Διπλό φονικό στα Ανώγεια: Τι απαντούν οι δικηγόροι υποστήριξης κατηγορίας στην άλλη πλευρά

Κρήτη
Διπλό φονικό στα Ανώγεια: Τι απαντούν οι δικηγόροι υποστήριξης κατηγορίας στην άλλη πλευρά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι συνήγοροι υποστήριξης της οικογένειας Ξυλούρη χαρακτήρισαν τις δηλώσεις της κ. Σπανάκη «πρωτόγνωρη επίθεση κατά της δικαιοσύνης», ενώ έκαναν λόγο για «ψευδή δημοσιεύματα» όσα αναφέρουν περί εγκλήματος εν βρασμώ ψυχικής ορμής

«Η πραγματικότητα της δολοφονίας του Γεωργίου Ξυλούρη από τον Μανώλη καλομοίρη με έξι πισώπλατους πυροβολισμούς και μία χαριστική βολή, ενόσω βρίσκονταν στη ζωή ο Λευτέρης Καλομοίρης αποδείχτηκε στην αίθουσα του Δικαστηρίου χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία» ανέφεραν οι συνήγοροι υπεράσπισης της οικογένειας Ξυλούρη, μετά από την ανακοίνωση της Αλεξάνδρας Σπανάκη, συνήγορος υπεράσπισης του Καλομοίρη Μανώλη.

Ακόμη, οι συνήγοροι υποστήριξης της οικογένειας Ξυλούρη χαρακτήρισαν τις δηλώσεις της κ. Σπανάκη «πρωτόγνωρη επίθεση κατά της δικαιοσύνης», ενώ έκαναν λόγο για «ψευδή δημοσιεύματα» όσα αναφέρουν περί εγκλήματος εν βρασμώ ψυχικής ορμής.

Ακολουθεί η πλήρης απάντηση των  δικηγόρων της οικογένειας Ξυλούρη:

«Έκπληκτοι αναγνώσαμε στον ηλεκτρονικό τύπο προκλητικές δηλώσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του Μανώλη Καλομοίρη, καταδικασθέντος σε ισόβια κάθειρξη για την άναδρη δολοφονία του Γιώργη Ξυλούρη, ενόψει της εκδίκασης της υποθέσεως σε δεύτερο βαθμό από το ΜΟΕ Κρήτης. Για το περιεχόμενο των δηλώσεων σε συνδυασμό με τη χρονική στιγμή που γίνονται αυτές λεκτέα τα κάτωθι:

  1. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν πρωτόγνωρη επίθεση κατά της δικαιοσύνης και προσπάθεια για τον επηρεασμό των ενόρκων. Σε κάθε περίπτωση, οι προκλήσεις μέσω του τύπου, δεν βοηθούν στη συντήρηση ενός κλίματος ήρεμου και ειρηνικού.
  2. Ευτυχώς, η πραγματικότητα της δολοφονίας του Γεωργίου Ξυλούρη από τον Μανώλη καλομοίρη με έξι πισώπλατους πυροβολισμούς και μία χαριστική βολή, ενόσω βρίσκονταν στη ζωή ο Λευτέρης Καλομοίρης αποδείχτηκε στην αίθουσα του Δικαστηρίου χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, παρά τα δεκάδες ψευδή δημοσιεύματα που είχαν διαρρεύσει από την πλευρά Καλομοίρη , μετά το έγκλημα, περί βρασμού ψυχικής ορμής και περί εγκλήματος τιμής. Όμως η δικαιοσύνη δεν αποδίδεται στις μεσημεριανές εκπομπές ούτε στα πρωτοσέλιδα.
  3. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ευθυκρισία των τακτικών και ενόρκων δικαστών οι οποία ανεπηρέαστοι θα αποδώσουν δικαιοσύνη στον δράστη της στυγερής δολοφονίας του Γεωργίου Ξυλούρη.

Με τιμή, Οι συνήγοροι υπεράσπισης – υποστήριξης της κατηγορίας».

Υπεράσπιση 32χρονου: «Πρωτάκουστη "ισόβια καταδίκη" του Καλομοίρη»

Η συνήγορος υπεράσπισης του 32χρονου κατηγορούμενου κ. Αλεξάνδρα Σπανάκη σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, έκανε λόγο για «καθ’ όλα πρωτάκουστη «ισόβια καταδίκη» του γιου του αδικοχαμένου μαντιναδολόγου, Καλομοίρη Μανώλη, ο οποίος αντικρίζοντάς τον νεκρό, αντέδρασε χωρίς ουδεμία σκέψη και αφαίρεσε τη ζωή του δολοφόνου του πατέρα του».

Στην εν λόγω ανακοίνωση η κ. Σπανάκη ανέφερε ακόμη ότι η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου «πρωτοφανώς για τα δικαστικά χρονικά μετέστρεψε τις παραδοχές του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου ως προς την αλληλουχία των πραγματικών περιστατικών που έλαβαν χώρα την επίδικη νύκτα, ώστε να στηρίξει την καθ’ όλα άδικη και κατάφορα υπέρμετρη για τον εντολέα μας, επιβληθείσα ποινή της ισόβιας καθείρξεως, παραγκωνίζοντας το γεγονός ότι είχε προηγηθεί ο άδικος θάνατος του Λευτέρη Καλομοίρη από το όπλο του Ξυλούρη Γεωργίου».

Αναλυτικά, αυτούσια η ανακοίνωση που εξέδωσε η κ. Σπανάκη

«Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022 εισάγεται Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Κρήτης και πρόκειται να εκδικασθεί μία από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις των τελευταίων ετών, η οποία τον Μάιο του 2020 συγκλόνισε αφενός την τοπική κοινωνία της Κρήτης και αφετέρου ολόκληρο το πανελλήνιο, έχοντας ως αποτέλεσμα τόσο την τραγική και με άνανδρο τρόπο απώλεια της ζωής του Λευτέρη Εμμ. Καλομοίρη (Ντελικανή), όσο και την καθ’ όλα πρωτάκουστη «ισόβια καταδίκη» του εντολέως μας και γιου του αδικοχαμένου μαντιναδολόγου, Καλομοίρη Μανώλη, ο οποίος αντικρίζοντάς τον νεκρό, αντέδρασε χωρίς ουδεμία σκέψη και αφαίρεσε τη ζωή του δολοφόνου του πατέρα του.

Εν προκειμένω, τον Απρίλιο του 2021 η εκκαλουμένη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χανίων πρωτοφανώς για τα δικαστικά χρονικά μετέστρεψε τις παραδοχές του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου ως προς την αλληλουχία των πραγματικών περιστατικών που έλαβαν χώρα την επίδικη νύκτα, ώστε να στηρίξει την καθ’ όλα άδικη και κατάφορα υπέρμετρη για τον εντολέα μας, επιβληθείσα ποινή της ισόβιας καθείρξεως, παραγκωνίζοντας το γεγονός ότι είχε προηγηθεί ο άδικος θάνατος του Λευτέρη Καλομοίρη από το όπλο του Ξυλούρη Γεωργίου.

Ευρισκόμενος στην τραγική θέση να αντικρίσει την σοκαριστική εικόνα του νεκρού πατέρα του στο έδαφος, ο Καλομοίρης Μανώλης υπό το κράτος συναισθημάτων πανικού, φόβου και έκπληξης, έστρεψε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ενστικτωδώς το όπλο του στον δολοφόνο του πατέρα του, Ξυλούρη Γεώργιο, χωρίς να αντιλαμβάνεται τις ενέργειές του, πραγματικά περιστατικά που στο σύνολό τους αποτελούν την πλέον χαρακτηριστική και κατεξοχήν περίπτωση υπαγωγής στις περί βρασμού ψυχικής ορμής διατάξεις του ποινικού μας κώδικα.

Δια του παρόντος γνωστοποιούμε πως πρωταρχικό μέλημά μας αποτελεί η ηθική και νομική δικαίωση του εντολέως μας, Καλομοίρη Μανώλη, με την ανάδειξη των ατοπημάτων και των αστοχιών της καθ’ όλα άδικης για εκείνον εκκαλουμένης απόφασης, την αποσαφήνιση της «ουσιαστικής αλήθειας» Ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και την αποδοχή των πραγματικών περιστατικών όπως εκείνα πράγματι έλαβαν χώρα την 2α Μαΐου 2020 και προκάλεσαν τον άδικο θάνατο του πατέρα του, Λευτέρη Καλομοίρη, ο οποίος αποτελούσε μία εξαίρετη προσωπικότητα του νησιού μας, ενασχολούμενος με την κρητική παράδοση, ως συγγραφέας βιβλίων και χοροδιδάσκαλος, πάντοτε προωθώντας τις αξίες και τις παραδόσεις του τόπου του, χωρίς ουδέποτε ο ίδιος να οπλοφορεί και να ασχοληθεί με όπλα".

Υπενθυμίζεται ότι η εκδίκαση -σε δεύτερο βαθμό- της υπόθεσης του διπλού φονικού αναμένεται να διεξαχθεί την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης, στα Χανιά. Πρωτόδικα, ο 32χρονος γιος του αείμνηστου Λευτέρη Καλομοίρη είχε καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης συν ποινή επτά ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος για την πράξη της «ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση», για «οπλοχρησία», «οπλοφορία» και «οπλοκατοχή».

Ας σημειωθεί ότι η εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο, έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές: Η πρώτη ήταν τον περασμένο Μάρτιο, ενώ η δεύτερη αναβολή δόθηκε στα τέλη του περασμένου Ιουνίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News