι μεγάλοι όμιλοι θα βάλουν πακτωλούς στις τσέπες τους, αλλά τα σπασμένα θα τα φορτωθούν οι εργαζόμενοι, αναλογικά και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ.

Για όλη αυτή την κατάσταση υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες και τις έχουν όλοι όσοι κυβέρνησαν και φιλοδοξούν να επαναλάβουν το «θρίαμβο». Σαφώς δεν έγινε εν μία νυκτί, αλλά καταγγέλλουμε τη σταδιακή υποβάθμιση του συστήματος Υγείας. Η κάθε κυβέρνηση ως τώρα έβαζε από ένα λιθαράκι με κάθε νομοσχέδιό της, όπως με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών, τις επισφαλείς διακομιδές διασωληνωμένων, την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών, με την πανδημία του κορονοϊού που εξυπηρετήθηκαν οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι της Υγείας. Συνολικά, ο ασθενής θα βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και πάλι χωρίς να ξέρει αν θα βρει την υγεία του. Και κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε την κατάσταση.

Η δική μας άποψη, ως η νέα βάρδια γιατρών, τόσο από τη θέση των ειδικευόμενων, όσο και από τη θέση των αγροτικών, στο πλευρό της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ είναι αδιαπραγμάτευτη! Αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και εκπαίδευσης και δημόσια-δωρεάν υγεία για τους ασθενείς. Δε μένουμε αμέτοχοι, δεν το αφήνουμε στην τύχη του επειδή «έτσι είναι χρόνια τώρα», «μην περιμένεις να αλλάξει». Οι δυνατότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης που σπουδάσαμε μπορούν και πρέπει να γίνουν πραγματικότητα. Οι κάτοικοι της περιφέρειας, ο λαός του Ρεθύμνου, της κάθε πόλης και χωριού αξίζουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και αποκατάστασης. Είναι ανάγκη σήμερα να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News