Πρέβελη: Εισιτήριο στο μαγικό παράδεισο με το φοινικόδασος (vid)

Κρήτη
Πρέβελη: Εισιτήριο στο μαγικό παράδεισο με το φοινικόδασος (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ένταξη της ευρύτερης περιοχής του φοινικόδασους και της λίμνης του Πρέβελη, αλλά και του Κουρταλιώτικου φαραγγιού στο πρόγραμμα Antinero, που προβλέπει τη μελέτη πυρόσβεσης στην περιοχή, ανακοίνωσε το πρωί από τον δήμο Αγίου Βασιλείου ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο οποίος τόνισε ότι παράλληλα προωθεί και την σύσταση ενός φορέα διαχείρισης στα πρότυπα του εθνικού δρυμού της Σαμαριάς

 

  • Στο πρόγραμμα «Antinero» εντάσσεται η ζώνη από Κουρταλιώτη έως Πρέβελη
  • Καθεστώς προστασίας όπως στην Σαμαριά επιχειρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος
  • Ικανοποίηση αρχών και φορέων από τις ανακοινώσεις Αμυρά

Τάξη στο απόλυτο χάος που επικρατεί τα τελευταία πολλά χρόνια στο φοινικόδασος του Πρέβελη και στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης στα νότια του Ρεθύμνου δεσμεύτηκε ότι θα μπει πολύ σύντομα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, που σήμερα βρέθηκε στον δήμο Αγίου Βασιλείου.

Ο κ. Αμυράς ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει από πόρους του υπουργείου του το έργο που προβλέπει τη μελέτη πυρόσβεσης στην ευρύτερης περιοχής, εντάσσοντας έτσι στο πρόγραμμα «Antinero» την ζώνη από το Κουρταλιώτικο φαράγγι έως και την λίμνη του Πρέβελη. 

Σύμφωνα με τον Γιώργο Αμυρά, το οικολογικό «στολίδι» του νότου θα πάψει να θυμίζει ξέφραγο αμπέλι, καθώς θα δημιουργηθεί ένας φορέας διαχείρισης στα πρότυπα του φαραγγιού της Σαμαριάς, με ελεγχόμενη είσοδο και μικρό αντίτιμο, που θα είναι ανταποδοτικό.

Την ίδια ώρα και με φόντο τα προβλήματα των δασικών χαρτών τα οποία θα πρέπει άμεσα να λυθούν, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος μίλησε για τις δύο νομοθετικές διατάξεις που θα φέρει προσεχώς στην βουλή, εκ των οποίων η μία θα αφορά στα οικονομικά κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν στα μέλη των επιτροπών που εξετάζουν τις αντιρρήσεις και η άλλη για την διευθέτηση των εκχερσωμένων χωραφιών.

Σε ότι αφορά στην προστασία του Παλίγκρεμνου, που έχει ζητηθεί η κήρυξή του ως προτατευόμενο μνημείο της φύσης, στις 31 Ιανουαρίου θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο η μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, η οποία εάν εγκριθεί θα σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και εν συνεχεία θα προωθηθεί στο  υπουργείο Περιβάλλοντος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News