Γιατί δεν μπορούν να «σηκωθούν» τα τραπεζοκαθίσματα στο Ρέθυμνο - Έπεσε το πρώτο πρόστιμο

Ρέθυμνο
Γιατί δεν μπορούν να «σηκωθούν» τα τραπεζοκαθίσματα στο Ρέθυμνο - Έπεσε το πρώτο πρόστιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό συνθήκες έλλειψης επαρκούς αστυνόμευσης, βεβαιώθηκε πρόστιμο για τραπεζοκαθίσματα στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Ραδαμάνθους στο Ρέθυμνο

Το θέμα της απομάκρυνσης τραπεζοκαθισμάτων που είχαν τοποθετηθεί από καταστήματα στο Ρέθυμνο, χωρίς να τηρούν τους προβλεπόμενους κανόνες, θίγουν αναγνώστες του neakriti.gr.

Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή, όπως αναφέρουν, δεν πραγματοποιεί συστηματικούς ελέγχους για την απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων και δεν βεβαιώνει τα προβλεπόμενα από την υφιστάμενη νομοθεσία πρόστιμα, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζεται η παράνομη κατάληψη σε πεζοδρόμια, πεζόδρομους και πλατείες της πόλης.

Το πρώτο πρόστιμο έπεσε στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Ραδαμάνθους, όπου κατά τον έλεγχος περίπου στα τέλη Ιουλίου διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω κατάστημα καταλαμβάνει τον διπλάσιο σχεδόν εξωτερικό χώρο από αυτόν που δικαιούται. Σύμφωνα με πληροφορίες του neakrirti.gr, η αστυνομία βεβαίωσε πρόστιμο και μάλιστα «τσουχτερό» στον ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου καταστήματος. Ωστόσο, μέχρις ότου να καθαρογραφεί η απόφαση επιβολής του προστίμου και γενικά μέχρις ότου να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία, μεσολάβησε διάστημα ενός μήνα για να λάβει γνώση και η δημοτική αρχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από συνεργεία του Δήμου Ρεθύμνου, μαζί με το τμήμα ελέγχου της οικονομικής υπηρεσίας και με τη συνδρομή της Αστυνομίας. Ωστόσο, η συνθήκη στην οποία καλούνται να αντεπεξέλθουν οι αστυνομικοί στο Ρέθυμνο είναι αρκετά δύσκολη, γιατί αφενός ο αριθμός τους μειώνεται όταν στον αντίποδα η παραβατικότητα αυξάνεται και αφετέρου ο δήμος Ρεθύμνου εδώ και πολλά χρόνια δεν διαθέτει δημοτική αστυνομία, ώστε να προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους.

Τι προβλέπει ο Νόμος

Η διαδικασία που προβλέπει ο Νόμος, ακολουθεί τα εξής στάδια:

  • Έλεγχο για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου
  • Σε περίπτωση παράβασης κοινοποιείται στον παραβάτη εντολή άρσης της παράβασης εντός 7 ημερών
  • Επανέλεγχο σε χρονικό διάστημα μετά την παρέλευση του επταημέρου
  • Σε περίπτωση που δεν έχει συμμορφωθεί πραγματοποιείται απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων
  • Νέο έλεγχο μετά την άρση και σε περίπτωση παράβασης απόφαση αναστολής έκδοσης άδειας κατάληψης κοινόχρηστου χώρου ή ανάκληση της τυχόν υπάρχουσας άδειας για 6 μήνες
  • Άμεση βεβαίωση με το προβλεπόμενο πρόστιμο που αναλογεί.

Σημειώνεται ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας ο ιδιοκτήτης του καταστήματος έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε ένσταση κατά της απόφασης (σ.σ. της ΕΛ.ΑΣ.) για την επιβολή του προστίμου, όπως και έκανε και βάσει του νόμου επίσης, δικαιούται ένα λάβει ένα χρονικό περιθώριο συμμόρφωσης 7 ημερών. 

Στην συνέχεια και όταν ακολουθήσει νέος έλεγχος της ΕΛ.ΑΣ. και προκύψει ότι δεν έχει συμμορφωθεί, τότε του επιβάλλεται νέο πρόστιμο. Αν έχει συμμορφωθεί τότε δεν υφίσταται κίνδυνος νέου προστίμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News