Σε απόγνωση κτηνοτρόφοι από τα Ανώγεια που τους πήραν τα βοσκοτόπια - «Οδηγούμαστε στην καταστροφή!» (vid)

Ρέθυμνο
Σε απόγνωση κτηνοτρόφοι από τα Ανώγεια που τους πήραν τα βοσκοτόπια - «Οδηγούμαστε στην καταστροφή!» (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου κτηνοτρόφοι από τα Ανώγεια βρέθηκαν έξω από την Αρχιεπισκοπή - Διαμαρτυρήθηκαν για την εκδίωξή τους από τα βοσκοτόπια της Ιεράς Μονής Οδηγητρίας
  • Κόκκινο πανί η εκδίωξη από τα βοσκοτόπια της Ιεράς Μονής Οδηγήτριας
  • «Το άδικο ουκ ευλογείται» το μήνυμα των κτηνοτρόφων
  • Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων έξω από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης
  • «Καταστροφή η πιθανή αρνητική απόφαση του Δικαστηρίου»

Ειρηνική κινητοποίηση έλαβε χώρα σήμερα το πρωί έξω από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης από κτηνοτρόφους με σκοπό η Αρχιεπισκοπή να δει το ζήτημα που έχει προκύψει με τα βοσκοτόπια της Ιεράς Μονής Οδηγήτριας. Η διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων ήταν μεγάλη καθόσον όπως υποστήριξαν βρίσκονται με το ένα πόδι στην… καταστροφή αφού ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής επιθυμεί να τους απομακρύνει. 

Ειδικότερα, στην καταστροφή οδηγούνται  δεκάδες οικογένειες κτηνοτρόφων με αφορμή την εκδίωξη τους από τα βοσκοτόπια της Ιεράς Μονής Οδηγητρίας η οποία έχει κινήσει τη διαδικασία έξωσης τους από μια τεράστια έκταση μοναστηριακής περιουσίας όπου σχεδιάζονται επενδύσεις με εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και ανέγερσης ξενοδοχείων. 

Κτηνοτρόφοι μίλησαν στο neakriti.gr, όπου έκαναν σαφή τη δυσαρέσκειά τους.

«Να σταματήσει η δίωξή μας. Να συγκληθεί ο Οργανισμός Μοναστηριακής Περιουσίας και να αποφασίσει να μη γίνει το δικαστήριο. Να καθίσουμε σ΄ ένα τραπέζι με σκοπό να βρούμε μία λύση. Και εμείς είμαστε μέρος του ποιμνίου της Εκκλησίας. Εδώ βρισκόμαστε με βαριά καρδιά. Δεν είναι εδώ η θέση μας. Στα ποιμνιοστάσια είναι η θέση μας. Εδώ ήρθαμε γιατί μας αναγκάζει ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οδηγήτριας να βρεθούμε εδώ» είπε ο κτηνοτρόφος Βασίλης Σμπώκος.

Ο κτηνοτρόφος Μανώλης Καψάλης υποστήριξε: «Μπορούμε να συνυπάρξουμε και με τις εταιρείες  που επιθυμούν να τοποθετήσουν ηλιακά πάρκα στην περιοχή. Υπάρχει χώρος καθώς πάνω από 10-13.000 είναι τα στρέμματα. Εμείς δεν αμφισβητούμε την Εκκλησία. Εκεί βρισκόμαστε».

Κρατώντας πανό με τη φράση «το άδικο ουκ ευλογείται», κτηνοτρόφοι προχώρησαν σε ειρηνική διαμαρτυρία έξω από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, όπου κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας , ζητώντας τη σύγκλιση του συμβουλίου του Οργανισμού Μοναστηριακής Περιουσίας ώστε με απόφαση του να σταματήσει η δικαστική τους δίωξη και να συνεχιστεί ο διάλογος προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή.    

«Να γίνουν επενδύσεις γιατί τα στρέμματα είναι πολλά. Μπορούμε όμως να ζήσουμε  γιατί  είμαστε εκεί 25 οικογένειες. 150 συνολικά γυναικόπαιδα και θα θέλαμε για 2-3 μήνες να γλυτώσουμε τα χιόνια και τις κακοκαιρίες. Και θέλει (σ.σ. ο ηγούμενος) να μας βγάλει» έκανε σαφές ο Γιώργος Καψάλης.

«Δεν διεκδικούμε τίποτε από τη Μονή ούτε έχουμε καταπατήσει τίποτε. Είμαστε συνεπείς ως προς τις οικονομικές μας υποχρεώσεις. Αυτή τη στιγμή, εμείς καταβάλλουμε το αντίτιμο στο  Ταμείο Παρακαταθήκων και Δανείων» υπογράμμισε ο κ. Σμπώκος.

Όπως ανέφεραν, μια ενδεχόμενη αρνητική απόφαση του δικαστηρίου της 7ης Φεβρουαρίου είναι καταδικαστική για τη ζωή τους αλλά και των παιδιών τους.  

Όπως τόνισαν, δεν είναι μια απλή απόφαση έξωσης 10.000 αιγοπροβάτων , καθώς δεν υπάρχουν αντίστοιχες βοσκοτοπικές εκτάσεις στο νησί, σημειώνοντας ότι η παρουσία τους δεν επηρεάζει τις όποιες επενδύσεις. Μεταξύ άλλων, έγινε σαφές από τους κτηνοτρόφους πως υπάρχουν και συναισθηματικοί λόγοι. Το επάγγελμα του κτηνοτρόφου είναι εκείνο που εξαιτίας του οποίου ζουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους και γι΄αυτό πρέπει τόσο ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης όσο και η μητρόπολη της περιοχής να σκεφθούν άμεσα τους συνανθρώπους- κτηνοτρόφους της περιοχής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News