Ρέθυμνο

Η τεχνιτή νοημοσύνη στις ανθρωπιστικές επιστήμες - Πρόκληση για το Πανεπιστήμιο Κρήτης το καινοτόμο πρόγραμμα «Τάλως» (vid)

Μια νέα πρόκληση για το πανεπιστήμιο Κρήτης που παράλληλα αποτελεί και «στοίχημα» για το μέλλον της ακαδημαϊκής έρευνας, χαρακτηρίζεται το καινοτόμο πρόγραμμα «Τάλως», που αφορά στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις θετικές επιστήμες, στο εξής όμως και οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, θα μπορούν να την αξιοποιήσουν ως ένα χρήσιμο εργαλείο για την ακαδημαϊκή τους έρευνα. 

Αυτό θα επιτευχθεί στο πανεπιστήμιο Κρήτης, μέσω του προγράμματος «Τάλως», που είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται με 2,5 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Για την υλοποίηση του προγράμματος θα ιδρυθεί το επόμενο διάστημα στην Φιλοσοφική σχολή της πανεπιστημιούπολης Γάλλου, το Κέντρο Αριστείας για τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες, όπου τις εργασίες του θα διευθύνουν ο καθηγητής τεχνητής νοημοσύνης Χριστόφ Ρος από το πανεπιστήμιο της Σαβοΐας της Γαλλίας και ο καθηγητής Ερα Τσερ από το τμήμα φιλολογίας του πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου θα είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Φιλολογίας του πανεπιστήμιου Κρήτης, Μελίνα Ταμιωλάκη.

Στόχος του προγράμματος είναι να αναπτύξει την έρευνα σε συγκεκριμένα πεδία ώστε η τεχνητή νοημοσύνη να μπορεί να βοηθήσει στην αναβάθμιση πολλών εφαρμογών. 

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του προγράμματος έγινε στο κατάμεστο -από φοιτητές και ακαδημαϊκούς- ωδείο της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια