Ελένη Ιωαννίδου: Τα 13 «εντέλλεσθε» και οι απανωτές εφημερίες που «ξεχείλισαν το ποτήρι»

Ρέθυμνο
Ελένη Ιωαννίδου: Τα 13 «εντέλλεσθε» και οι απανωτές εφημερίες που «ξεχείλισαν το ποτήρι»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελένη Ιωαννίδου μετά από τη σημερινή της εφημερία στο Ρεθυμνιώτικο νοσοκομείο το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας θα καταθέσει και επίσημα την παραίτησή της στον διοικητή του ιδρύματος - Οι νοσοκομειακοί γιατροί αποφάσισαν 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου

Την παραίτησή της από το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχοντας φτάσει, όπως η ίδια σημειώνει, στα όρια της σωματικής και ψυχικής της εξάντλησης, ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Τετάρτης 4 Ιανουαρίου 2023, η διευθύντρια της παθολογικής κλινικής και λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου Ρεθύμνου, Ελένη Ιωαννίδου, καταγγέλλοντας παράλληλα τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, που απορρέουν από την υποστελέχωση της παθολογικής κλινικής.

Η κ. Ιωαννίδου μετά την σημερινή της εφημερία στο Ρεθυμνιώτικο νοσοκομείο, προτίθεται το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας να καταθέσει και επίσημα την παραίτησή της στον διοικητή του ιδρύματος, ενώ σε έκτακτη γενική συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών αποφασίστηκε 3ωρη στάση εργασίας για το πρωί της Δευτέρας και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου.

Μετά από 20 χρόνια υπηρεσίας στο Ε.Σ.Υ., όπου τα τελευταία 6 χρόνια ήταν στο «τιμόνι» της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου, η παθολόγος και λοιμωξιολόγος του νοσηλευτικού ιδρύματος, Ελένη Ιωαννίδου γνωστοποίησε αργά χθες το βράδυ με ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την παραίτησή της από ρεθυμνιώτικο νοσοκομείο, αφού είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο.

«Οι λόγοι της απόφασης μου να παραιτηθώ είναι γνωστοί στη διοίκηση από τα αναρίθμητα έγγραφα τα οποία έχω καταθέσει και στα οποία δεν έχω λάβει καμία απάντηση εκτός από «εντέλλεσθε». Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί έχω φτάσει στα όρια της σωματικής και ψυχικής μου αντοχής», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Η γιατρός του Ρεθυμνιώτικου νοσοκομείου κάνει λόγο για «τέλος εποχής», υπογραμμίζοντας με έμφαση το γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχει καμία προοπτική ενίσχυσης της πολύπαθης παθολογικής κλινικής με έμψυχο δυναμικό.

«Κυρίως όμως εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί δεν υπάρχει καμία προοπτική βελτίωσης αυτής της κατάστασης, το οποίο μου έγινε σαφές μετά από τη συνάντηση με τον διοικητή της ΥΠΕ παρουσία του διοικητή του νοσοκομείου, οι οποίοι με ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο σταθερής μετακίνησης γιατρού στην κλινική μας, κανένα σχέδιο κινήτρων, καμία προκήρυξη θέσης ή οποιασδήποτε μόνιμης λύσης, αλλά θα συνεχίσει το καθεστώς των αποσπασματικών μετακινήσεων της τελευταίας στιγμής κάθε μήνα για εφημερίες», συνέχισε.

Ανδρέας Ξανθός: Ήττα για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας

«Η παραίτηση της Διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής και λοιμωξιολόγου Ελένης Ιωαννίδου από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, αποτελεί ήττα για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και για τις υπηρεσίες υγείας του Νομού. Πέρα από την απώλεια μιας έμπειρης, έντιμης και με υψηλή επιστημονική κατάρτιση γιατρού από το νοσοκομείο μας, πέρα από τις διαλυτικές επιπτώσεις στη λειτουργία μιας κλινικής-πυλώνα για τη δημόσια περίθαλψη στον Ρέθυμνο, η παραίτηση αυτή αποτελεί μια κραυγή αγωνίας και διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη κατάσταση στο ΕΣΥ και για την εξάντληση των ψυχοσωματικών αντοχών των «ανθρώπων της πρώτης γραμμής», σημείωσε ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Το έντονο παρασκήνιο που προηγήθηκε της παραίτησης, κορυφώθηκε στις αρχές της εβδομάδας όταν η κα Ιωαννίδου κατέθεσε στα αρμόδια όργανα του νοσοκομείου αίτηση για την χορήγηση 170 ημερών αδείας που δικαιούται με την πρόθεση παραίτησης. Χθες μάλιστα υπήρξε νέα συνάντηση μεταξύ της κα Ιωαννίδου και της διοίκησης του νοσοκομείου, όπου της ανακοινώθηκε πως το αίτημα της απορρίφθηκε, με την ίδια να απαντά πως μετά την σημερινή εφημερία στο ρεθυμνιώτικο νοσοκομείο, θα επανέλθει την Δευτέρα για να υποβάλλει και επίσημα την παραίτηση της.

Εξηγώντας τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση η διευθύντρια της παθολογικής κάνει μεταξύ άλλων αναφορά στον εξαναγκασμό που υπέστη και μάλιστα με αυταρχικό τρόπο για να συμμετέχει σε διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών παρά την έγγραφη και έντονη αντίθεση της που πηγάζει από την μη ειδίκευση της σε αυτό το αντικείμενο.

Επιπλέον, μιλά μεταξύ άλλων για τα 13 συνολικά «εντέλλεσθε» που έλαβε τα τελευταία 3 χρόνια, αλλά και για τον εξαναγκασμό που υπέστη σε 9η εφημερία και 4η αργία σ’ ένα μήνα ενώ η κλινική της βρίσκεται σε οριακή υποστελεχωση.

Παράλληλα, αναφέρεται στην παραίτησή της και από την Επιτροπή Λοιμώξεων, που δεν λειτουργεί και από την οποία παραιτήθηκε πριν από 1 μήνα. Αναφέρεται στα 4 χρόνια που δεν λειτουργεί το εξωτερικό παθολογικό ιατρείο, αλλά και για την πειθαρχική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της όταν αδυνατούσε να προχωρήσει σε νέες εισαγωγές ασθενών στην παθολογική.

Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών σε έκτακτη γενική συνέλευση αποφάσισε 3ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας, αλλά συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στην πύλη του ιδρύματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News