Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων για το «φονικό φορτηγό»

Στις 20 Οκτωβρίου στο Ρέθυμνο γίνεται εκ νέου το δικαστήριο για το εργατικό τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε το 2020 στο Ρέθυμνο, όπου έχασε τη ζωή του ο 38χρονος Μανώλης Αφράτης, ενώ πραγματοποιούσε διανομές με φορτηγό ψυγείο - Σημερα στις 6:30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση με μικροφωνική στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων

Την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου θα συζητηθεί στο Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου το εργατικό τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε πριν από δύο χρόνια στο Ρέθυμνο, με τραγικό απολογισμό το θάνατο του 38χρονου Μανώλη Αφράτη, ο οποίος πραγματοποιούσε διανομές με φορτηγό ψυγείο.

Σημερα στις 6:30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση με μικροφωνική στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων στο Ρέθυμνο, ενώ την μέρα της δίκης θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 9 το πρωΐ έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου.

"Το δυστύχημα σημειώθηκε στις 21 Μαΐου του 2020 στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο Κουρουτών - Φουρφουρά του Δήμου Αμαρίου και όπως καταγγέλλει η οικογένεια του άτυχου 38χρονου πρόκειται για εργατικό δυστύχημα, χαρακτηρίζοντας το μοιραίο όχημα που οδηγούσε ο Μανώλης Αφράτης ως «φονικό φορτηγό». Σύμφωνα με τις εκθέσεις των ειδικών πραγματογνωμόνων, το όχημα που οδηγούσε ο άτυχος εργαζόμενος το οποίο είχε μετατραπεί παράνομα σε ψυγείο, αποτελούσε δημόσιο κίνδυνο. Δεν είχε διενεργηθεί ο απαιτούμενος μηχανικός έλεγχος, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του οδηγού.

Το χρονικό

Το δυστύχημα σημειώθηκε στις 21 Μαΐου 2020 σε κατηφορική δεξιά στροφή του επαρχιακού δρόμου Κουρουτών - Φουρφουρά του Δήμου Αμαρίου, μεσημβρινή ώρα, με καλές καιρικές συνθήκες, με άπλετο φως και χωρίς να προκύπτει εμπλοκή άλλου οχήματος. Οι συνθήκες αυτές, και με δεδομένη τη 15ετή οδηγική εμπειρία του θύματος, έστρεψαν από την πρώτη στιγμή τις υποψίες στην κατάσταση του οχήματος. Για το συγκεκριμένο συμβάν υπήρξαν αρχικά δύο τεχνικές εκθέσεις από διαφορετικούς πραγματογνώμονες. Ο πρώτος ορίστηκε αυτεπάγγελτα από το Αστυνομικό Τμήμα Αμαρίου και ο δεύτερος από την οικογένεια του θύματος.

Μεταξύ των δύο εκθέσεων υπάρχει τεράστια απόκλιση. Η πρώτη, του ορκωτού πραγματογνώμονα Γ. Πετρακάκη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση του οχήματος πριν από το ατύχημα ήταν «μέτρια» και διαπιστώνει πως δεν προέκυψαν προβλήματα στα συστήματα ενεργητικής ή παθητικής ασφάλειας του οχήματος, ενώ το δυστύχημα αποδίδεται στην υπερβολική ταχύτητα που είχε αναπτύξει ο οδηγός (σ.σ. περίπου 60 χλμ./ώρα). Ωστόσο, η δεύτερη έκθεση, από τον πραγματογνώμονα μηχανολόγο μηχανικό Ι. Κατσιδονιωτάκη, δίνει εντελώς διαφορετική εικόνα, αναφέροντας ως βασική αιτία του δυστυχήματος το σπάσιμο των φρένων και συγκεκριμένα τη διάρρηξη, λόγω παλαιότητας, του ελαστικού σωλήνα πίεσης (μαρκούτσι) του υδραυλικού συστήματος πέδησης του μπροστινού δεξιού τροχού.

Στην πρώτη έκθεση αναφέρεται πως το σπάσιμο του σωλήνα έγινε όχι πριν, αλλά μετά την ανατροπή του φορτηγού και εξαιτίας αυτής, ισχυρισμός που αποδομείται πλήρως και από τρίτη πραγματογνωμοσύνη από τον μηχανολόγο και ειδικό πραγματογνώμονα Π. Μαδιά. Στη νεότερη έκθεση παρουσιάζεται αναλυτικά ο τρόπος με τον οποίο κόπηκε εγκάρσια ο συγκεκριμένος σωλήνας λόγω παλαιότητας και γήρανσης του υλικού, το οποίο έχρηζε άμεσης αντικατάστασης, αποδίδοντας ευθέως ευθύνη στον επιβλέποντα τεχνικό και ιδιοκτήτη του φορτηγού που επέβλεπε τη συντήρησή του.

Τα Εργατικά Κέντρα

Τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης συμπαραστέκονται στην οικογένεια του 38χρονου Μανώλη Αφράτη, ο οποίος έχασε την ζωή του ενώ πραγματοποιούσε διανομές με φορτηγό ψυγείο.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στις 21 Μαΐου του 2020 στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο Κουρουτών - Φουρφουρά του Δήμου Αμαρίου και όπως καταγγέλλει η οικογένεια του άτυχου 38χρονου πρόκειται για εργατικό δυστύχημα, χαρακτηρίζοντας το μοιραίο όχημα που οδηγούσε ο Μανώλης Αφράτης ως φονικό φορτηγό.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις των ειδικών πραγματογνωμόνων το όχημα που οδηγούσε ο άτυχος εργαζόμενος και που είχε μετατραπεί παράνομα σε ψυγείο, αποτελούσε δημόσιο κίνδυνο. Δεν είχε διενεργηθεί ο απαιτούμενος μηχανικός έλεγχος, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του οδηγού.

Τα προεδρεία των Εργατικών Κέντρων Κρήτης θα βρίσκονται έξω από το δικαστήριο του Ρεθύμνου την ερχόμενη Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, οπότε και θα εκδικαστεί η υπόθεση ενώ το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου συζήτηση, που θα μιλήσουν μέλη της οικογένειας του θύματος, η νομική σύμβουλος της οικογένειας καθώς και μέλος του Σωματείου Τεχνικών Μισθωτών Ηρακλείου.

(φωτογραφία από παλιότερη εκδήλωση στο πάρκο Γεωργιάδη)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια