«Σείεται» το νέο αστυνομικό Μέγαρο Ρεθύμνου - Κεραυνός εν αιθρία η καταγγελία των «7» (vid)

Κρήτη
«Σείεται» το νέο αστυνομικό Μέγαρο Ρεθύμνου - Κεραυνός εν αιθρία η καταγγελία των «7» (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φτάσαμε στην πηγή και θα πιούμε νερό», διαμηνύουν από την πλευρά τους οι αστυνομικοί στο Ρέθυμνο, στον απόηχο της εμπλοκής που φαίνεται να έχει προκύψει στο μέτωπο της ανέγερσης του νέου αστυνομικού Μεγάρου - Πώς προέκυψε η διαφαινόμενη εμπλοκή
  • Καταγγελία για ανάκληση οικοδομικής άδειας από 7 πολίτες
  • Στην αντεπίθεση οι συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ
  • Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στο Ρέθυμνο η γνωστοποίηση της καταγγελίας που κατέθεσαν πριν από λίγες ημέρες στην πολεοδομία 7 συνολικά πολίτες -ανάμεσα τους και 3 εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι του μητροπολιτικού δήμου  - κατά της δημιουργίας του νέου αστυνομικού Μεγάρου στο χώρο της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων στο κέντρο της πόλης.

    Ταυτόχρονα με την προ ημερών έγκριση της χρηματοδότησης ύψους 8,5 εκατ. ευρώ και των τευχών δημοπράτησης του έργου ανέγερσης του νέου αστυνομικού μεγάρου Ρεθύμνου από την εταιρεία «Κτηριακές Υποδομές», είχαμε την αίτηση ανάκλησης της οικοδομικής άδειας του έργου στην Υπηρεσία Δόμησης Ρεθύμνου από 7 πολίτες, μεταξύ των οποίων 3 δημοτικοί σύμβουλοι, με το σκεπτικό ότι ο χώρος δεν ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και είναι χαρακτηρισμένος ως «κοινόχρηστος χώρος πρασίνου» και ως εκ τούτου δεν μπορεί, όπως ισχυρίζονται, να οικοδομηθεί. Μάλιστα στην επιστολή τους οι «7» παραθέτουν ένα τοπογραφικό διάγραμμα του ’52.

    Η κίνηση αυτή θορύβησε τους συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ, δεδομένου ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου αναμένεται η δημοπράτηση του έργου ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ. «Φτάσαμε στην πηγή και θα πιούμε νερό», διαμηνύουν από την πλευρά τους. 

    Την ίδια στιγμοί οι δύο βουλευτές της πόλης κ.κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης και Ανδρέας Ξανθός, αντιλαμβανόμενοι την αναγκαιότητα κατασκευής του νέου αστυνομικού Μεγάρου δείχνουν αποφασισμένοι να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, ενώ κατά την επίσκεψή του στο Αμάρι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος,  μιλώντας για το μεγάλο αυτό έργο είχε τονίσει πως θα αλλάξει τα δεδομένα των υποδομών της ΕΛ.ΑΣ. στο Ρέθυμνο.

    Πώς προέκυψε η διαφαινόμενη εμπλοκή

    Οι προσφεύγοντες σημειώνουν ότι δεν εναντιώνονται γενικώς στην ανέγερση νέου αστυνομικού μεγάρου, αλλά αντιδρούν στην ανέγερσή του στο συγκεκριμένο ακίνητο που έχει παραχωρηθεί ως δωρεά από τον Δήμο Ρεθύμνου στο Δημόσιο, υποστηρίζοντας από την πλευρά τους πως έχει συντελεστεί παραβίαση των όρων της δωρεάς (δεδομένου ότι αφορούσε στη λειτουργία παραρτήματος Σχολείου Χωροφυλακής) και υπό την έννοια αυτή δεν είναι νόμιμη η εκδοθείσα οικοδομική άδεια, και επίσης ότι η υλοποίηση του έργου στον συγκεκριμένο χώρο σηματοδοτεί υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

    Η κίνηση αυτή, με το αίτημα ανάκλησης της οικοδομικής άδειας, που μένει να δούμε το επόμενο διάστημα πώς θα επηρεάσει τις εξελίξεις και τι μεγέθους εμπλοκή σηματοδοτεί στο έργο, έχει προκαλέσει πάντως έντονο προβληματισμό και αντιδράσεις στις τάξεις των αστυνομικών.

