Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι 2023: Οι πληρότητες το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας αγγίζουν το 100%

Κρήτη
Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι 2023: Οι πληρότητες το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας αγγίζουν το 100%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκπρόσωποι του κρητικού τουριστικού προϊόντος, το άνοιγμα εποχικών ξενοδοχείων αναμένεται να δώσει γενναίες δόσεις οικονομικής βοήθειας στην τοπική οικονομία του Ρεθύμνου. Σε κάθε περίπτωση, ένεκα του πληθωρισμού θα υπάρχει μια αύξηση των τιμών κατά 10%.

Θα γεμίσουν τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, με τις πληρότητες να αγγίζουν μέχρι και το 80-100% των κλινών. Το Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι είναι ένα φαντασμαγορικό γεγονός, που ύστερα από τρία χρόνια πανδημίας ανοίγει τις πόρτες του, με την επισκεψιμότητα να κρίνεται ιδιαιτέρως υψηλή.

Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι του κρητικού τουριστικού προϊόντος, το άνοιγμα εποχικών ξενοδοχείων αναμένεται να δώσει γενναίες δόσεις οικονομικής βοήθειας στην τοπική οικονομία του Ρεθύμνου. Σε κάθε περίπτωση, ένεκα του πληθωρισμού θα υπάρχει μια αύξηση των τιμών κατά 10%.

Ειδικότερα, ικανοποιητικά εξελίσσονται οι κρατήσεις για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας (25-27 Φεβρουαρίου) σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, ενώ σε αστικά κέντρα, όπως είναι η Πάτρα, όπου χτυπά η “καρδιά” του Καρναβαλιού, οι προκρατήσεις, που έχουν αρχίσει από τον περασμένο Νοέμβριο, γέμισαν ήδη τα ξενοδοχεία της πόλης και πλέον η ζήτηση μεταφέρεται περιφερειακά, από το Αίγιο μέχρι την Κάτω Αχαΐα.

Υψηλές πληρότητες καταγράφουν όλοι οι προορισμοί που σχεδιάζουν αποκριάτικες εκδηλώσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι και αυτό το σαββατοκύριακο (18-19 Φεβρουαρίου) η κίνηση γενικά προβλέπεται αυξημένη, με την προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν θα είναι ιδανικές για αποδράσεις.

“Πεσμένη” εξακολουθεί να είναι η κίνηση τις καθημερινές αλλά και τα σαββατοκύριακα που ακολουθούν το εορταστικό τριήμερο, με τον ρυθμό των κρατήσεων να παραμένει υποτονικός και με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στο υψηλό λειτουργικό τους κόστος. Μετά την Καθαρά Δευτέρα και μέχρι την 25η Μαρτίου, οι πληρότητες των ξενοδοχείων δεν ξεπερνούν το 50% κατά μέσο όρο, τόσο στις επαρχιακές πόλεις, όσο και στον ορεινό όγκο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι προκρατήσεις για την Καθαρά Δευτέρα περιλαμβάνουν δύο διανυκτερεύσεις. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι πληρότητες αναμένεται να κυμανθούν από 80% έως και 100% στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, στα Ιωάννινα, τη Δράμα, τα Καλάβρυτα, το Ρέθυμνο, τα Λουτρά Πόζαρ, την Κορινθία, τη Δυτική Μακεδονία και ιδιαίτερα την Κοζάνη κ.α. Παρόμοια είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου η κίνηση προβλέπεται αυξημένη για τα επόμενα δύο σαββατοκύριακα. Στην περιοχή της Θράκης (Κομοτηνή - Αλεξανδρούπολη) οι κρατήσεις για το τριήμερο κυμαίνονται σε ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα, αν και τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν ορισμένες ακυρώσεις Τούρκων λόγω του φονικού σεισμού που έπληξε τη γειτονική χώρα.

Οι τιμές δωματίων απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια και σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένες σε ποσοστό 10% κατά μέσο όρο.

Στο πλαίσιο αυτό, η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων- πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων στον ν. Ρεθύμνου κ. Μάνος Τσακαλάκης, ο οποίος έκανε σαφές πως εκείνο το χρονικό διάστημα θα δοθεί μια τονωτική ένεση στην περιοχή του Ρεθύμνου.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 2.000 κλίνες που είναι προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες στην περιοχή του Ρεθύμνου, ανεξαρτήτως εποχής ή χρόνου. Είναι ανοιχτά και τον χειμώνα και το καλοκαίρι, και την ίδια στιγμή είναι ανοιχτά και τα διαμερίσματα και τα airbnb. Μέχρι και τη δεδομένη στιγμή, έχει καλυφθεί ένα 70-80% των συνολικών κρατήσεων. Και ο αριθμός σταδιακά θα ανεβαίνει. Την Κυριακή του Καρναβαλιού, ασφυκτικά γεμίζει ο κόσμος την περιοχή του Ρεθύμνου, ενώ οι περισσότεροι θα έρθουν να μείνουν για δύο ημέρες, το Σάββατο και την Κυριακή. Μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 20% θα κάτσει για παραπάνω από τρεις ημέρες και είναι κυρίως επισκέπτες του εξωτερικού, αλλά και Αθηναίοι. Θεωρώ πως ο κόσμος θα δώσει μια τονωτική ένεση στην περιοχή. Από εκεί και πέρα, τα μεγάλα ξενοδοχεία δε θα ανοίξουν, ενώ τζίρος δε θα βγει. Είναι σημαντικό όμως για την τοπική οικονομία πως υπάρχουν τόσο καλές πληρότητες», σημείωσε ο κ. Τσακαλάκης.

«Σε πολλές πόλεις, όπου το Καρναβάλι είναι ένα έθιμο δεκαετιών, όπως Πάτρα, Ξάνθη αλλά και Ρέθυμνο, πολλά εποχικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα θα ανοίξουν με σκοπό να υποδεχτούν τους επισκέπτες. Θα υπάρχει αυξημένη κινητικότητα. Ιδίως στο Ρέθυμνο, αναμένεται οι πληρότητες να φτάσουν μέχρι και 100%. Τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν με σκοπό να στηρίξουν με τη σειρά τους την τοπική οικονομία. Θα ανοίξουν μόνο για τους ανθρώπους που θέλουν να πάνε στην πόλη του Ρεθύμνου. Οι κρατήσεις είναι αυξημένες για το τριήμερο. Οι ξενοδόχοι στηρίζουν τη συνολική προσπάθεια και είμαι σίγουρος πως όλα θα κυλήσουν ομαλά. Είναι μια μεγάλη ανάσα που θα πάρει η τοπική οικονομία και κοινωνία του Ρεθύμνου», υποστήριξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Πελεκανάκης.

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Δημήτρης Κουμπαράκης, ανέφερε ότι «το Ρέθυμνο έχει σχεδόν γεμίσει. Υπάρχουν μεγάλες πληρότητες μέχρι και τη δεδομένη στιγμή. Το κόστος δωματίων έχει αυξηθεί γιατί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα η αύξηση του κόστους λειτουργίας των ξενοδοχείων. Και το κόστος αυτό το πληρώνει ο ίδιος ο πελάτης. Από εκεί και πέρα, θεωρώ πως όλες οι περιοχές που για πολλά χρόνια έκαναν παραδοσιακά μεγάλο καρναβάλι θα γεμίσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα».

Μεγαλύτερη από ποτέ η προσέλευση

«Η πόλη πάλλεται στον ρυθμό του Καρναβαλιού»

Είναι άξιο αναφοράς πως η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Ρεθύμνου, Πέπη Μπιρλιράκη, μιλώντας στο NEWS 24/7, δήλωσε ότι η πόλη αυτή τη στιγμή πάλλεται στον ρυθμό του Καρναβαλιού.

«Πριν από λίγο καιρό “κρατούσαμε την ανάσα μας” μήπως συμβεί πάλι κάτι ξαφνικό, όμως αυτή τη στιγμή είμαστε στην τελική ευθεία της διοργάνωσης. Τα ξενοδοχεία που θα είναι ανοικτά το τριήμερο είναι σχεδόν γεμάτα, καθώς και τα επιπλωμένα διαμερίσματα και οι βίλες, όμως για όσους θέλουν να μας επισκεφτούν υπάρχουν διαθέσιμα καταλύματα και εκτός πόλεως».

Όπως η ίδια τόνισε, «τώρα όλη μας η προσοχή είναι στραμμένη στην προετοιμασία του τελευταίου τριημέρου, καθώς τα μηνύματα που λαμβάνουμε απ’ όλη την Κρήτη είναι πιο δυνατά από ποτέ. Η προσέλευση πιστεύουμε ότι θα είναι η μεγαλύτερη που είχαμε μέχρι σήμερα από κάθε γωνιά του νησιού, ενώ αναμένουμε σημαντικές αφίξεις και από την Κύπρο, μέσω απευθείας πτήσεων, αλλά και από όλη την Ελλάδα. Ουσιαστικά το Καρναβάλι δίνει τη σκυτάλη στην καλοκαιρινή σεζόν του 2023. Μετά τη διοργάνωσή του, αναμένουμε οργανωμένα γκρουπ ταξιδιωτών, μεμονωμένους αλλά και πολλές σχολικές εκδρομές, φτάνοντας στα μέσα Μαρτίου, όπου και ανοίγουν αρκετά ξενοδοχεία για να υποδεχτούν τους πρώτους ξένους τουρίστες της φετινής τουριστικής σεζόν».

Μιλώντας για τον οικονομικό αντίκτυπο του Καρναβαλιού στην τοπική κοινωνία, η κ. Μπιρλιράκη υποστήριξε: «Πιστεύουμε ότι το καρναβάλι θα δώσει αυτό που χρειάζεται το Ρέθυμνο για να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται αυτή την οικονομική δυσκολία που επικρατεί φέτος. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι αυτές που λειτουργούν τον χειμώνα στην πόλη, θα τονωθούν σε ικανοποιητικό επίπεδο, μέχρι να ξεκινήσει η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν. Είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με τον Εμπορικό Σύλλογο και οι επισκέπτες μας πρέπει να γνωρίζουν ότι τα εμπορικά καταστήματα της πόλης θα είναι ανοικτά για να κάνουν τα ψώνια τους», τονίζει η αντιδήμαρχος Τουρισμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News