Ρέθυμνο: Πώς η νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Αμάρι θα «ελαφρύνει» τους δημότες

Ρέθυμνο
Ρέθυμνο: Πώς η νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Αμάρι θα «ελαφρύνει» τους δημότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιβαλλοντικό άλμα για το Ρέθυμνο - Παρουσιάστηκε το έργο της μονάδας επεξεργασίας και ΧΥΤΥ Αμαρίου που ξεκινά την εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργιά, στις αρχές του νέου έτους - Η μείωση κόστους του τέλους ταφής για τους δήμους του Ρεθύμνου απορροφά τις επιπλέον οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν προκύψει, ώστε να μην επιβαρύνονται οι δημότες με αύξηση δημοτικών τελών.

Πλέον το Ρέθυμνο, γυρίζει οριστικά σελίδα. Το πολυαναμενόμενο έργο της νέας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Αμάρι, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 42 εκατ. ευρώ, παρουσιάστηκε σε υπηρεσιακούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες και τίθεται σε εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία από τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Η μονάδα εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Κρήτη και συνδυαστικά με το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στην περιοχή, αναμένεται αφενός να αλλάξει ριζικά τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων σε ολόκληρη την περιφερειακή ενότητα του Ρεθύμνου και αφετέρου να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά την πόλη, πετυχαίνοντας μεταξύ άλλων και την μετάβαση στην κυκλική οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με το νέο «τέλος ταφής», το οποίο ανεβάζει σημαντικά το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων για τους δήμους με βάση τη νομοθεσία που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι, οι δήμοι θα καταβάλλουν επιπλέον 20 ευρώ για κάθε τόνο απορριμμάτων που θα οδηγείται σε ταφή. Έτσι η μείωση κόστους του τέλους ταφής για τους δήμους του Ρεθύμνου, απορροφά τις επιπλέον οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν προκύψει, ώστε να μην επιβαρύνονται οι δημότες με αύξηση δημοτικών τελών.

Όπως τόνισαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, που ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων κοντά στο υπάρχον κύτταρο του ΧΥΤΑ Αμαρίου, «η Κρήτη είναι η πρώτη περιφέρεια πανελλαδικά που επιλύει με σύγχρονες μεθόδους το πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της». Σημειώνεται ότι η κανονική λειτουργία της μονάδας θα έρθει αμέσως μετά την εξάμηνη δοκιμαστική περίοδο και θα διαρκέσει για τα επόμενα 50 χρόνια.

Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, η Μονάδα θα επεξεργάζεται ετησίως 43.000 τόνους απορριμμάτων εκ των οποίων οι 35.600 τόνοι θα είναι σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα και οι 7.400 τόνοι θα είναι προδιαλεγμένα οργανικά από διαλογή στην πηγή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επεξεργασία του οργανικού υλικού θα γίνεται με τη μέθοδο της ξηρής αναερόβιας χώνευσης σε αντιδραστήρες συνεχούς ροής και το παραγόμενο βιοαέριο θα αξιοποιηθεί ενεργειακά προς παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που θα διοχετευτεί στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και θερμικής ενέργειας, μέρος της οποίας θα αξιοποιηθεί εντός της εγκατάστασης.

Σ. Αρναουτάκης: «Είμαστε από τις πρώτες περιφέρειες που επιλύει το πρόβλημα διαχείρισης στερών αποβλήτων»

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο αυτό, την πρωτοπορία που έχει στο συνολικό σχεδιασμό η περιφέρεια Κρήτης αλλά και τη συνεργασία των φορέων για την υλοποίησή του. Ο ίδιος υπογράμμισε: “Για όλη την Κρήτη έχουμε κάνει έναν περιφερειακό σχεδιασμό που είχε εγκριθεί ομόφωνα από το περιφερειακό συμβούλιο και αυτό το έργο εντάσσεται στον περιφερειακό σχεδιασμό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιλύεται το πρόβλημα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και επίσης συνεχίζονται τα υπόλοιπα έργα σε όλη την Κρήτη. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί μέσα από το περιφερειακό συμβούλιο, την συνεργασία με τον ΕΣΔΑΚ, με όλους τους δήμους και ειδικά με το Δήμο Ρεθύμνης και του Αμαρίου, των Ανωγείων και του Μυλοποτάμου ολοκληρώσαμε το σχεδιασμό και επιλύουμε το πρόβλημα αυτό. Είμαστε μια περιφέρεια σε επίπεδο Ελλάδος που επιλύει το πρόβλημα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων από τις πρώτες”.

Π. Μουρτζανός: Επιλύουμε το πρόβλημα της διαχείρισης για δέκα χρόνια και διεκδικούμε λύσεις με ορίζοντα πενήντα ετών