    Το θέμα βρέθηκε, μάλιστα, στο επίκεντρο συνάντησης που είχε αντιπροσωπία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ρεθύμνου με τον βουλευτή Ρεθύμνου της Ν.Δ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, όπως επίσης και αντίστοιχης συνάντησης με τον βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ανδρέα Ξανθό, με τους αστυνομικούς να εκφράζουν σε ανακοίνωσή τους την απορία τους για την κίνηση αυτή από τους συγκεκριμένους πολίτες, και δη στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δηλώνοντας πως θα κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεπεραστεί η εμπλοκή.

    «Κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση των 8,5 εκατ. ευρώ»

    «Αποτελεί κοινή και αναντίρρητη διαπίστωση ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου στεγάζεται σε χώρο που οι συνθήκες τόσο για εμάς τους εργαζόμενους, όσο και για τους πολίτες αλλά και τους κρατούμενους, είναι τριτοκοσμικές. Αποτελεί πάγιο αίτημά μας εδώ και δεκαετίες η ανέγερση ενός νέου κτηρίου προκειμένου να εργαζόμαστε σε ασφαλές, αξιοπρεπές και υγιεινό περιβάλλον και να παρέχουμε υπηρεσίες που αξίζουν οι πολίτες και οι αλλοδαποί επισκέπτες μας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι αστυνομικοί και προσθέτουν: «Μετά από αγώνα πολλών ετών και ιδιαίτερο κόπο, τόσο από την Ένωσή μας, όσο και τις αρμόδιες Αρχές, για την εξασφάλιση χώρου, χρηματοδότησης και αδειοδοτήσεων, επιτέλους φτάσαμε στο σημείο δημοπράτησης της ανέγερσης του νέου αστυνομικού μεγάρου στον χώρο που υπάρχει και το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων.

    Αίφνης, και στην πρώτη γραμμή της πύρινης λαίλαπας, με λύπη και απορία πληροφορηθήκαμε ότι (ευτυχώς μικρή) μερίδα πολιτών αντιδρά στην υλοποίηση του ανωτέρω σημαντικού για όλο το Ρέθυμνο έργου, προβάλλοντας ενστάσεις αναφορικά με τη νομιμότητα διαδικασιών.

    Τις ενστάσεις αυτές στην ουσία τους δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι για να τις κρίνουμε. Τα κίνητρα όμως των αιτιάσεων αυτών προκαλούν εύλογα ερωτηματικά, ιδίως δε αφού κάποιοι από αυτούς που σήμερα αντιδρούν είχαν ψηφίσει θετικά για το εν λόγω έργο, ως δημοτικοί σύμβουλοι, σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια από το 2006 έως και σήμερα, και μάλιστα επαινούσαν όλη τη συγκεκριμένη προσπάθεια, χωρίς να προσέλθουν τόσα χρόνια που ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία να εισφέρουν κάποια άλλη άποψη, αλλά ερχόμενοι την ώρα της δημοπράτησης να υπονομεύσουν την υλοποίηση του έργου και να ακυρώσουν όλο τον αγώνα, με κίνδυνο να χαθεί χρηματοδότηση 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, άλλη μια φορά, για το “παντέρμο Ρέθυμνο”.

    Θεωρούν λοιπόν οι επικριτές του έργου ότι δεν αξίζουμε ως εργαζόμενοι (γιατί εργαζόμενοι είναι και οι αστυνομικοί) ευπρεπείς συνθήκες εργασίας; Ότι είμαστε οι Ρεθεμνιώτες πολίτες β’ κατηγορίας; Ή σε ό,τι έχει να κάνει με την Αστυνομία αντιδρούμε γιατί έχουμε κατάλοιπα; Ζούμε όμως σε μια μικρή κοινωνία και όλοι κρινόμαστε για τις πράξεις μας, ιδίως αυτοί που εκτίθενται στην κρίση των πολιτών», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ρεθύμνου και καταλήγει:

    «Αναμένουμε με αγωνία την απόφαση των αρμόδιων Αρχών, στους οποίους έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, και καλούμε το σύνολο των συμπολιτών μας να αγκαλιάσει την προσπάθειά μας, αλλά και κάθε θετική προσπάθεια για την ανάπτυξη του τόπου μας.

    Για όλα τα ανωτέρω, έχουμε ήδη ενημερώσει την πολιτική και φυσική ηγεσία, η οποία δήλωσε ότι θα συνεχίσει να συνδράμει τις προσπάθειές μας. Η Ένωση το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσει σειρά ενεργειών συνεχίζοντας ακατάπαυστα τη συνεργασία μας με όλους τους δημόσιους λειτουργούς, φορείς και υπηρεσίες, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο, ώστε να ξεπεραστεί και αυτός ο σκόπελος, προς βελτίωση και αναβάθμιση του νομού μας.

    Φτάσαμε στην πηγή και νερό θα πιούμε!».

    (Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News