Ρέθυμνο

Κρήτη: Η απειλή της ιλαράς επέστρεψε - Οι αγωνιώδεις προειδοποιήσεις για άμεσο εμβολιασμό των παιδιών

Στη διάρκεια του 34ου Παγκρήτιου Παιδιατρικού Συνεδρίου, που έγινε το σαββατοκύριακο στο Ρέθυμνο, οι παιδίατροι έκρουσαν, μεταξύ άλλων, «καμπανάκι» στους γονείς να μην αμελούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, μιας και - όπως τόνισαν - αυτή την περίοδο νούμερο ένα απειλή παγκοσμίως αποτελεί η ιλαρά

Την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για την έλλειψη δημόσιων δομών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους στην Κρήτη εκφράζουν οι παιδίατροι του νησιού, οι οποίοι μιλούν για την επιτακτική ανάγκη στήριξης της ελληνικής οικογένειας που «βάλλεται» εν καιρώ υγειονομικής κρίσης.

Στη διάρκεια του 34ου Παγκρήτιου Παιδιατρικού Συνεδρίου που έγινε το σαββατοκύριακο στο Ρέθυμνο, οι παιδίατροι έκρουσαν, μεταξύ άλλων, «καμπανάκι» στους γονείς να μην αμελούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, μιας και - όπως τόνισαν - αυτή την περίοδο νούμερο ένα απειλή παγκοσμίως αποτελεί η ιλαρά.

Στο 83% η κάλυψη της ιλαράς στην Ελλάδα

Και ενώ οι παιδίατροι καλούν τους γονείς να μην αμελούν τους τακτικούς εμβολιασμούς των παιδιών τους και κατά του κορωνοϊού, κάποιοι από αυτούς, όπως δείχνουν τα στοιχεία, όχι μόνο δεν τηρούν τις οδηγίες των ειδικών, αλλά «γυρίζουν» επιδεικτικά την «πλάτη» και στα γενικά εμβόλια, με την ιλαρά φέτος να αποτελεί νούμερο ένα απειλή.

Χαρακτηριστικά ο παιδίατρος από το Ρέθυμνο Νίκος Βαράκης τόνισε στην εφημερίδα μας τα παρακάτω: «Το 2018, η κάλυψη της ιλαράς στην Ελλάδα ήταν στο 83% και για να έχουμε, αυτό που λέμε, την “ανοσία της αγέλης”, χρειαζόμαστε πάνω από 95%. Όμως τα πράγματα από τότε (δηλαδή από το 2018) έχουν επιδεινωθεί, παρότι δεν έχουμε ακόμα στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι μόλις έρθει η ιλαρά στην Ελλάδα, θα βρει τον ανεμβολίαστο, αφού δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα προστασίας της αγέλης».

Πιο αναλυτικά, τα σωματικά αλλά κυρίως τα σοβαρά ψυχικά προβλήματα υγείας και δη οι κακοποιητικές συμπεριφορές που συχνά υφίσταται ένα παιδί ακόμα και στην εφηβεία είναι αυτά που μονοπωλούν - στην παρούσα φάση - το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, βάσει των εισηγήσεων των ειδικών στη διάρκεια του Παγκρήτιου Παιδιατρικού Συνεδρίου. Με απλά λόγια, οι παιδίατροι της Κρήτης κρούουν «καμπανάκι» στην Πολιτεία για την άμεση στήριξη της ελληνικής οικογένειας στον τομέα της πρόληψης, εν μέσω υγειονομικής κρίσης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο neakriti.gr, η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ και πρόεδρος της παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ελευθερία Παπαδοπούλου.

«Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι να αποτελέσουμε πυλώνες τέτοιους που να βοηθήσουμε στην πρόληψη, αλλά και στο να προλαμβάνουμε ζητήματα, όπως η παιδική κακοποίηση, η απομόνωση που έχουν τα παιδιά μας και η ανάγκη να προστρέχουν σε εξαρτήσεις για να μπορούν να απομακρυνθούν από προβλήματα υγείας που έχουν», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η κ. Παπαδοπούλου.

Η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

Όπως τόνισε η κ. Ελευθερία Παπαδοπούλου, πολλές φορές πίσω από τα σωματικά προβλήματα υγείας των παιδιών κρύβονται σοβαρά οικογενειακά ζητήματα, τα οποία όμως αντιμετωπίζονται με δυσκολία, εξαιτίας της έλλειψης των καθ’ ύλην αρμόδιων δημόσιων δομών υγείας. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η συστηματική αποδυνάμωση των δομών ψυχικής υγείας για τα παιδιά στην Κρήτη.

«Να σας θυμίσω», είπε μεταξύ άλλων η κ. Παπαδοπούλου, «ότι πρόσφατα είχαμε την απομάκρυνση διευθύντριας ΕΣΥ από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας στο Ηράκλειο και την αποδυνάμωση της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, που είναι και η μοναδική δομή που καλύπτει την Κρήτη και τις Κυκλάδες. Επομένως, αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι πρέπει να ευαισθητοποιούμαστε σε ατομικό επίπεδο, αλλά από ’κει και πέρα θα πρέπει να ενισχυθούν οπωσδήποτε και οι δομές ψυχικής υγείας».

Τα σύγχρονα δεδομένα της Παιδιατρικής

Σε γενικές γραμμές, κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, οι παιδίατροι της Κρήτης ενημερώθηκαν για τα σύγχρονα δεδομένα και τις εξελίξεις γύρω από την ειδικότητά τους, μιας και βασικές θεματικές ενότητες του συνεδρίου κάλυψαν ένα σημαντικό φάσμα της Παιδιατρικής, όπως είναι η παχυσαρκία, οι ενδοκρινοπάθειες, τα ζητήματα αλλεργιών, αλλά και οι λοιμώξεις ειδικά κατά την περίοδο του COVID-19. Ειδική μνεία όμως έγινε και για τα συνήθη νεογνικά προβλήματα, καθώς και στην αντιμετώπισή τους από τον παιδίατρο, με τη διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Ελισάβετ Γιαννούση, να σημειώνει πως «οι γενικοί παιδίατροι έχουν την εμπειρία και τη γνώση και μπορούν πλέον να αντιμετωπίζουν και επείγοντα προβλήματα μέχρι εκεί που πρέπει να μεταφερθούν σε ειδικές μονάδες».

Επίσης, όπως πρόσθεσε, «οι γενικοί παιδίατροι έχουν τη δυνατότητα και να συμβουλεύσουν τους γονείς, αλλά και να “κρούσουν” το καμπανάκι κινδύνου για νοσήματα που μπορεί να μην είναι εμφανή εντελώς τις πρώτες ημέρες ζωής και να απαιτεί μια πολύ στενή παρακολούθηση».

(φωτογραφία αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια