Νίκος Σειραγάκης: Παρέμβαση Αρείου Πάγου για την αποφυλάκισή του - «Καζάνι που βράζει» το Ρέθυμνο (vid)

Κρήτη
Νίκος Σειραγάκης: Παρέμβαση Αρείου Πάγου για την αποφυλάκισή του - «Καζάνι που βράζει» το Ρέθυμνο (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να του διαβιβαστεί το βούλευμα, με το οποίο αποφυλακίστηκε ο προπονητής που είχε καταδικαστεί για ασέλγεια σε βάρος 36 ανηλίκων, ζήτησε ο Ντογιάκος - Η προηγούμενη αποφυλάκιση του Νίκου Σειραγάκη, που επίσης έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, ήταν στα τέλη Απριλίου του 2020 από τις φυλακές των Γρεβενών, όμως, λίγες ημέρες αργότερα συνελήφθη για παραβίαση των όρων της αποφυλάκισης και οδηγήθηκε εκ νέου στις φυλακές αρχικά στα Γρεβενά και εν συνεχεία στην Τρίπολη

 

Σάλο έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου - και όχι μόνο - η υπό όρους αποφυλάκιση του πρώην προπονητή μπάσκετ Νίκου Σειραγάκη, ο οποίος έχει καταδικαστεί για ασέλγεια σε βάρος 36 ανήλικων αγοριών. Η επίμαχη εξέλιξη έθεσε την υπόθεση στο “μικροσκόπιο” του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος ζήτησε από την Εισαγγελία Εφετών Ναυπλίου να του διαβιβαστεί το βούλευμα με το οποίο αποφυλακίστηκε ο Σειραγάκης.

Ειδικότερα, ο κ. Ντογιάκος αναμένεται να εξετάσει εάν είναι εμπεριστατωμένη ή όχι η αιτιολογία του βουλεύματος ή εάν υπάρχουν ασάφειες και νομικά κενά στο σκεπτικό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, ο κ. Ντογιάκος θα προβεί σε αναίρεση του εν λόγω βουλεύματος.

Οι όροι αποφυλάκισης

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Σειραγάκης, που πλέον απολαμβάνει την ελευθερία του σε περιοχή της Αττικής όπου διαμένει, έχει καταδικαστεί για ασέλγεια σε βάρος 36 ανήλικων αγοριών, ενώ αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Τριπόλεως, όπου κρατείτο τελευταία, έπειτα από αίτημα που κατέθεσε στο συμβούλιο του σωφρονιστικού καταστήματος, και το οποίο έγινε δεκτό από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Οι έξι όροι για την αποφυλάκιση του Νίκου Σειραγάκη είναι: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, να μη διαμένει και να μην επισκέπτεται την Κρήτη, να εμφανίζεται δύο φορές τον μήνα σε Α.Τ., να διαμένει σε περιοχή της Αττικής που έχει οριστεί, να μη συναναστρέφεται με ανήλικους χωρίς παρουσία ή τη συναίνεση των εχόντων την επιμέλεια και να πηγαίνει για συνεδρία με ψυχίατρο μία φορά τον μήνα.

Ο 59χρονος σήμερα πρώην προπονητής μπάσκετ είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω στο σπίτι του, αρχές Δεκεμβρίου 2011, κατηγορούμενος για ασελγείς πράξεις εις βάρος τριών ανήλικων αγοριών, ενώ από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι στην εγκληματική του πολύχρονη δράση τα θύματα ήταν συνολικά 36 παιδιά.

Τον Μάιο του 2013 καταδικάστηκε από το ΜΟΔ Πειραιά σε ποινή κάθειρξης 401 ετών, ενώ και το 2016 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πειραιά τού επέβαλε την ίδια ποινή, χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. Ωστόσο, τα 401 χρόνια φυλάκισης με τη συγχώνευση έγιναν 220. Εξάλλου, το ανώτατο όριο των 25 ετών πραγματικής έκτισης μειώθηκε στα 20 έτη, βάσει του νέου Ποινικού Κώδικα. 

Η προηγούμενη αποφυλάκιση του Νίκου Σειραγάκη, που επίσης έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, ήταν στα τέλη Απριλίου του 2020, από τις φυλακές των Γρεβενών. Όμως, λίγες ημέρες αργότερα συνελήφθη για παραβίαση των όρων της αποφυλάκισης και οδηγήθηκε εκ νέου στις φυλακές αρχικά στα Γρεβενά και εν συνεχεία στην Τρίπολη.

“Βράζει” το Ρέθυμνο

Μουδιασμένη η τοπική κοινωνία

Στο μεταξύ, η τοπική κοινωνία “βράζει”, με τους πολίτες του Ρεθύμνου, μιλώντας στην κάμερα της “ΚΡΗΤΗ TV”, να εμφανίζονται οργισμένοι και “μουδιασμένοι” από την επίμαχη εξέλιξη. Κάποιοι από αυτούς αναφέρουν ότι έπρεπε να τον είχαν κρεμάσει, άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι «προκλητική απόφαση», ενώ άλλοι έκαναν λόγο για «ντροπή».

Για απόφαση η οποία «κοινωνικά δεν είναι αποδεκτή» έκανε εξάλλου λόγο στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Βαγγέλης Μουνδριανάκης, συμπληρώνοντας ότι ο Σειραγάκης «δεν έχει ζητήσει ποτέ συγνώμη από τα θύματά του».

«Αυτή η απόφαση κοινωνικά δεν είναι αποδεκτή. Η ποινή έχει σαν σκοπό τον σωφρονισμό. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν έχει δείξει κανένα σημάδι σωφρονισμού. Δεν έχει ζητήσει ποτέ συγνώμη από τα θύματά του», επεσήμανε ο κ. Μουνδριανάκης, προσθέτοντας ότι «για ορισμένες κατηγορίες εγκλημάτων, όπως είναι αυτές όπου έχει προκύψει “πανδημία” κι ενοχλεί τρομερά την κοινή γνώμη, θα πρέπει να υπάρχει διαφορετική ποινική μεταχείριση και διαφορετικός τρόπος έκτισης των ποινών. Δε θα έπρεπε, δηλαδή, τα ευεργετικά αποτελέσματα, τα οποία επέρχονται για άλλες κατηγορίες εγκλημάτων, να είναι το ίδιο σχεδόν με τη συγκεκριμένη περίπτωση».

Όπως ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, «εφαρμόστηκε ο νόμος, που με την προηγούμενη κυβέρνηση μεταβλήθηκε το όριο των 25 ετών και κατέβηκε στα 20 χρόνια. Υπολογίστηκαν τα 3/5 της ποινής και με βάση αριθμητικές πράξεις, που για μένα δεν πρέπει να ισχύουν αυτές μόνο, διέταξε το Συμβούλιο Εφετών την υφ’ όρον απόλυσή του, με περιοριστικούς όρους βέβαια».

Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Βαγγέλη Μουνδριανάκη, ο ίδιος και άλλοι νομικοί δεν αποκλείεται να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα, ώστε να “μπλοκάρουν” νομικά τη νέα αποφυλάκιση του πρώην προπονητή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News