Ρέθυμνο: Εντομοκτόνα στο... ρυάκι!

Κρήτη
Ρέθυμνο: Εντομοκτόνα στο... ρυάκι!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρα από την Κυριάννα του Ρεθύμνου, το θλιβερό αυτό φαινόμενο είναι εκτεταμένο

Αποκρουστικό το θέαμα που είδε και μας μετέφερε την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, από ρυάκι στο χωριό του, την Κυριάννα του δήμου Ρεθύμνου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας: «Βρέθηκα στο ρυάκι και είδα δύο άσπρα μπουκάλια κάτω, μέσα στο νερό. Είχαν έντονη μυρωδιά. Κόντεψα να κάνω εμετό. Πρέπει να ήταν από εντομοκτόνο για ψύλλους ή κάτι τέτοιο. Μα, επιτρέπονται αυτά τα πράγματα; Αν πήγαιναν εκεί παιδάκια και έπιναν νερό δε θα πέθαιναν; Ή αν βούταγαν τα χέρια τους στο νερό, δε θα πάθαιναν κάτι; Απαράδεκτη πραγματικά ενέργεια. Τι να πω...».

Είναι εκτεταμένο το φαινόμενο

Μην ξεχνάμε πάντως πως, πέρα από την Κυριάννα του Ρεθύμνου, το θλιβερό αυτό φαινόμενο είναι εκτεταμένο. Υπάρχουν πολλές έρευνες για τη ρύπανση ποταμών, λιμνών και υγροτόπων ως αποτέλεσμα της εντατικής χρήσης λιπασμάτων (νιτρικά, αμμωνιακά και φωσφορικά άλατα) και φυτοφαρμάκων (ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα), από τα βιομηχανικά λύματα (από βιομηχανίες και εργοστάσια ζάχαρης, γαλακτοβιομηχανίες, κονσερβοποιίες) κ.ά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται κατά καιρούς, τα υγρά λύματα κτηνοτροφικών μονάδων είναι ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης λιμνών και ποταμών. Κάδμιο, υδράργυρος, μόλυβδος, νικέλιο και χαλκός σε υψηλές συγκεντρώσεις έχουν ανιχνευτεί σε πολλούς ποταμούς και λίμνες.

Επίσης, ρύπανση από τοξικές χημικές ουσίες και ουσίες με ενδοκρινικές ιδιότητες είναι ένα σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης.

Από τα απόβλητα

Όσο για τα απόβλητα από τα σπίτια και τις εταιρείες, πρόκειται για σημαντικό παράγοντα ρύπανσης. Διαβάζω, επίσης, ότι οι διασυνοριακοί ρύποι στην περίπτωση του Αξιού προέρχονται από τις βόρειες βαλκανικές χώρες. Ο Αλιάκμονας και ο Αξιός δέχονται μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων και μη αποβλήτων από αρκετές πυκνοκατοικημένες περιοχές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις...

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News