Ρέθυμνο: Στις πληγείσες από την φωτιά περιοχές ο Χρήστος Τριαντόπουλος - Ικανοποίηση Κεφαλογιάννη για ΚΥΑ

Ρέθυμνο
Ρέθυμνο: Στις πληγείσες από την φωτιά περιοχές ο Χρήστος Τριαντόπουλος - Ικανοποίηση Κεφαλογιάννη για ΚΥΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις καμένες περιοχές του Αγίου Βασιλείου το Σάββατο, 12 Νοεμβρίου ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος - Ικανοποίηση Κεφαλογιάννη ΚΥΑ

Τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές του Δήμου Αγίου Βασιλείου θα επισκεφτεί αύριο Σάββατο, 12 Νοεμβρίου ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος, την ίδια ώρα ο βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης εκφράζει την ικανοποίησή του για την ΚΥΑ για τις πυρόπληκτες περιοχές.

Ειδικότερα, την ικανοποίηση του για την έγκαιρη και κυρίως ουσιαστική αντιμετώπιση της Κυβέρνησης σε σχέση με την εκτεταμένη καταστροφή στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές του Δήμου Αγίου Βασιλείου εξέφρασε με γραπτή του δήλωση ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ο Ρεθεμνιώτης βουλευτής, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας στήριξης των κατοίκων και αποκατάστασης των υποδομών που καταστράφηκαν, πρόκειται να πραγματοποιήσει το Σάββατο 12/11 επίσκεψη στην περιοχή συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο.

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Δήμο Αγίου Βασιλείου με στόχο το βέλτιστο συντονισμό των επόμενων κρίσιμων βημάτων μετά και τη δημοσίευση  της κοινής απόφασης (ΚΥΑ) των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την οριοθέτηση περιοχών για την επιχορήγηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων για την αντιμετώπιση των ζημιών στην πληγείσα περιοχή(ΦΕΚ Β’ 5768/10.11.2022).

Ακολουθεί η δήλωση του κ. Κεφαλογιάννη:

«Η θεσμική προσήλωση στην αντιμετώπιση των συνέπειων της καταστροφικής πυρκαγιάς του Ιουλίου και στη θωράκιση μιας εκ των πλέον πυρόπληκτων περιοχών της χώρας μας αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή βασικό στόχο και ουσιαστική προτεραιότητα. Ακριβώς με αυτήν την προσέγγιση ξεκινήσαμε μια συστηματική συνεργασία με το Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννη Ταταράκη και στελέχη του Δήμου Αγίου Βασιλείου, την Περιφέρεια Κρήτης και τους συναρμοδίους φορείς. Η Κυβέρνηση, εκφράζοντας την ξεκάθαρη βούληση του Πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη κατέβαλε και συνεχίζει να καταβάλει κάθε προσπάθεια στήριξης και ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την περιοχή. Όχι με λόγια αλλά με ουσιαστικές και ξεκάθαρες πρωτοβουλίες για τις κρίσιμες πτυχές του προβλήματος, για τις άμεσες απαραίτητες  παρεμβάσεις και για ένα ολιστικό σχέδιο θωράκισης απέναντι στο επαναλβανόμενο αυτό φαινόμενο.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εγκρίθηκαν χρηματοδοτήσεις για τις απαραίτητες ανακατασκευές των δικτύων υποδομών και της αποκατάστασης των ζημίων σε επίπεδο αγροτικής οδοποιίας και ενεργοποιήθηκαν στοχευμένα μέτρα στήριξης της περιοχής. H έως σήμερα συνολική δαπάνη για το πρώτο ισχυρό πλέγμα παρεμβάσεων αποκατάστασης για τις υποδομές της περιοχής υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ.

(200.000 ευρώ από το Υπουργείο Ναυτιλίας «Ανακατασκευές των δικτύων υποδομών στις πυρόπληκτες περιοχές», και χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών  για την αποκατάσταση των ζημίων σε επίπεδο αγροτικής οδοποιίας με το ποσό των 400.000)

Χθες, προχώρησε και επίσημα η δημοσίευση  της κοινής απόφασης (ΚΥΑ) των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την οριοθέτηση περιοχών για την επιχορήγηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων για την αντιμετώπιση των ζημιών στην πληγείσα περιοχή(ΦΕΚ Β’ 5768/10.11.2022).

Οι περιοχές που περιλαμβάνονται στη νέα ΚΥΑ είναι:

α) Δημοτική Κοινότητα Ροδακίνου της Δημοτικής Ενότητας Φοίνικα του Δήμου Αγίου Βασιλείου, και

β) Δημοτικές Κοινότητες Αγίας Γαλήνης, Κρύας Βρύσης, Μελάμπων, Ορνές, Σακτουρίων της Δημοτικής Ενότητας Λάμπης του Δήμου Αγίου Βασιλείου.

Γίνεται αντιληπτό ότι ο χρόνος ανταπόκρισης της Πολιτείας και κυρίως η απλοποίηση και η βελτιστοποίηση των διαδικασιών αποκατάστασης και επιχορήγησης των πληγέντων αποτελεί μια ξεκάθαρη πολιτική ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας που δοκιμάστηκαν. Αφήνοντας οριστικά στο παρελθόν χρονοβόρες και αναποτελεσματικές διαδικασίες. Συνεχίζοντας στην ιδία κατεύθυνση, η αυριανή επίσκεψη του  Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου έχει ως στόχο το βέλτιστο συντονισμό και την εντατικοποίηση των προσπάθειών μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News