Ρέθυμνο

Ευρεία σύσκεψη στον δήμο Αγίου Βασιλείου για την προστασία του φοινικόδασους Πρέβελη

Στην συνάντηση μετείχε μεταξύ άλλων η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή

Η προστασία της ευρύτερης περιοχής της Λίμνης Πρέβελη και του φοινικόδασους απασχόλησε σήμερα την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Αγίου Βασιλείου έπειτα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Γιάννη Ταταράκη.

Στην συνάντηση μετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, τηλεφωνική επικοινωνία είχε με τον Δήμαρχο ο Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης πριν και μετά τη σύσκεψη, καθώς απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ενημερώθηκε για τις προτάσεις και εξέφρασε την στήριξη σε κάθε πρωτοβουλία για την προστασία της περιοχής, ενώ τον Βουλευτή Ρεθύμνου Ανδρέα Ξανθό εκπροσώπησαν ο κ. Γιώργος Βλαστός και ο κ. Αντώνης Γαβαλάς.

Από πλευράς αρμοδίων υπηρεσιών μετείχαν η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου Δέσποινα Σταματάκη, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Ρεθύμνου Ευθυμία Βιδάκη, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ρεθύμνου Βαγγέλης Αλεβυζάκης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σπηλίου Μανώλης Χαλικάκης, από την διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών νομού Ρεθύμνου ο Νίκος Ζανιδάκης και ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σπηλίου Επαμεινώνδας Φραγκιαδάκης καθώς και ο Σταθμάρχης του Λιμενικού Σταθμού Αγίας Γαλήνης Αντώνης Σαραντουλάκης.

Παρόντες επίσης στην σύσκεψη ήταν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Βαγγέλης Καπετανάκης, οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Λιοδάκης και Μανώλης Τσιρινδάνης καθώς και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης Θεοδωράκης.

Η Αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή και ο Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης κατέθεσαν συγκεκριμένα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα τα οποία και υιοθετήθηκαν από όλους του εμπλεκόμενους φορείς και συγκεκριμένα:

  1. Την ίδρυση φορέα διαχείρισης για την ευρύτερη περιοχή στην οποία θα συμμετέχει η Περιφέρεια, ο Δήμος, το Δασαρχείο και άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Σκοπός του φορέα θα είναι η εφαρμογή πολιτικών προστασίας και διαχείρισης της περιοχής, η λήψη μέτρων καθώς και η επίλυση όλων των ζητημάτων που σχετίζονται με την αποκατάσταση και την ανάδειξη αυτού του μοναδικού μνημείου της φύσης.
  2. Τον άμεσο καθαρισμό του δάσους από την Διεύθυνση Δασών και την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης, εργασίες για την οποίες έχει επιχορηγηθεί με 20.000 ευρώ.
  3. Αποκατάσταση περίφραξης δάσους υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Δασών. Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Λιονή δεσμεύτηκε για την χρηματοδότηση του έργου.
  4. Χρηματοδότηση ολοκληρωμένης μελέτης για θέματα διαχείρισης, προστασία και πυρόσβεσης σύμφωνα με την δασική νομοθεσία.

Είναι κοινή πεποίθηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων ότι είναι επιβεβλημένες οι άμεσες ενέργειες με απτά και γρήγορα αποτελέσματα για τη διαχείριση της περιοχής, τη προστασία του σπάνιου φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας αλλά και την ανάδειξη ενός μοναδικού φυσικού τοπίου οποίο είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Κρήτη αλλά για ολόκληρη την Χώρα. Γι αυτό το λόγο υπήρξε σύγκλιση απόψεων μεταξύ των παρευρισκόμενων φορέων, ως προς την ανάγκη συντονισμένης συλλογικής προσπάθειας και κλιμάκωσης των σχετικών δράσεων.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια