Φωτιά στις Μέλαμπες: Χωρίς ενεργό μέτωπο καθ’ όλη τη νύχτα - Στο «στόχαστρο» δύο ύποπτοι

Κρήτη
Φωτιά στις Μέλαμπες: Χωρίς ενεργό μέτωπο καθ’ όλη τη νύχτα - Στο «στόχαστρο» δύο ύποπτοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακρίνονται για πιθανή συμμετοχή τους στην πρόκληση της καταστροφικής πυρκαγιάς - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Μέλαμπες, Κρύα Βρύση, Ορνέ, Σαχτούρια, Ροδάκινο και Αγία Γαλήνη

Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς σήμερα Τετάρτη 20 Ιουλίου, στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αγίου Βασιλείου καθώς δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρξαν αναζωπυρώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ενώ στο σημείο παρέμειναν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Στο σημείο αυτή τη στιγμή βρίσκονται πάνω από 150 υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίοι με τη συνδρομή της δημοτικής αρχής και των εθελοντών κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι οι πυρκαγιές στο σημείο μέχρι στιγμής έχουν κάψει πάνω από 15.000 στρέμματα, με τους ισχυρούς ανέμους και το δύσβατο των σημείων να κάνουν εξαιρετικά δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκαν τα χωριά του δήμου Αγίου Βασιλείου, μέχρι και την Τρίτη 19 Ιουλίου, για πέμπτη συνεχόμενη μέρα, είχαν μικροεστίες φωτιάς λόγω των αναζωπυρώσεων, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές κατοίκους να βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή για να μην επαναληφθούν οι τραγικές καταστάσεις των προηγούμενων τεσσάρων ημερών.

Εγκρίθηκε, έτσι, το σχετικό αίτημα της δημοτικής Αρχής και της Περιφέρειας Κρήτης, όπως τους ενημέρωσε το υπουργείο Εσωτερικών, αποστέλλοντας την απόφαση για τα χωριά Μέλαμπες, Κρύα Βρύση, Ορνέ, Σαχτούρια, Ροδάκινο και Αγία Γαλήνη. Την ίδια ώρα, δύο άτομα κρατούνται και ανακρίνονται για πιθανή συμμετοχή τους στην πρόκληση πυρκαγιάς, με τις καταγγελίες όλων των αρμοδίων και κυρίως του δημάρχου Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη, ότι οι φωτιές φαίνεται να μπήκαν από ανθρώπινο χέρι λόγω οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών, να βρίσκονται στο μικροσκόπιο των πυροσβεστικών δυνάμεων και της Αστυνομίας.

«Σε συνεργασία του Δήμου Αγίου Βασιλείου είχε ετοιμαστεί ο φάκελος για τις πληγείσες περιοχές και άμεσα κινήθηκε η Πολιτεία κηρύσσοντας τις περιοχές σε έκτακτη ανάγκη για χρονικό διάστημα έξι μηνών. Είναι σημαντικό, για το αποτέλεσμα, η συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων και της Περιφέρειας, γεγονός που υποδηλώνει για ακόμη μία φορά το πόσο χρήσιμο είναι για τις κοινωνίες και τους πολίτες όταν λειτουργούν από κοινού, άμεσα και ξεπερνώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες», ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης, Μαρία Λιονή, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ίδια τόνισε ότι, με την απόφαση αυτή, «...άμεσα θα κινηθεί το ζήτημα των αποζημιώσεων, θα βοηθηθούν οι φορείς για την αντιμετώπιση προβλημάτων που ζητούν άμεση λύση, το κυριότερο όμως είναι ότι παρακάμπτονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα γίνουν πολύ πιο γρήγορα ορισμένα έργα τα οποία είναι αναγκαία για τις πληγείσες περιοχές ενόψει του χειμώνα».

Σε «πύρινο κλοιό»

Λόγω των μικρών αναζωπυρώσεων, το νότιο Ρέθυμνο εξακολούθησε για πέμπτη μέρα να βρίσκεται σε «πύρινο κλοιό», αλλά με την κατάσταση εξαιρετικά βελτιωμένη. Τα μεγάλα πύρινα μέτωπα είχαν σβήσει, χάρη και στην πρωινή επέμβαση των ελικοπτέρων, αλλά πολλές μικρές εστίες παρέμεναν διάσπαρτες σε δύσβατες περιοχές και, για τον λόγο αυτό, μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης 19 Ιουλίου, παρέμενε στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αγίου Βασιλείου ισχυρή δύναμη σε επιφυλακή: περισσότεροι από 150 πυροσβέστες απ’ όλες τις υπηρεσίες της Κρήτης, μαζί με τους εθελοντές και τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, το γεγονός ότι το «Σινούκ», το οποίο το βράδυ της Δευτέρας 18 Ιουλίου, ήρθε από τα Χανιά σε χρόνο που δεν προλάβαινε, πριν νυχτώσει, να ανεφοδιαστεί με νερό και να επιχειρήσει, ούτε το πρωί της Τρίτης 19 Ιουλίου, επιχείρησε, αφού δεν του το επέτρεψαν οι ισχυροί άνεμοι.

Έτσι, το «Σινούκ» ήρθε, αλλά όπως ήρθε επέστρεψε στη βάση του, χωρίς να βοηθήσει στο ελάχιστο το τιτάνιο έργο των δυνάμεων της Κρήτης. Έτσι, υπάρχει διάχυτη η αρνητική εντύπωση για τα αργά αντανακλαστικά που επέδειξε το κεντρικό κράτος, απέναντι στις πολύ μεγάλες, καταστροφικές και επικίνδυνες φωτιές του δήμου Αγίου Βασιλείου.

