Ρέθυμνο: Αντιδράσεις φέρνει η νέα απόφαση του υπουργείου Παιδείας για το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ

Κρήτη
Ρέθυμνο: Αντιδράσεις φέρνει η νέα απόφαση του υπουργείου Παιδείας για το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά η τοποθέτηση των Δ.Σ. του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ρεθύμνου και του Δ.Σ. του Σωματείου Α.μεΑ. νομού Ρεθύμνου

Αλλαγή σχολικού πλαισίου ή συνέχιση των σπουδών τους επαναλαμβάνοντας την ίδια Τάξη στον Τομέα Γεωπονίας αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές του ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ρεθύμνου που επέλεξαν, παρακολούθησαν την Β΄ Λυκείου κατά το σχολικό έτος 2021-2022 και προβιβάστηκαν στην Γ΄ Λυκείου του ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ρεθύμνου. Με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου δεν τους δίνεται η δυνατότητα να τελειώσουν την ειδικότητα της Πληροφορικής.

Με την υπουργική Απόφαση 103691/Δ3, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 4583/τ. Β΄, το υπουργείο στις 30 Αυγούστου 2022 κατάργησε τον Τομέα Πληροφορικής από το ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ρεθύμνου, χωρίς την ίδρυση κάποιας νέας ομάδας προσανατολισμού ενώ υπήρχε προφορική δέσμευση από την Δ/νση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας για αντικατάσταση του Τομέα Πληροφορικής από τον Τομέα Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας, ως καταλληλότερο και πιο δημοφιλή για τους μαθητές του σχολείου. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου με το υπ’ αριθμ. Κεντρ. Πρωτ. της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης: 69539/6-6-2022, με Θέμα: «Διαμαρτυρία Γονέων ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ρεθύμνου για τις Ειδικότητες του σχολείου» εισηγήθηκε την ίδρυση και λειτουργία του Τομέα Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας, ως 3η Ομάδα Προσανατολισμού του ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ρεθύμνου. Όμως, όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη το έγγραφο αυτό των γονέων των μαθητών το Υπουργείο, αλλά δεν έκανε καμία εξαίρεση για τους μαθητές που όπως προαναφέραμε τελείωσαν τη Β΄ Λυκείου Πληροφορικής κατά το προηγούμενο σχολικό έτος 2021-2022, μη επιτρέποντας την συνέχιση της φοίτησής τους στο σχολείο.

Σύμφωνα με την γνώμη του συλλόγου γονέων των μαθητών, θα έπρεπε να οριστεί μία μεταβατική περίοδος, για την σταδιακή απομάκρυνση της Ομάδας Προσανατολισμού της Πληροφορικής από το σχολείο, έως την πλήρη κατάργησή της, αφού το υπουργείο το είχε ήδη προαποφασίσει πριν την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς. Τουλάχιστον θα έπρεπε γι’ αυτούς τους μαθητές, να επιτραπεί η ολοκλήρωση των σπουδών τους στο ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ρεθύμνου, έως την απόκτηση του Απολυτηρίου τους και του Πτυχίου της Ειδικότητας της Πληροφορικής. Αυτό θα γινόταν χωρίς πρόσθετη δαπάνη, αφού το σχολείο διαθέτει αυτή τη στιγμή 2 καθηγητές Πληροφορικής και κάλλιστα θα μπορούσαν να συνεχίσουν και φέτος την ειδικότητα που επέλεξαν, χωρίς να αναστατώνεται η ζωή των μαθητών αυτών και των οικογενειών τους.

Αυτοί οι μαθητές είχαν εξασφαλισμένη στο ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ρεθύμνου την μετακίνησή τους από και προς το σχολείο με μισθωμένα οχήματα από τον Δήμο Ρεθύμνου, ενώ τώρα, θα πρέπει ανεξάρτητα από το πόσο απομακρυσμένο είναι το χωριό του νομού Ρεθύμνου που κατοικούν, και αν υπάρχει τακτική συγκοινωνία για την καθημερινή μεταφορά τους στο ΕΠΑ.Λ. ή όχι, ανεξάρτητα από τα έξοδα και την ταλαιπωρία που θα υποστούν, θα πρέπει ξαφνικά να εγκαταλείψουν άμεσα το σχολείο. Και τέλος, θα πρέπει άμεσα, αυτοί οι 5 μαθητές που υποχρεώθηκαν για να τελειώσουν την ειδικότητα τους να εγγραφούν σε άλλο σχολείο, να επανεξεταστούν από το ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Ρεθύμνου και να εκδοθεί νέα Γνωμάτευση, που θα συνοδεύει τους μαθητές στο νέο τους σχολείο, με πολύ πιθανή ακόμα και την πρόσληψη κάποιων αναπληρωτών για παράλληλη στήριξη καθώς και την συμμετοχή τους στα Τμήματα Ένταξης του ΕΠΑ.Λ. 