Ο Δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας που ξεκινάει από τις 31 Ιανουαρίου για το ΧΥΤΥ Αμαρίου και που αναμένεται έως τον Ιούνιο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, οπότε και η διαχείριση των απορριμμάτων θα περάσει αποκλειστικά στον ΧΥΤΥ και τη μονάδα επεξεργασίας, με τον ΧΥΤΑ να παύει τη λειτουργία του. Αυτό όπως εξήγησε επιλύει τα ζητήματα διαχείρισης για τα επόμενα δέκα έτη, την ίδια ώρα που έχει προχωρήσει η διαδικασία και έχει προκριθεί σημείο για την δημιουργία ενός τρίτου ΧΥΤΥ, για το οποίο αναζητάται χρηματοδότηση με το βλέμμα στην επίλυση του ζητήματος πλέον σε βάθος πενήντα ετών. Ο ίδιος τόνισε: “Ο αποκλειστικός σκοπός του έργου αυτού είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Θα επεξεργάζονται περίπου 35,5 χιλιάδες τόνοι το έτος. Με τα δύο κύτταρα ΧΥΤΥ λύνεται το πρόβλημα για τα επόμενα δέκα χρόνια. Έχει υποδειχθεί χώρος και εφ’ όσον δοθεί η δυνατότητα θα εξαγοράσουμε το χώρο για ένα τρίτο κύτταρο, ώστε να λύσουμε το πρόβλημα για τα επόμενα πενήντα χρόνια για την Π.Ε Ρεθύμνου. Πιο συγκεκριμένα, η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΥ και του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων ξεκινάει αρχές του έτους. Συγχρόνως όμως επειδή μιλάμε για δοκιμαστική λειτουργία ένα κομμάτι των απορριμμάτων θα επεξεργάζεται εκεί. Θα συνεχίσει να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ, μέχρι να ξεκινήσει η κανονική του λειτουργία. Σε ό,τι αφορά τα κύτταρα του ΧΥΤΥ θα εξυπηρετήσουν βάσει της μελέτης για περίπου δέκα έτη και έχουμε προχωρήσει και περαιτέρω. Έχει γίνει γεωλογική μελέτη σε διάφορα σημεία του Δήμου και έχει προκριθεί ένα σημείο για το οποίο πρέπει να βρεθεί χρηματοδότηση για την εξαγορά του. Αυτό θα λύσει το πρόβλημα και για τα επόμενα 40 χρόνια πέραν των 10 ετών”.

Ζ. Καλογεράκης: Περιβαλλοντικό “άλμα” και σημαντική εξοικονόμηση

Στα δύο από τα σημαντικότερα οφέλη του έργου, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά και την εξοικονόμηση που θα προκύψει σε σχέση με την μείωση των απορριμμάτων, ύψους 60% αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Κρήτης Zαχαρίας Καλογεράκης.

Μιλώντας για το έργο που ολοκληρώνεται σύντομα, ο ίδιος τόνισε πως: “Είναι η πρώτη μονάδα στην Κρήτη που μπαίνει μπροστά και ολοκληρώνει την κατασκευή της για να τεθεί σε λειτουργία. Κάνουμε μια παρουσίαση σε αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, ώστε να έχουν μια συνολική εικόνα πώς θα γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων στο Νομό Ρεθύμνου. Πραγματικά αλλάζει πλέον τα δεδομένα. Περνάμε σε μια μηχανική διαλογή, σε μια μείωση των απορριμμάτων που θα προσεγγίζει περίπου το 60%, αυτά δηλαδή που θα οδηγούνται στο ΧΥΤΥ. Αυτό σημαίνει ένα μεγάλο περιβαλλοντικό άλμα και παράλληλα μείωση του κόστους. Μην ξεχνάμε πως ό,τι οδηγείται σε ταφή θα έχει πλέον το τέλος ταφής. Αυτό πλέον οι δήμοι του Ρεθύμνου θα το πληρώνουν μειωμένο κατά 60%”.

Η μονάδα από τις 31 Ιανουαρίου, όπως πρόσθεσε, «μπαίνει σε μια εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία και στη συνέχεια, τον έκτο μήνα μπαίνει σε κανονική λειτουργία με όλες τις δομές και λειτουργίες που προβλέπονται σε σχέση με τη μονάδα που θα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο Περιφερειακός σχεδιασμός σε επίπεδο Κρήτης είναι ο μοναδικός στη χώρα όπου έχουμε όλα τα έργα σε επίπεδο υποδομών και έχουν δημοπρατηθεί. Το πρώτο που ξεκινάει είναι στο Ρέθυμνο, ένα έργο 42 εκ ευρώ που ξεκινάει δοκιμαστικά τη λειτουργία. Λύνεται για το επόμενο διάστημα λοιπόν το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Ρέθυμνο”.

Επεσήμανε ωστόσο, πως τόσο ο στόχος που έχει τεθεί από την ΕΕ όσο και στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδιασμού είναι έως το 2030 σε ταφή να οδηγείται το 10% των απορριμμάτων. Αυτό πρακτικά σημαίνει όπως τόνισε ο ίδιος πως ο στόχος αυτός για να επιτευχθεί χρειάζεται τη συμβολή των πολιτών, ώστε να γίνεται διαλογή στην πηγή, δηλαδή από τους ίδιους τους πολίτες στην διαχείριση των απορριμμάτων στα σπίτια τους.

Η διαδικασία της επεξεργασίας

Υπενθυμίζεται πως το έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία μιας σύγχρονης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, η οποία θα επεξεργάζεται 35.600 τόνους/έτος Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων και 7.400 τόνους ανά έτος προδιαλεγμένου οργανικού. Με τα σύγχρονα μέσα μηχανικής διαλογής γίνεται ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ με τη μέθοδο της ξηρής αναερόβιας χώνευσης γίνεται η επεξεργασία του οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων προς παραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικά κατά την αναερόβια χώνευση του προδιαλεγμένου οργανικού παράγεται υψηλής ποιότητας κομπόστ. Αποτελεί ένα έργο πνοής για την Κρήτη και ειδικότερα την Π.Ε Ρεθύμνου συμβάλλοντας στην βιώσιμη και περιβαλλοντικά βέλτιστη διαχείριση των αποβλήτων και στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News