Ρέθυμνο

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Πώς θα αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες από τις πρόσφατες πυρκαγιές

Πρόκειται για μία σημαντική εξέιξη σχετικά με τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές - Τα 12 έκτακτα μέτρα στήριξης

Χωρίς περιττή γραφειοκρατία και με πολύ γρήγορες διαδικασίες, μέσω του θεσμοθετημένου μόνιμου μηχανισμού κρατικής αρωγής για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές, αναμένεται να αποζημιωθούν οι πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές στο Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, οι αγρότες θα λάβουν περίπου 100 ευρώ ανά δέντρο ελιάς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και 50 ευρώ ανά δέντρο για τους μη κατά κύριο επάγγελμα, με 50% προκαταβολή και το υπόλοιπο με την αποκατάσταση της καλλιέργειας και αντίστοιχα υψηλή θα είναι και για τις αμπελοκαλλιέργειες.

Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της δήλωσης του κ. Ταταράκη:

«Είχαμε μια πολύ σημαντική εξέλιξη σχετικά με τις αποζημιώσεις που θα δοθούν στην περιοχή μας μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν από τον μόνιμο μηχανισμό Κρατικής Αρωγής, το οποίο σημαίνει ότι θα είναι άμεσες και υψηλότερες από τον μηχανισμό των ΠΣΕΑ και χωρίς περιττή γραφειοκρατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες μου θα είναι περίπου 100 ευρώ ανά δέντρο ελιάς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και 50 ευρώ ανά δέντρο για τους μη κατά κύριο επάγγελμα, με 50% προκαταβολή και το υπόλοιπο με την αποκατάσταση της καλλιέργειας και αντίστοιχα υψηλή θα είναι και για τις αμπελοκαλλιέργειες χωρίς να γνωρίζω το ακριβές ποσό.

Από την πρώτη στιγμή είχα επισημάνει τόσο δημόσια όσο και στις συναντήσεις με τους κατοίκους ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί άλλος τρόπος αποζημιώσεων και όχι μέσω της χρονοβόρου διαδικασίας των ΠΣΕΑ η οποία θα κρατήσει χρόνια και θα δώσει ψίχουλα.

Ευχαριστώ θερμά τον βουλευτή Ρεθύμνου, Γιάννη Κεφαλλογιάννη, με το οποίο είχα συνεχή επικοινωνία όλες αυτές τις μέρες και γνωρίζω τις επαφές και τις πιέσεις που άσκησε στον Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για άμεση επούλωση των πληγών της πυρκαγιάς».

12 Έκτακτα Μέτρα στήριξης των πληγέντων

Την κυβερνητική απόφαση για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων και αποκατάστασης ζημιών ανακοίνωσε στο Βουλευτή Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος. Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγραμματισμένης θεσμικής επικοινωνίας για τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές του Ρεθύμνου.

Ακολουθεί η δήλωση του κ. Κεφαλογιάννη και τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινωθήκαν.

«Πραγματοποιήσαμε σήμερα επικοινωνία με τον Υφυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο προκειμένου να συζητήσουμε για την εκτεταμένη καταστροφή που διαπιστώσαμε κατά την περιοδεία μας στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές του Ρεθύμνου. Είχα την ευκαιρία να του αναπτύξω τις προτάσεις μας έτσι ώστε με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και με θεσμική προσήλωση να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση των συνέπειων και στη θωράκιση μιας εκ των πλέον πυρόπληκτων περιοχών της χώρας μας. Παράλληλα, είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ για την δέσμη δώδεκα αμέσων μέτρων στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων και αποκατάστασης ζημιών που ανακοινωθήκαν από την Κυβέρνηση, με έμφαση στην άμεση και χωρίς ταλαιπωρία διαδικασία στήριξης των πληγέντων συμπολιτών μας. Αποτελεί ένα πρώτο ουσιαστικό πλέγμα ενεργειών είναι όμως ξεκάθαρο ότι χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση ενταγμένη σε μια στοχευμένη και μακροπρόθεσμη στρατηγική σε συνεργασία και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επαναλαμβάνω ότι η αναγνώριση της ευθύνης όλων μας απέναντι στους πολίτες και το περιβάλλον προϋποθέτει την άμεση ενεργοποίηση όλων των δυνατοτήτων αντιμετώπισης ενός προβλήματος που συνεχώς το βρίσκουμε μπροστά μας καθιστώντας ως πρωταρχική υποχρέωση την εντατικοποίηση των προσπάθειών τόσο για τον περιορισμό του φαινομένου όσο και για την στήριξη των πληγέντων».