Το 2013, όταν καταργήθηκαν μαζικά από όλα τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) και τις τότε Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) της χώρας αρκετές ειδικότητες, και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα περίπου 2.500 εκπαιδευτικοί των ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ., τότε, το Υπουργείο επέτρεψε στους μαθητές αυτών των καταργημένων ειδικοτήτων, την συνέχιση των σπουδών τους έως την απόκτηση του απολυτηρίου τίτλου και του πτυχίου της ειδικότητάς τους, χωρίς να εγγράφονται καινούργιοι μαθητές σ’ αυτές τις ειδικότητες.

Παρακαλούμε πολύ το Υπουργείο Παιδείας, ως το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνει γι’ αυτούς τους 5 μαθητές που θα φοιτούσαν φέτος στην Γ΄ Λυκείου, να μεριμνήσει, για την συνέχιση των σπουδών τους στο ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ρεθύμνου. Οι μαθητές αυτοί εξαναγκάστηκαν σε αποχώρηση μόλις τις τελευταίες μέρες από το ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ρεθύμνου προς το τοπικό ΕΠΑ.Λ. ενώ σύμφωνα με το mail του υπουργείου προς τη Δ.Δ.Ε. Ρεθύμνου, εάν παρέμεναν σαν μαθητές του ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ρεθύμνου θα έπρεπε να επαναλάβουν την Β΄ Λυκείου (χωρίς να έχουν μείνει στην ίδια Τάξη) στον Τομέα όμως της Γεωπονίας (που είναι και ο μόνος που λειτουργεί πια στο σχολείο). Λάβετε υπόψη σας ότι φέτος εγκατάλειψαν ήδη το σχολείο από τον Σεπτέμβριο άλλοι 2 μαθητές για ανεύρεση της κατάλληλης ειδικότητας ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των μαθητών που εγκατέλειψαν, ή θα εγκαταλείψουν τη φετινή χρονιά το ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ρεθύμνου προς τα ΕΠΑ.Λ. στους 7, και αν δεν δοθεί ο Τομέας Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας στο σχολείο, θα φύγουν μελλοντικά πολλοί περισσότεροι μαθητές. Παρακαλούμε, μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που σύμφωνα με τις έως τώρα γνωματεύσεις τους υπάρχει λόγος να φοιτήσουν σε ειδικό πλαίσιο. Παρακαλούμε να αναθεωρήσετε την Απόφαση που λάβατε και έστω την ύστατη ώρα να επιτρέψετε την συνέχιση της λειτουργίας του Τομέα Πληροφορικής στο ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ρεθύμνου και την προσθήκη του Τομέα Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας, έτσι ώστε το σχολείο να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του με 3 Ομάδες Προσανατολισμού. Εκπτώσεις στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και ατόμων με αναπηρία που φοιτούν στα ΕΝΕΕΓΥ-Λ της χώρας δεν επιτρέπονται και δεν δικαιολογούνται ούτε θεσμικά, αλλά ούτε και συνταγματικά να υποχρεώνονται οι μαθητές σε αλλαγή σχολικού πλαισίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, όπως εξηγήσαμε παραπάνω. 

Παρακαλούμε ακόμα, την Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Ρεθύμνου, να ενημερώσει το Υ.ΠΑΙ.Θ. για ό,τι προηγήθηκε πριν από την έκδοση της υπουργικής Απόφασης κατάργησης του τομέα της Πληροφορικής, τις συνεννοήσεις που έγιναν με το υπουργείο και τις προφορικές διαβεβαιώσεις που τους είχαν δοθεί από την Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου, σχετικά με την αντικατάσταση του Τομέα Πληροφορικής από τον Τομέα Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας, που όμως ποτέ δεν τηρήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας. 

(φωτογραφία αρχείου Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News