Ρέθυμνο: Μέσω της τέχνης τίμησαν τους νεκρούς των Τεμπών (vid)

Ρέθυμνο
Ρέθυμνο: Μέσω της τέχνης τίμησαν τους νεκρούς των Τεμπών (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με έναν διαφορετικό τρόπο έκφρασης και συγκεκριμένα μέσω της ελληνικής μουσικοχορευτικής παράδοσης, πολίτες του Ρεθύμνου τίμησαν χθες το βράδυ την μνήμη των δεκάδων νεκρών του δυστυχήματος στα Τέμπη, ζητώντας ταυτόχρονα να αποδοθούν ευθύνες, χωρίς συγκάλυψη

Με το ξεχωριστό χορευτικό δρώμενο του καγκελευτού της Ιερισσού, πολίτες του Ρεθύμνου τιμήσαν χθες το βράδυ την μνήμη των 57 νεκρών της τραγωδίας των Τεμπών ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες, χωρίς συγκάλυψη.

Η διαφορετική αυτή δράση που έκρυβε οργή, αγανάκτηση, πόνο αλλά και απέραντη θλίψη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, είχε αφετηρία της την πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη.

Ο καγκελευτός της Ιερισσού είναι ένας τελετουργικός, αργός, κυκλικός χορός, αφιερωμένος στη μνήμη ενός έλληνα που σφαγιάστηκε από τους Τούρκους μπροστά στα μάτια της αρραβωνιαστικιάς του στην τοποθεσία Μαύρο Αλώνι. Έτσι ο πόνος έγινε τραγούδι και χορός με το δρώμενο αυτό να πραγματοποιείται κάθε χρόνο την Τρίτη του Πάσχα στις 11 το πρωί στην συγκεκριμένη περιοχή της Χαλκιδικής.

Οι δεκάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη, αρχικά έμαθαν τα εύκολα βήματα του χορού που συνοδεύτηκε από το πένθιμο τραγούδι του που παραπέμπει σε όλους τους νεκρούς που κάποιοι τους στέρησαν το δώρο της ζωής, όσο τα μπεντίρ έδιναν αργά το ρυθμό.

Στην συνέχεια οι συμμετέχοντες αφού χόρεψαν κυκλικά τον Καγκελευτό, σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα κατευθυνόμενοι αγκαζέ σε μια γραμμή πιασμένοι ο ένας πίσω από τον άλλο που έμοιαζε με τρένο με πολλά βαγόνια, προς την παραλιακή από την εσωτερική πλευρά του πεζόδρομου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News