Η Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενεργοποιούν μια σειρά από μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά μετά την κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την οριοθέτησή τους από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

1. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων

Στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προκύπτουν από την πυρκαγιά, θα ανασταλεί για έξι (6) μήνες η πληρωμή όλων των εκκρεμών και βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται. Ειδικότερα, με έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης προβλέπονται οι σχετικές λεπτομέρειες για την παράταση των προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων των περιοχών -εντός αυστηρής περιμέτρου- που πλήττονται από την πυρκαγιά.

2. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή

Στα πληττόμενα από την πυρκαγιά νοικοκυριά θα καταβληθούν, σε συνεργασία με τους δήμους, χρηματικά ποσά ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι αρμόδιο για την καταβολή αποζημιώσεων, που είναι (α) οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του, (β) εκτός αυτού του ποσού, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ, (γ) επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες, (δ) οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας, και (ε) οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή. Αυτές οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες.

3. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των εμπλεκόμενων Υπουργείων οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές και χορηγείται στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων, μέσω της ΓΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η στεγαστική συνδρομή, η οποία αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων και έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ. από το σύνολο του αθροίσματος των εμβαδών των ιδιοκτησιών τους, με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν). Η χρηματοδότηση του εν λόγω μέτρου προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

4. Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο θεσμικό πλαίσιο της κρατικής αρωγής, οι πυρόπληκτοι πολίτες μπορούν μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για τα πυρόπληκτα κτίρια, σε συνέχεια των σχετικών ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με την προκαταβολή να φθάνει έως τα 14.000 ευρώ.

5. Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά

Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο του ν. 4797/2021 (ΦΕΚ Α΄ 66/23.04.2021), το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, η οποία και συστήνει σχετικές επιτροπές που προχωρούν στην εκτίμηση των ζημιών σε κάθε επιχείρηση. Ειδικότερα, η επιχορήγηση μέρους της εκτιμηθείσας ζημιάς περιλαμβάνει τη ζημιά σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Έτσι, με την προώθηση, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με την Περιφέρεια, της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών στις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις δύναται να χορηγηθεί άμεσα μία προκαταβολή επί της εκτιμηθείσας ζημίας και -αφού ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία- να χορηγηθεί και το τελικό ποσοστό επιχορήγησης επί της εκτιμηθείσας ζημιάς. Τέλος, όσον αφορά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, θα ενεργοποιηθεί το σχήμα επιχορήγησης επί των φυτικών μέσων παραγωγής για τις πληττόμενες αγροτικές εκμεταλλεύσεις από την κρατική αρωγή, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ.

6. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Τα κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πυρκαγιάς και έχουν αποδεδειγμένα ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, δύναται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2022-2023-2024, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού. Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Οικονομικών συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας.

7. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης

Σε συνέχεια σχετικής διάταξης στον ν. 4797/2021, δύναται να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για την αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληττόμενων από την πυρκαγιά. Ειδικότερα, για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες που δικαιούνται το συγκεκριμένο μέτρο, αναστέλλεται, για έξι (6) μήνες, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους, εξαιρουμένων των απαιτήσεων για διατροφή. Η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων. Κατά το χρονικό διάστημα του εξαμήνου, αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.

8. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και σε συνέχεια της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης οριοθέτησης που θα εκδοθεί, με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται να δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν σε διαδικασία ρύθμισης και αναστολής ασφαλιστικών εισφορών οι πληττόμενες επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των περιοχών που θα οριοθετηθούν ως πληττόμενες από την πυρκαγιά. Ειδικότερα, προβλέπεται (α) κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών (μετά τον προσθέτων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων), (β) αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι (6) μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό προσθέτων τελών ή άλλων προσαυξήσεων), και (γ) δοσοποίηση των οφειλομένων μετά το 6μηνο σε 12-24 μηνιαίες δόσεις.

9. Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Μεταφορών και Υποδομών, δύναται, σε συνέχεια της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, να δοθεί επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

10. Φιλοξενία των πυρόπληκτων της Αττικής σε ξενοδοχειακές μονάδες

Για τους πολίτες της Αττικής των οποίων οι κατοικίες έχουν πληγεί από την πυρκαγιά, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ενεργοποιήθηκε μηχανισμός φιλοξενίας σε ξενοδοχειακές μονάδες, ώστε να φιλοξενηθούν οι πληγέντες.

11. Στήριξη αγροτών από τον ΕΛΓΑ

Ο ΕΛΓΑ, σε συνέχεια και της έκτακτης χρηματοδότησης από το Υπουργείο Οικονομικών, θα στηρίξει τους αγρότες, των οποίων η παραγωγή επλήγη από τις πυρκαγιές, στο πλαίσιο αποζημιώσεων του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

12. Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ

Το Υπουργείο Εσωτερικών, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, θα προχωρήσει στην έκτακτη χρηματοδότηση -όπου κριθεί η ανάγκη- προς τους Δήμους και την Περιφέρεια για την κάλυψη των πρώτων αναγκών για την κάλυψη ζημιών σε δίκτυα και υποδομές.

