Ρέθυμνο: Έκθεση με τίτλο «Ανέσπερος Μνήμη» μέσω 11 γιγαντοέρων από την Εμμανουέλα Πετρακάκη

Κρήτη
Ρέθυμνο: Έκθεση με τίτλο «Ανέσπερος Μνήμη» μέσω 11 γιγαντοέρων από την Εμμανουέλα Πετρακάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι τα τέλη Ιουλίου η έκθεση ζωγραφικής στην Περιηγητική Λέσχη που απεικονίζει το Μικρασιάτικο δράμα

Το κάρβουνο είναι το υλικό που επέλεξε η Ρεθεμνιώτισσα πολιτικός μηχανικός Εμμανουέλλα Πετρακάκη, προκειμένου να εκφράσει μέσα από τη ζωγραφική της, το βαθύ πόνο των Ελλήνων Μικρασιατών, που βίωσαν βασανιστικά τον εκτοπισμό τους από τις αλησμόνητες πατρίδες. 

Φιγούρες σε φυσικό ή και σε μεγαλύτερο από το φυσικό μέγεθος, πλέκουν το δράμα της καταστροφής και της απελπισίας, ανάμεσα στα φλεγόμενα κτήρια στο λιμάνι της Σμύρνης.

Σε 11 ζωγραφικά γιγαντοέργα, η Εμμανουέλα Πετρακάκη επιχειρεί να δώσει τη μεγάλη διάσταση του δράματος του βίαιου εκτοπισμού των Ελλήνων, ενώ αφιερώνει σημαντικό μέρος των έργων στα παιδιά εκείνης της εποχής, τα οποία «έζησαν τον ξεριζωμό χωρίς να μπορούν να τον κατανοήσουν», όπως επισημαίνει η ίδια, «ενώ ένα μεγάλο γιατί σφράγισε αναπάντητα τις ψυχές τους και τις βύθισε στο φόβο και την ανασφάλεια».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα η ζωγράφος τονίζει ότι η καταστροφή της Σμύρνης αποτελεί ένα γεγονός που τη συγκινούσε βαθιά από μικρό παιδί.

«Ένιωθα χρόνια την επιθυμία να αναπαραστήσω σκηνές από το δράμα των Ελλήνων της Μικρασίας, αλλά το πλήρωμα του χρόνου ήρθε πριν από 20 περίπου μήνες που αποφάσισα να ξεκινήσω να τραβάω τις πρώτες γραμμές.

Είχα την ανάγκη να γίνω κι εγώ μια από τις «φωνές» εκείνων των ανθρώπων που βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα». Αν έχω καταφέρει να γίνω έστω κι ένας ψίθυρος δικός τους, θα έχω επιτελέσει το στόχο μου».

Και πρόσθεσε: «Ξεκίνησα κυριολεκτικά έχοντας «άγνοια κινδύνου» απέναντι στο τεράστιο δράμα της καταστροφής και του διωγμού, αλλά αναγνωρίζοντας το βάρος της ευθύνης γι’ αυτό που τελικά αποφάσισα να επιχειρήσω».

Η έκθεση -που εγκαινιάστηκε την περασμένη Δευτέρα στην αίθουσα της Περιηγητικής Λέσχης στην «καρδιά» της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου- θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι και τις 31 Ιουλίου, ενώ το ωράριο λειτουργίας της είναι 11-2 πρωί και 6-9 το βράδυ. Μάλιστα με την ολοκλήρωση της έκθεσης στο Ρέθυμνο, θα μεταφερθεί και θα φιλοξενηθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού στην Ιερά Μονή Αρκαδίου.

Ο επόμενος σταθμός για την έκθεση είναι η «Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης», που σήμερα λειτουργεί στη Νέα Σμύρνη στην Αθήνα ως πρότυπο σχολείο και είναι ένα από τα παλαιότερα του ελληνικού χώρου αφού ιδρύθηκε το 1733 στη Σμύρνη και αναδείχθηκε το σημαντικότερο σχολείο ολόκληρης της Μικράς Ασίας.

Η έκθεση ζωγραφικής, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνου, εντάχθηκε στις επίσημες εκδηλώσεις του για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News