Ρέθυμνο

Ξανθός: Η αυξημένη προσβολή της ελιάς από δάκο έχει συνέπεια τη σοβαρή ζημιά στην ελαιοπαραγωγή της Π.Ε. Ρεθύμνου

Ο βουλευτής, ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς αν θα προχωρήσουν στην αναμόρφωση του απαρχαιωμένου θεσμικού πλαισίου του προγράμματος δακοκτονίας με αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του, με ενίσχυση μεθόδων βιολογικής καταπολέμησης του δάκου

Ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός κατέθεσε σήμερα κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών με θέμα:
«Η φετινή αυξημένη προσβολή της ελιάς από δάκο έχει συνέπεια τη σοβαρή ζημιά στην ελαιοπαραγωγή της Π.Ε. Ρεθύμνου».

Ο Α. Ξανθός στην ερώτηση του τονίζει τα παρακάτω:

«Στη φετινή ελαιοπαραγωγική περίοδο διαφαίνεται δραματική μείωση του εισοδήματος των παραγωγών στην Π.Ε. Ρεθύμνου, λόγω της αυξημένης προσβολής της ελιάς από δάκο. Είναι γνωστό ότι η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί την πιο σημαντική δραστηριότητα του πρωτογενή τομέα της περιοχής και, ακριβώς γι’ αυτό, υπάρχει μεγάλη αγωνία στον αγροτικό κόσμο για το παρόν και το μέλλον αυτής της δραστηριότητας. Τα υπαρκτά προβλήματα στη διενέργεια και αποτελεσματικότητα της δακοκτονίας, ειδικά στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, απαιτούν σοβαρή αξιολόγηση της διαδικασίας που ακολουθείται και αναζήτηση νέων μεθόδων καταπολέμησης του δάκου. Αυτό το πρόβλημα, σε συνδυασμό με την έλλειψη εργατικών χεριών για την συγκομιδή του ελαιοκάρπου, απειλούν τη βιωσιμότητα της ελαιοπαραγωγής στην Π.Ε. Ρεθύμνου.

Η δακοκτονία στη χώρα μας διενεργείται με ένα απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο και απαιτούνται μεγάλες τομές στον τρόπο διενέργειας του όλου προγράμματος της δακοκτονίας, με συνεχή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του, με εμπλοκή των ενδιαφερομένων παραγωγών, με ενίσχυση μεθόδων βιολογικής καταπολέμησης του δάκου, με μέριμνα για τους εγκαταλελειμμένους ελαιώνες, με αξιοποίηση της επιστημονικής έρευνας και σύγχρονης τεχνολογίας στα προγράμματα καταπολέμησης του δάκου.

Δυστυχώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθυστέρησε να υιοθετήσει, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φθηνά, αποτελεσματικά και ασφαλή για τον παραγωγό φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά του δάκου, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί το πρόβλημα της καταπολέμηση του. Επίσης, δεν εξετάστηκε ποτέ σοβαρά η αποκέντρωση της προμήθειας των κατάλληλων φαρμάκων και η διάθεση τους μέσω των Περιφερειών, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλλει στην πιλοτική εφαρμογή νέων αποτελεσματικότερων μεθόδων, με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε Περιφέρειας.

Είναι, τέλος, προφανές ότι απαιτείται αναμόρφωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να συμπεριλάβει στις αποζημιώσεις που δίνει, τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή λόγω του δάκου και της κλιματικής αλλαγής.

Στις 1/7/2022 καταθέσαμε αναφορά στη Βουλή οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το υπόμνημα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με συγκεκριμένες προτάσεις για τη Νέα ΚΑΠ και την Εθνική Πολιτική για την ελαιοκαλλιέργεια. Ο Υπουργός όμως δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη και δεσμευτική απάντηση».

Ο Α. Ξανθός στην ερώτηση του επισημαίνει ότι:

«Επειδή διαφαίνεται δραματική μείωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών και απειλείται η βιωσιμότητα της ελαιοπαραγωγής στην Π.Ε. Ρεθύμνου, λόγω της αυξημένης προσβολής της ελιάς από τον δάκο.
Επειδή έχει αναγνωριστεί ότι το κρητικό λάδι είναι βασικό συστατικό της υγιεινής διατροφής και η επιβίωση της ελαιοπαραγωγής είναι κρίσιμος όρος μιας βιώσιμης και ανθεκτικής ανάπτυξης που βασίζεται στη σύζευξη αγροτοδιατροφικού τομέα και τουρισμού.
Επειδή η μείωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, επηρεάζει συνολικά την οικονομία της ΠΕ Ρεθύμνου».

Τέλος, ο Α. Ξανθός ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:
1. Θα προχωρήσουν στην αναμόρφωση του απαρχαιωμένου θεσμικού πλαισίου του προγράμματος δακοκτονίας με αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του, με ενίσχυση μεθόδων βιολογικής καταπολέμησης του δάκου, με μέριμνα και για τους εγκαταλελειμμένους ελαιώνες, με σύνδεση του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου με την επιστημονική έρευνα και σύγχρονη τεχνολογία;
2. Θα προχωρήσουν στην αναμόρφωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να περιλάβει αποζημιώσεις για τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή λόγω του δάκου και της κλιματικής αλλαγής ή εναλλακτικά την αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων για την στήριξη του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών του Ρεθύμνου;
3. Θα εξετάσουν την αποκέντρωση της προμήθειας φαρμάκων μεταβιβάζοντας την αρμοδιότητα στις Περιφέρειες;
4. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβούν για την άμεση αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της έλλειψης του εποχικού εργατικού δυναμικού που απασχολείται στην ελαιοκομιδή;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια