Δίκη για τους βιασμούς ΑμεΑ: Στην τελική ευθεία για την απόφαση - Τι υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους

Κρήτη
Δίκη για τους βιασμούς ΑμεΑ: Στην τελική ευθεία για την απόφαση - Τι υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι πρότεινε ο εισαγγελέας για τους κατηγορούμενους στην υπόθεση βιασμού νεαρού με νοητική υστέρηση

Εντός της σημερινής ημέρας αναμένεται η έκδοση της απόφασης στην πολύκροτη δίκη για την κακοποίηση και τον βιασμό ενός 20χρονου νεαρού με νοητική υστέρηση, σε χωριό του δήμου Πλατανιά: Η υπόθεση, η οποία είχε έρθει στο “φως” το καλοκαίρι του 2021, είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Χθες Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, ο εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι ο πατέρας του νεαρού Γιάννη (για πλημμέλημα), καθώς και ο 68χρονος φίλος του τελευταίου. Εντούτοις, πρότεινε την αθώωση των υπόλοιπων τριών κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και δύο ιερείς. Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δικαστηρίου, έλαβε χώρα - μεταξύ άλλων - η εισαγγελική πρόταση: Ο εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε την απαλλαγή του 67χρονου πατέρα τού 20χρονου - σήμερα - Γιάννη από την κατηγορία της συνέργειας σε κατ’ εξακολούθηση βιασμό σε βάρος του παιδιού του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν αποδεικνύεται ότι ο 68χρονος φίλος του πατέρα είχε βιάσει επανειλημμένως τον Γιάννη, προσθέτοντας ότι την πρώτη φορά που αυτό συνέβη ο 67χρονος πατέρας δεν το γνώριζε.

Αναφορικά με τον κατηγορούμενο πατέρα, ο εισαγγελέας ανέφερε ότι αδιαφορούσε για το παιδί του, το οποίο ουσιαστικά βίωνε συνθήκες... “Κωσταλέξι”. Ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε τελικά την ενοχή του πατέρα τού φερόμενου παθόντος για το αδίκημα της κακοποίησης-κακομεταχείρισης του παιδιού του, που είναι, πάντως, σε βαθμό πλημμελήματος.

Ο εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος ο 68χρονος φίλος τού πατέρα του νεαρού για μία από τις καταγγελλόμενες περιπτώσεις βιασμού που έλαβε χώρα στο σπίτι του 68χρονου το διάστημα από 15 έως 25 Φεβρουαρίου του 2017. Επισήμανε ακόμη, όπως προαναφέραμε, ότι δεν αποδεικνύεται ότι ο 68χρονος είχε βιάσει κατ’ εξακολούθηση τον Γιάννη.

Πρότεινε αθώωση για τους ιερείς

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη χθεσινή του αγόρευση, ο εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθούν αθώοι οι τρεις υπόλοιποι κατηγορούμενοι. Πρόκειται για δύο ιερείς, καθώς και τον αδερφό τού ενός εκ των δύο ιερέων, ο οποίος είναι άτομο με αναπηρία. Οι τρεις εν λόγω κατηγορούμενοι κατηγορούνται για ομαδικό βιασμό.

Αγορεύσεις

Της εισαγγελικής πρότασης ακολούθησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων της υπόθεσης. Οι δικηγόροι του 68χρονου κατηγορούμενου, κ. Βέρρας και κ. Μαρκογιαννάκης, “σκιαγράφησαν” την προσωπικότητα του φερόμενου παθόντος, αναφέροντας ότι πρόκειται για εντελώς αναξιόπιστο άτομο.

Πάντως, ο συνήγορος για την υποστήριξη της κατηγορίας, κ. Ντουντουλάκης, στην αγόρευσή του είπε, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί να λέγεται αβίαστα ότι το παιδί είναι φαντασιόπληκτο. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, ενδεχομένως οι σε βάρος του πράξεις να μην έγιναν 20 φορές, ωστόσο έγιναν. Σύμφωνα με τον κ. Ντουντουλάκη, άπαντες οι κατηγορούμενοι τέλεσαν τα αδικήματα, ενώ ο δικηγόρος επισήμανε ακόμη ότι δεν υπήρξε καθοδήγηση του Γιάννη στα όσα έχει καταθέσει στις Αρχές. Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του κατηγορούμενου πατέρα ανέφερε ότι ο εντολέας του «σταυρώθηκε από την ημέρα που συνελήφθη». Ας σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της αγόρευσης τού εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του 68χρονου, κ. Βέρρα, εκπαιδευτικοί που ήταν παρόντες ενοχλήθηκαν με τα λεγόμενα του δικηγόρου, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση. Ως αποτέλεσμα τους ζητήθηκε από την Έδρα να απομακρυνθούν από την αίθουσα.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ένας 68χρονος φίλος τού πατέρα του Γιάννη, ο 67χρονος πατέρας του Γιάννη, ένας 72χρονος ιερέας που είναι θείος τού φερόμενου παθόντος, ένας ακόμα 44χρονος ιερέας και ο 42χρονος αδελφός του τελευταίου, που είναι άτομο με αναπηρία.

Τι υποστήριξαν στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι

Την περασμένη Τρίτη, ο 68χρονος κατηγορούμενος, αφού περιέγραψε τη σχέση που είχε με τον πατέρα τού Γιάννη, αλλά και το ίδιο το παιδί, αρνήθηκε κάθε κατηγορία που του αποδίδεται, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το μόνο που ζητά είναι την ελευθερία του. «Είναι τόσο άδικο αυτό», είπε ολοκληρώνοντας την απολογία του. Αμέσως μετά, ο 67χρονος πατέρας του Γιάννη, απολογούμενος, υποστήριξε πως είχε σχέση αμοιβαίας αγάπης με το παιδί του και πως η κοινωνική λειτουργός που ασχολήθηκε με την υπόθεση του Γιάννη τού «διέλυσε το σπίτι», όπως είπε χαρακτηριστικά. Επίσης ισχυρίστηκε πως μέχρι την τελευταία ιατροδικαστική εξέταση δεν πίστευε ότι ο Γιάννης είχε βιαστεί και ακόμα δεν το πιστεύει, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, όλοι τους αρνούνται από την πρώτη στιγμή τις κατηγορίες, για ένα έγκλημα που δεν έκαναν, όπως είπαν, ενώ με βάση την υπερασπιστική γραμμή που ακολουθούν ισχυρίζονται πως ο 20χρονος σήμερα Γιάννης είναι μυθομανής και πως ποτέ δεν τον ακούμπησαν.

(φωτογραφία αρχείου shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News