Διπλό φονικό στα Ανώγεια: Ένταση και ηλεκτρισμένο κλίμα την πρώτη μέρα της δίκης - Τι κατέθεσαν οι μάρτυρες

Κρήτη
Διπλό φονικό στα Ανώγεια: Ένταση και ηλεκτρισμένο κλίμα την πρώτη μέρα της δίκης - Τι κατέθεσαν οι μάρτυρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κλίμα έντασης ξεκίνησε χθες σε δεύτερο βαθμό η δίκη για το διπλό φονικό στα Ανώγεια τον Μάιο του 2020 - «Η εικόνα του νεκρού πατέρα μου δε μου άφησε λογική σκέψη», είπε ο κατηγορούμενος

Εν μέσω σφοδρών εντάσεων ξεκίνησε χθες στα Χανιά η δίκη - σε δεύτερο βαθμό - για το διπλό φονικό που είχε σημειωθεί τον Μάιο του 2020, στα Ανώγεια, όπου είχαν βρει τραγικό τέλος ο 63χρονος Λευτέρης Καλομοίρης και ο 32χρονος Γιώργος Ξυλούρης.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Κρήτης για την πολύκροτη υπόθεση, που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο πριν από περίπου 2,5 χρόνια, κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, η μητέρα και η αδερφή του Γιώργου Ξυλούρη.

Εξάλλου, κατά την έναρξη της δίκης, η Έδρα ρώτησε τον κατηγορούμενο Μανόλη Καλομοίρη, γιο του 63χρονου μαντιναδολόγου (ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή ισόβιας κάθειρξης συν ποινή επτά ετών), αν έχει να πει κάτι αναφορικά με τα όσα του αποδίδονται.

Ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι «εκείνο το βράδυ έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι. Μακάρι ο νεκρός να ήταν ένας, να ήμουν εγώ. Είμαι εδώ δικαίως κατηγορούμενος. Η εικόνα του νεκρού πατέρα μου δε μου άφησε λογική σκέψη. Ζητώ να με κρίνετε δίκαια διότι διέπραξα έγκλημα».

Διακοπή για την 1η Δεκεμβρίου

Μετά τις καταθέσεις των τεσσάρων πρώτων μαρτύρων του κατηγορητηρίου, η χθεσινή συνεδρίαση διακόπηκε περίπου στις 4 το απόγευμα και θα συνεχιστεί την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου με τις καταθέσεις των υπόλοιπων μαρτύρων. Ας σημειωθεί ότι συνολικά έχουν κληθεί να καταθέσουν στη δίκη 13 άτομα.

Εκτός από τη μητέρα και την αδερφή του Γιώργου Ξυλούρη, κατέθεσε χθες αστυνομικός που είχε ασχοληθεί με την υπόθεση, καθώς κι ένας συγχωριανός των δύο θυμάτων. Πρόκειται για το άτομο το οποίο φέρεται να τραυματίστηκε στο πόδι από πυρά, το μοιραίο εκείνο βράδυ.

«Κατέβηκα από το αμάξι, ο Λευτέρης Καλομοίρης πάλευε με τον Γιώργο Ξυλούρη και σίμωσα να τους ξεχωρίσω», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην κατάθεσή του ο συγκεκριμένος μάρτυρας.

Η πρώτη συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Κρήτης για την υπόθεση έλαβε χώρα μέσα σε “ηλεκτρισμένο” κλίμα, καθώς ουκ ολίγες φορές καταγράφηκαν αντεγκλήσεις μεταξύ των συνηγόρων των δύο πλευρών. Εξάλλου, από νωρίς το πρωί χθες Πέμπτη, τα μέτρα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. ήταν πολύ ισχυρά, καθώς άτομα του περιβάλλοντος και των δύο οικογενειών έδωσαν το “παρών” στα Δικαστήρια Χανίων. Έτσι, δεκάδες αστυνομικοί βρίσκονταν εντός κι εκτός του Δικαστικού Μεγάρου Χανίων, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα σε περίπτωση που αυτά οξύνονταν.

Υπενθυμίζεται ότι η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, που ξεκίνησε χθες στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης, είχε αναβληθεί δύο φορές: Η πρώτη ήταν τον περασμένο Μάρτιο, ενώ η δεύτερη αναβολή δόθηκε στα τέλη του περασμένου Ιουνίου.

Η πρωτόδικη απόφαση

Η πολύκροτη υπόθεση εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό τον Απρίλιο του 2021, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων: Μετά από μια πολυήμερη διαδικασία, η οποία διήρκεσε τέσσερις ημέρες, ο 32χρονος Ανωγειανός κρίθηκε ένοχος για την πράξη της «ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση», καθώς και για «οπλοχρησία», «οπλοφορία» και «οπλοκατοχή». Τελικά, του επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης για την ανθρωποκτονία συν ποινή επτά ετών για τις υπόλοιπες πράξεις.

Σύμφωνα με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος δεν τέλεσε την πράξη του «σε βρασμό ψυχικής ορμής». Εξάλλου, στον γιο του Λευτέρη Καλομοίρη δεν αναγνωρίστηκε πρωτόδικα κάποιο ελαφρυντικό.

Ξέσπασε η μάνα του Ξυλούρη - «Τον ανάθρεψα για να σκοτώσει το παιδί μου»

Μεταξύ των μαρτύρων του κατηγορητηρίου βρισκόταν και η μητέρα του 32χρονου Ξυλούρη, η οποία ανέφερε ότι «δεν ήξερα τίποτα για το συμβάν. Έχασα τα αδέρφια μου, τον πατέρα μου και το παιδί μου. Οι οικογένειές μας είναι απέναντι η μία στην άλλη. Αυτόν που σκότωσε τον γιο μου εγώ τον ανάθρεψα. Τον ανάθρεψα για να σκοτώσει το παιδί μου. Θέλω να μάθω γιατί σκότωσε το παιδί μου. Δεν αντέχω άλλο».

Τόσο η μητέρα του Ξυλούρη, όσο και η αδερφή του που - επίσης - κατέθεσε χθες ενώπιον της Έδρας, ανέφεραν ότι ουδέποτε η οικογένειά τους είχε πρόβλημα με την οικογένεια του κατηγορουμένου. Αμφότερες ανέφεραν, εξάλλου, ότι η οικογένεια Ξυλούρη είχε πολύ καλές σχέσεις με τον 63χρονο μαντιναδολόγο, συμπληρώνοντας ότι ο Λευτέρης Καλομοίρης ήταν ένας καλός άνθρωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η αδερφή τού Ξυλούρη φέρεται να ανέφερε ότι, εάν ο 32χρονος κατηγορούμενος δεν είχε προκαλέσει με τη συμπεριφορά του όλο αυτό που συνέβη, σήμερα θα ήταν ζωντανός και ο πατέρας του, αλλά και ο δικός τους άνθρωπος.

Πάντως, το κλίμα οξύνθηκε εκ νέου όταν η μητέρα του Ξυλούρη, απευθυνόμενη προς την εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, Αλεξάνδρα Σπανάκη, φέρεται να της είπε ότι, αν είναι μάνα, της εύχεται να βρεθεί για λίγο στη θέση της. Πάντως, με την παρέμβαση της Έδρας, τα πνεύματα γρήγορα ηρέμησαν και η δίκη συνεχίστηκε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News