default-image

Ρέθυμνο: Πολίτες κατέθεσαν αίτηση για την ακύρωση της οικοδομικής άδειας του νέου αστυνομικού μεγάρου

Κρήτη
Ρέθυμνο: Πολίτες κατέθεσαν αίτηση για την ακύρωση της οικοδομικής άδειας του νέου αστυνομικού μεγάρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποστηρίζουν ότι προκαλεί μείωση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, που δεν αποκαθίσταται με την αναδιάταξη ή την αντικατάσταση του χώρου αυτού με άλλους αντίστοιχης έκτασης

Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, κατατέθηκε αίτηση ακύρωσης της οικοδομικής άδειας και του Π.Δ. για το νέο αστυνομικό μέγαρο από 28 πολίτες του Ρεθύμνου.

Οι αιτούντες υποστηρίζουν ότι η ανέγερση του μεγάρου προκαλεί μείωση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, που δεν αποκαθίσταται με την αναδιάταξη ή την αντικατάσταση του χώρου αυτού με άλλους αντίστοιχης έκτασης.

Υποστηρίζουν πως η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου δεν συνοδευόταν από ένα προεδρικό διάταγμα του 1982, με το οποίο καθοριζόταν ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου το συγκεκριμένο τμήμα. Επί της ουσίας υποστηρίζουν ότι το υπουργείο δεν είχε στα χέρια του όλα τα στοιχεία σχετικά με το συγκεκριμένο τμήμα γης και άρα το προεδρικό διάταγμα είναι μη νόμιμο.

Ως προς την οικοδομική άδεια υποστηρίζουν πως είναι παράνομη επειδή είναι αντίθετη στο άρθρο 24 του Συντάγματος..

Πρόκειται για μία εξέλιξη που ήρθε ως αποτέλεσμα μίας έρευνας, που έκαναν οι ίδιοι, όπως ανέφεραν, σχετικά με τη νομιμότητα της άδειας που εκδόθηκε και προσθέτουν πως «η έκταση των 2.891,77 τ.μ., επί της οποίας το Ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να ανεγείρει το νέο Αστυνομικό Μέγαρο δεν αποτελεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου αλλά δημοτική έκταση, την οποία μέχρι σήμερα ο Δήμος Ρεθύμνης δεν έχει παραχωρήσει στο Ελληνικό Δημόσιο με κανένα νόμιμο τρόπο».

Παραθέτοντας ένα τοπογραφικό διάγραμμα του 1952, οι αιτούντες ανέφεραν στην αίτηση τους λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι το τμήμα της έκτασης στην οποία προορίζεται να γίνει το νέο αστυνομικό μέγαρο δεν ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και επιπλέον υποστήριξαν πως είναι χαρακτηρισμένος ως χώρος «κοινόχρηστου πρασίνου» και δεν μπορεί να οικοδομηθεί εάν δεν αποδοθεί στον δημόσιο χώρο άλλος ισοδύναμος χώρος, που, όπως τόνισαν, δεν έγινε.

Επιπλέον, αναφέρθηκαν στο δωρητήριο συμβόλαιο του δήμου προς το Ελληνικό Δημόσιο για τις ανάγκες της λειτουργίας της Σχολής Αστυφυλάκων, υποστηρίζοντας πως η νέα χρήση, που έχει αποφασιστεί δεν προβλέπεται.

Σχολιάζοντας  το γεγονός της προσφυγής των πολιτών, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης τόνισε πως η διαδικασία εφόσον δεν αναστέλλεται, προχωράει κανονικά και ο προσφορές για το έργο έχουν κατατεθεί. Ωστόσο τόνισε πως στο εξής  το Υπουργείο με τους νομικούς του συμβούλους είναι αυτό που θα κρίνει πως θα κινηθεί κι αναλόγως θα παρθούν οι πολιτικές αποφάσεις.

Ο ίδιος τόνισε πάντως  πως για κανένα άλλο έργο η κοινωνία δεν ήταν τόσο ενημερωμένη επί χρόνια, όσο για το συγκεκριμένο, για να έρχονται κάποιοι την κρίσιμη στιγμή και να αιτούνται την ακύρωση του.

Υπογράμμισε επίσης πως οι πολίτες που έχουν προσφύγει και μιλούν για επιβάρυνση, μιλούν για ένα χώρο που ήδη σταθμεύει εντός του ένα μεγάλο μέρος των οχημάτων της αστυνομίας, ενώ δεν λαμβάνουν υπόψη όπως είπε χαρακτηριστικά, το ισοζύγιο που δημιουργείται , δεν «συνυπολογίζουν ότι φεύγει ένα έκτρωμα από την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. Εμένα μου αρκεί ωστόσο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ρεθυμνιωτών καταλαβαίνουν ότι τέτοιε ενέργειες δεν κάνουν καλό στον τόπο».

(φωτογραφία αρχείου Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News