Στο μεταξύ, η πρόβλεψη για τους ισχυρούς ανέμους συνεχίζει να «δίνει» μεγάλης έντασης ανέμους και για σήμερα Τετάρτη 20 Ιουλίου, αλλά και για αύριο Πέμπτη 21 Ιουλίου, με τη σταδιακή τους υποχώρηση από το απόγευμα της αυριανής ημέρας και μετά. Η ισχύς των ανέμων αναμένεται να υποχωρήσει ολοκληρωτικά από την Παρασκευή 22 Ιουλίου, και μετά, όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της «ΚΡΗΤΗ ΤV», ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας.

Η προανάκριση

Από την Ορνέ ξεκίνησε η φωτιά, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της προανάκρισης που διενεργεί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού στην περιοχή του νοτίου Ρεθύμνου, σε συνεργασία με το Ανακριτικό Τμήμα της Π.Υ. Ρεθύμνου.

Την ίδια ώρα, όπως έχει γίνει γνωστό, στο «στόχαστρο» των ανακριτικών Αρχών, με βάση μαρτυρίες ανθρώπων της περιοχής, βρίσκονται σε πρώτη φάση δύο άτομα: ένας μελισσοκόμος και ένας άλλος άνδρας που εκτελούσε εργασίες με μηχάνημα σε περιοχή που κάηκε.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι για «οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού», ζητώντας την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να μη «σβηστεί» ο Άγιος Βασίλειος από τον χάρτη, είχε μιλήσει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της «ΚΡΗΤΗ TV» ο δήμαρχος του πολύπαθου δήμου Γιάννης Ταταράκης.

Είχε μάλιστα καταγγείλει ότι φαίνεται πως η περιοχή πληρώνει το γεγονός ότι είναι αναπτυσσόμενη, ενώ πρόσθεσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι, όσο ο ίδιος θα παραμένει δήμαρχος του Αγίου Βασιλείου, δεν πρόκειται να επιτρέψει την οικοπεδοποίηση καμένης γης.

Μάλιστα, η νύχτα της Δευτέρας 18 Ιουλίου, προς την Τρίτη 19 Ιουλίου, ήταν νύχτα κόλασης, αφού η περιοχή για ένα ακόμα 24ωρο βρέθηκε στη δίνη της φωτιάς, με «σύμμαχο» τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους που «καθήλωναν» επίγειες και εναέριες δυνάμεις και θέριευαν το πύρινο «θεριό» περιμετρικά των Σαχτουρίων, των Μελάμπων, της Κρύας Βρύσης και του Αγίου Γεωργίου.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Δευτέρας 18 Ιουλίου, δόθηκε η εντολή εκκένωσης των Σαχτουρίων. Οι κάτοικοι αρνούνταν να φύγουν και με εντολή του δημάρχου οι ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην εκκλησία του χωριού. Οι νεότεροι μαζί με τους εθελοντές του Αϊ Βασίλη και τους πυροσβέστες ρίχτηκαν στη μάχη, επιστρατεύοντας ακόμη και τρακτέρ, προσπαθώντας να σώσουν τα Σαχτούρια από τη φωτιά που έχει ζώσει το χωριό.

Κι ενώ γλιτώνουν τα Σαχτούρια, μια νέα φωτιά ξεσπά στην Κρύα Βρύση και μεταφέρεται στη συνέχεια εκεί η μάχη των εθελοντών και των πυροσβεστών, που καταφέρνουν με μεγάλο αγώνα και αυταπάρνηση να ανακόψουν την πορεία της. Με το πρώτο φως της ημέρας, την Τρίτη 19 Ιουλίου, τα ελικόπτερα της Κρήτης ξεκίνησαν ρίψεις νερού και επιτέλους η μέρα χαρακτηρίστηκε από την αποτελεσματικότητα της ανθρώπινης προσπάθειας κατά της πύρινης λαίλαπας.

Κρίσιμη η σύσκεψη στη Αθήνα

Την ίδια ώρα, προετοιμάζονται τα κρίσιμα ραντεβού της Αθήνας για την Παρασκευή 22 Ιουλίου. Το κλιμάκιο από την Κρήτη θα αποτελούν οι Γιάννης Κεφαλογιάννης, Μαίρη Λιονή και Γιάννης Ταταράκης, που θα συναντηθούν με τους Στέλιο Πέτσα, Ευάγγελο Τουρνά και Ευθύμη Μπακογιάννη.

Συγκεκριμένα, στις 11 το πρωί η αντιπροσωπία θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, από τον οποίο θα ζητήσει τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης του Δήμου Αγίου Βασιλείου.

Στις 2 το μεσημέρι η συνάντηση θα είναι με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης Ευάγγελο Τουρνά, με αίτημα την πυροσβεστική θωράκιση του δήμου, ενώ με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμη Μπακογιάννη, θα συναντηθούν στις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής τα μέλη της αντιπροσωπίας, για να ζητήσουν να οριοθετηθούν εκ νέου οι οικισμοί που τα όριά τους έχουν καταστραφεί από τις φωτιές. Να σημειωθεί, επίσης, ότι ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, απάντησε θετικά στην αποστολή ζωοτροφών και ελαιολάδου για τους πυρόπληκτους κατοίκους, μετά από αίτημα του δημάρχου Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News