Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας 2022: Η σημασία της συναίνεσης - Αγάπη, Ασφάλεια, Απόλαυση

Κρήτη
Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας 2022: Η σημασία της συναίνεσης - Αγάπη, Ασφάλεια, Απόλαυση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Α.ΞΕ.Π.Τ. στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Σεξουαλικής Υγείας 2022 δημιούργησε μια αφίσα με θέμα τη συναίνεση

Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας η Α.ΞΕ.Π.Τ. δημιούργησε μια αφίσα με θέμα την συναίνεση και κύριο μήνυμα Αγάπη-Ασφάλεια-Απόλαυση.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Η θεματική γύρω από την οποία οργανώνεται η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας 2022 -Let’stalk pleasure, αφορά τη σημασία της ανάπτυξης ικανοποιητικών διαπροσωπικών σχέσεων στην διατήρηση της σεξουαλικής υγείας. Αγάπη-Ασφάλεια-Απόλαυση είναι το μήνυμα. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε και να βοηθήσουμε τους νέους ανθρώπους να καταλάβουν ότι πάνω σε αυτό το τρίπτυχο χτίζονται οι υγιείς, συναινετικές, ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις.

Oι σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι νέοι που αφορούν τη σεξουαλική τους υγεία είναι πολλές, τόσο στον φυσικό όσο και την ψηφιακό κόσμο.

Μια μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, TheTalk: How Adults Can Promote Young People’s Healthy Relationships and Prevent Misogynyand Sexual Harassment κατέδειξε τόσο την ανάγκη των νέων να συζητήσουν για τις διαπροσωπικές σχέσεις και να καταλάβουν πώς να δημιουργούν υγιείς σχέσεις, αλλά επίσης το μεγάλο κενό που υπάρχει σε αυτού του είδους την εκπαίδευση από τη μεριά της οικογένειας και του σχολείου.

Η Α.ΞΕ.Π.Τ.  στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Σεξουαλικής Υγείας 2022 δημιούργησε μια αφίσα με θέμα τη συναίνεση. Συζητήστε την έννοια και τη σημασία της συναίνεσης με τα παιδιά σας, και εσείς τα παιδιά και οι νέοι με την οικογένεια και τους εκπαιδευτικούς σας. Η σεξουαλική υγεία προϋποθέτει τη δυνατότητα να δημιουργούμε ασφαλείς, ειλικρινείς, ικανοποιητικές σχέσεις απαλλαγμένες από βία, περιθωριοποίηση και εξαναγκασμό.

Ασφαλή ξένοιαστα παιδιά τώρα».

Το μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης Μαρίας Λιόνης

Η σεξουαλική υγεία, αν και θέμα ταμπού ακόμα και στις μέρες μας, αφορά την κοινωνία μας στο σύνολό της και παράλληλα την ευημερία της, αφού σχετίζεται άμεσα με την  φυσική, συναισθηματική και πνευματική  υγεία του ατόμου. Επιπρόσθετα, έχει και μία άλλη διάσταση, που δεν αφορά μόνο την απουσία ασθένειας, δυσλειτουργίας και αναπηρίας και η οποία, δυστυχώς  δεν τυγχάνει της ανάλογης προσοχής.

 Η σεξουαλική υγεία προαπαιτεί μια θετική και με σεβασμό στάση απέναντι στη σεξουαλικότητα και τις σεξουαλικές σχέσεις καθώς και την προϋπόθεση να μπορούμε να έχουμε ευχάριστες και ασφαλείς σεξουαλικές εμπειρίες, απαλλαγμένες από εξαναγκασμό, διακρίσεις και βία.

 Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην σεξουαλική αγωγή, που λαμβάνει υπόψιν παραμέτρους, όπως για παράδειγμα η ηλικία των ατόμων και το πολιτισμικό του υπόβαθρο, έτσι ώστε να θωρακίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ισότητα των φύλων και να εκπέμπεται χωρίς παρεμβολές το   θετικό μήνυμα για τη σεξουαλικότητα.