Σχεδόν 20.000 καμένα στρέμματα άφησε πίσω της η πυρκαγιά

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η Περιφέρεια Κρήτης, ολοκλήρωσε την καταγραφή των δορυφορικών δεδομένων για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις Μέλαμπες Ρεθύμνου. Σύμφωνα με τον απολογισμό, η αποτεφρωμένη περιοχή καλύπτει μία επιφάνεια της τάξεως των 19.940 στρεμμάτων.

Στην υποδομή γεωχωρικών πληροφοριών GIS CRETE, είναι πλέον ελεύθερα προσβάσιμος, ο διαδραστικός πληροφοριακός χάρτης.

Στο χάρτη αυτό δίδεται σαφής εικόνα για το μέγεθος της ζημιάς, τόσο σε έκταση, όσο και σε είδος. Ο χαρακτηρισμός της πληγείσας περιοχής, γίνεται με βάση τη νομοθεσία χρήσεων γης “κατά Corine 2018”, αλλά και τις κατηγορίες δασικών εκτάσεων.

Σύμφωνα με τον απολογισμό, η αποτεφρωμένη περιοχή καλύπτει μία επιφάνεια της τάξεως των 19.940 στρεμμάτων, τα οποία κατανέμονται ως εξής:

 • Ελαιώνες 38,5 %
 • Αμπελώνες 4,9 %
 • Γεωργική γη (καλλιέργειες) 12,7%
 • Φυσικοί βοσκότοποι 26,7%
 • Σκληροφυλλική βλάστηση 15,6%
 • Εκτάσεις με αραιή βλάστηση 1,2%
 • Ασυνεχής αστικός ιστός 0,4%

Παρόμοια ανάλυση είναι διαθέσιμη και για τις κατηγορίες σύμφωνα με την ταξινόμηση των καμένων δασικών εκτάσεων. 

 • Δασικές εκτάσεις 16,5%
 • Χορτολιβαδικές εκτάσεις 7,5%
 • Μη δασικές εκτάσεις 76%

Υπενθυμίζεται ότι έξι κοινότητες και συγκεκριμένα το Ροδάκινο, Ορνέ, Κρύα Βρύση, Μέλαμπες, Αγία Γαλήνη και Σαχτούρια, βρίσκονται από χτες Τρίτη 19 Ιουλίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σημειώνεται ότι καθ’όλη την αντιπυρική περίοδο του έτους 2022, σύμφωνα με την επίσημη οδηγία της Πολιτικής Προστασίας, οι χάρτες απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα για τις ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας 4 & 5, είναι ελεύθερα διαθέσιμοι για τους πολίτες μέσω του GIS CRETE, αλλά και στην κεντρική σελίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

Τι έχει δείξει προσωρινή αποτίμηση των καμένων στρεμμάτων

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη 20 Ιουλίου, Περιφέρεια Κρήτης, προχώρησε σε προσωρινή αποτίμηση, μέσω ψηφιακών εργαλείων, προέβη σε ποσοτική και ποιοτική αποτίμηση της πυρκαγιάς, απεικονίζοντας σε χάρτες, το μέγεθος και το είδος της πληγείσας περιοχής. Μέσω των αναφορών αυτών, επιχειρησιακά, η Περιφέρεια είχε σαφή εικόνα για το μέγεθος της ζημιάς.

Υπενθυμίζεται ότι έξι κοινότητες και συγκεκριμένα το Ροδάκινο, Ορνέ, Κρύα Βρύση, Μέλαμπες, Αγία Γαλήνη και Σαχτούρια, βρίσκονται από χτες Τρίτη 19 Ιουλίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε συνδυασμό και με την ενεργοποίηση του Εθνικού Συστήματος Άμεσης Χαρτογράφησης Copernicus emergency mapping, τα αποτελέσματα της λεπτομερούς αποτίμησης μέσω του GIS CRETE για τις χρήσεις γης κατά Corine έως και τις 18 Ιουλίου 2022, έχουν ως εξής:

Σύνολο αποτεφρωμένης έκτασης 11.373, 03 στρέμματα.

 • Ελαιώνες 53,1%
 • Αμπελώνες 5,4%
 • Γεωργική γη (καλλιέργειες) 11,5%
 • Φυσικοί βοσκότοποι 15,4%
 • Σκληροφυλλική βλάστηση 14%
 • Άλλα 0,6%

Παρόμοια ανάλυση είναι διαθέσιμη και για τις κατηγορίες σύμφωνα με την ταξινόμηση δασικών εκτάσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια