Ρέθυμνο: Σε «ομηρία» παραμένουν οι κάτοικοι 62 οικισμών - Αδυνατούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους (βίντεο)

Ρέθυμνο
Ρέθυμνο: Σε «ομηρία» παραμένουν οι κάτοικοι 62 οικισμών - Αδυνατούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ρυθμούς χελώνας κινούνται κυριολεκτικά τα τελευταία χρόνια οι διαδικασίες που αφορούν στην επίλυση του προβλήματος με τα όρια 64ων συνολικά οικισμών στην περιφερειακή ενότητα του Ρεθύμνου, που εν μία νυκτί κατέπεσαν όταν ο τότε ισχύον νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός

 

  • Με ρυθμούς χελώνας το «νοικοκύρεμα» των ορίων των οικισμών
  • Προεδρικά διατάγματα μόνο για Αδελιανό και Πηγιανό Κάμπο

Σε ένα ιδιότυπο καθεστώς «ομηρίας» βρίσκονται εδώ και 17 περίπου χρόνια εκατοντάδες Ρεθυμνιώτες - ιδιοκτήτες γης που είναι κάτοικοι των 64ων συνολικά οικισμών που τα όρια τους «κατέπεσαν» όταν ο νόμος που ίσχυε τότε κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Το πρόβλημα της λεγόμενης «ζώνης των 800 μέτρων» είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων και τεράστια αναστάτωση σε ιδιοκτήτες γης, που από την μία στιγμή στην άλλη είδαν τις περιουσίες τους να βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα», χωρίς να έχουν καμία δυνατότητα αξιοποίησης τους. 

Από τότε έως σήμερα και εν μέσω πολλών εμποδίων οι κατά τόπους δημοτικές αρχές έτρεχαν να προετοιμάζουν σχεδιαγράμματα και φακέλους, ώστε τα στοιχεία που έστελναν στο υπουργείο Περιβάλλοντος να είναι πλήρης προκειμένου να εκδοθούν στην συνέχεια τα αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα που θα έβαζαν τα πράγματα στην θέση τους δίνοντας οριστική στο πρόβλημα. 

Σε επίπεδο Ρεθύμνου όμως, μόνο δύο οικισμοί τακτοποιήθηκαν πλήρως, ο Αδελιανός και Πηγιανός Κάμπος, ενώ εκκρεμεί η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για άλλους τέσσερις οικισμούς που έχουν κατατεθεί οι φάκελοι και από τον δήμο Ρεθύμνου πρόκειται για το Ατσιπόπουλο, τον Πρινέ και την Αγία Παρασκευή, ενώ από τον δήμο Αγίου Βασιλείου, πρόκειται για τα Σελλιά. 

Πρόσφατα μάλιστα ο ρεθυμνιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  Ανδρέας Ξανθός κατέθεσε σχετική ερώτηση στον υπουργό Περιβάλλοντος, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει δοθεί καμία απάντηση. Ωστόσο, αυτό που εκτιμάται είναι ότι ίσως το υπουργείο δώσει οριστική λύση μέσω των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων που προωθούνται, αλλά μέχρι τότε όμως οι ιδιοκτήτες γης των 62 οικισμών που εκκρεμούν δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News