Στόχος μας ως κοινωνία και πολιτεία είναι μέσα από εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, όπως η σημερινή,  να εφοδιάσουμε  τα παιδιά και τη νεολαία μας με γνώσεις,  στάσεις και αξίες που θα τους ενδυναμώσουν για να είναι υγιείς,  να αναπτύσσουν κοινωνικές και σεξουαλικές σχέσεις με βάση το σεβασμό και το κυριότερο να γνωρίζουν και να προστατεύουν τα δικαιώματά τους σε όλη τους τη ζωή.

Το μήνυμα του Δημάρχου Ρεθύμνης

«Πριν από μερικά χρόνια, οι αναφορές στη σεξουαλική υγεία και στα σεξoυαλικά δικαιώματα του ανθρώπου, προκαλούσαν σχεδόν πάντοτε στερεοτυπικές αντιδράσεις: αμηχανία, μειδίαμα, γενικόλογες τοποθετήσεις, σαρκασμό  ακόμη και αποφυγή συζήτησης.

Συνηγόρησε πλήθος θεσμών, παραγόντων και συνθηκών, στη σταδιακή αποδόμηση κυρίαρχων προτύπων συμπεριφορών που τροφοδοτούσαν επί δεκαετίες τη δεξαμενή αναχρονιστικών έως και επικίνδυνων αντιλήψεων για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Ο κοινός προσανατολισμός Επιστήμης, Κοινωνικών κινημάτων, Οργανισμών διεθνούς εμβέλειας όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οργανωμένες συλλογικότητες,  συνέβαλλαν στην αλλαγή της στάσης μας απέναντι στο ευαίσθητο αυτό θέμα.

Η εξελικτική διαδικασία της ωρίμανσης της σκέψης μας και της δράσης μας στο συγκεκριμένο τομέα, εντατικοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια από την έξαρση παθογενών περιστατικών και εγκλημάτων, κυρίως σε βάρος των γυναικών αλλά και κατά ανηλίκων παιδιών, που φέρουν στο πυρήνα τους, απτά στοιχεία σεξουαλικής διαστροφής που μπορεί να οδηγήσει σε ακραία βία.

Ο έμπρακτος σεβασμός, η αναγνώριση και η έμπρακτη  αποδοχή των σεξουαλικών δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, συνιστά πλέον απαραίτητη συνθήκη της κοινωνικής συνοχής και συνύπαρξης μας. 

Απέχοντας από την αυταπάτη του αβασάνιστα εφικτού, αναγνωρίζουμε ότι προϋποτίθεται μια διαρκής, επίμονη και οργανωμένη  διαδικασία που εκκινεί από την παιδική ηλικία και διαρκεί όσο και ο  ανθρώπινος βίος.

Μια πρόκληση που, στον τόπο μας, ανέλαβε οικειοθελώς να διαχειριστεί, μια άξια ομάδα επιστημόνων ψυχικής υγείας, πανεπιστημιακών δασκάλων  και εκπαιδευτικών, γνωστή σε όλους μας ως η «Ομάδα του Φρίξου -   Α.ΞΕ.Π.Τ»,  για την οποία έχουμε αρκετούς και αδιαμφισβήτητους λόγους να νοιώθουμε  υπερήφανοι. 

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Σεξoυαλικής Υγείας, η «Ομάδα του Φρίξου», επενδύοντας στην αξία της πρόληψης και της σωστής ενημέρωσης,  μας προσκαλεί να κάνουμε μαζί ένα ακόμη βήμα μπροστά, διαρρηγνύοντας τα όρια των έμφυλων στερεοτύπων και αντιμετωπίζοντας με με τόλμη τις πρωτογενείς πηγές των σεξουαλικών ανησυχιών, προβλημάτων και διαταραχών.

Μετουσιώνοντας σε πράξη, το μήνυμα «Αγάπη-Ασφάλεια-Απόλαυση» που εκπέμπουν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, καταθέτουμε την κοινή, αποφασιστική βούλησή μας, να γίνουμε το αντίπαλο δέος σε κάθε έκφραση και εκδήλωση σεξουαλικής βίας.  Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της βραβευμένης «Ομάδας του Φρίξου», με τη θέρμη που αξίζει σε κάθε σοβαρή, εθελοντική απόπειρα προάσπισης του αναφαίρετου δικαιώματος κάθε ανθρώπου να ορίζει το σώμα του και την σεξουαλικότητα του, με αξιοπρέπεια και ελευθερία».   

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News