Κρήτη: Υψηλός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς αύριο Τετάρτη 20 Ιουλίου

Κρήτη
Κρήτη: Υψηλός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς αύριο Τετάρτη 20 Ιουλίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθότι αύριο, προβλέπεται να πνέουν στην ευρύτερη περιοχή ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες δήμος και αρμόδιες Αρχές, παρακαλούν για συνεχή επαγρύπνηση

Πολύ υψηλή (Βαθμός επικινδυνότητας 4), θεωρείται η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς, σύμφωνα με το δελτίο πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που ισχύει για αύριο Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022 , στην Κρήτη και ιδίως στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης.

Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι:

Σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για αύριο Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022 η κατηγορία Κινδύνου Πυρκαγιάς για το σύνολο της Κρήτης, είναι: 4 (πολύ υψηλός).

Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας που προβλέπεται στο σχεδιασμό μας για την λήψη επιπλέον μέτρων, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται στους πολίτες την απαγόρευση καπνίσματος σε κυψέλες μελισσών, την απαγόρευση εκτέλεσης θερμών εργασιών και την απαγόρευση χρήσης ψησταριών και οποιασδήποτε χρήσης πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, όπως και την προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης, όπως έχουν ορισθεί με σχετικές αποφάσεις (δείτε τους χάρτες για τις περιοχές αυτές στον σύνδεσμο: https://www.crete.gov.gr/chartes-politikis-prostasias/.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης τα πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές που αποφασίστηκε η εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης.

Με την επιφύλαξη διατάξεων που προβλέπουν αυστηρότερες κυρώσεις, στους παραβάτες των ανωτέρω επιβάλλονται τα διοικητικά πρόστιμα του Παρ. Β της αρ. 19/2020 πυροσβεστικής διάταξης (Β’ 2233), όπως κάθε φορά ισχύει.

Επιπλέον, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κοινοποιεί τις παραβάσεις στην αρμόδια κατά περίπτωση εποπτεύουσα, αδειοδοτούσα Αρχή για τυχόν δικές της περαιτέρω ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους (όπως Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ.λπ.).

Επιπλέον, παρακαλούνται οι πολίτες να σεβαστούν τις απαγορεύσεις, να ενημερώνονται μόνο από επίσημες πηγές και να ακολουθούν τις υποδείξεις των Αρχών.

Είναι καθήκον όλων μας να συμβάλλουμε στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας μας, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου:

Παρακαλούνται οι πολίτες αλλά και οι επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα επιφυλακής και ετοιμότητας.

Συγκεκριμένα, επειδή προβλέπεται να πνέουν ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες, δήμος και αρμόδιες Αρχές, παρακαλούν για συνεχή επαγρύπνηση.

Αναλυτικότερα, συνιστάται στους πολίτες και εκδρομείς:

1.Να μην ανάβουν φωτιές για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σέβονται τις υποδείξεις των αρχών .

2.Να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική στο τηλέφωνο < 199> (χωρίς χρέωση) όταν εντοπίσουν καπνό ή φωτιά.

3.Αν βρεθούν σε χώρο πυρκαγιάς και δεν μπορούν να βοηθήσουν κατά το αρχικό στάδιο, να απομακρυνθούν άμεσα από το χώρο για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να διευκολύνουν στο έργο της κατάσβεσης.

4. Να ακολουθούν τις οδηγίες προστασίας έναντι των δασικών πυρκαγιών, όπως αυτές βρίσκονται στον ιστοτοπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας: www.civilprotection.gr.

Που απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων: 

Υπενθυμίζεται επίσης στους πολίτες και επισκέπτες του Ρεθύμνου ότι, σύμφωνα με την με αριθμό πρωτοκόλλου 125/31-5-2022 ( ΑΔΑ: ΩΥΑΔ7ΛΚ-ΥΗΚ) Απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, σε ημέρες όπου ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς, σύμφωνα με την ημερήσια ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι 4 και 5, απαγορεύεται η κυκλοφορία των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων και παραμονής και διανυκτέρευσης εκδρομέων καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου, (από 06.00 της ημέρας για την οποία ισχύει η ανακοίνωση έως τις 06.00 της επόμενης ημέρας) στις παρακάτω ευαίσθητες και δασικές περιοχές:

Δήμος Ρεθύμνης: Περιαστικά δάση Ευλιγιά , Προφ.Ηλία και Αγίου Ιωάννη, - Αναδασωτέα περιοχή νοτίως της Ι.Μ.Αρκαδίου

Δήμος Αγίου Βασιλείου:

1. Περιαστικά Δάση Κισσού, Αγκουσελιανών και Αγ.Ιωάννου,

2. Η περιοχή που ορίζεται από τις πηγές Κουρταλιώτη, τον ποταμό Κουρταλιώτη ( με ζώνη απαγόρευσης 50 μ εκατέρωθεν της κοίτης του ποταμού) έως την λίμνη Πρέβελη

3. την περιοχή Πρέβελη, που περιλαμβάνει την λίμνη Πρέβελη, από την Ενετική καμάρα έως και την εκβολή του ποταμού Κουρταλιώτη στην θάλασσα, το εκατέρωθεν αυτής φοινικόδασος ( εκτός του αμμώδους τμήματος της παραλίας) καθώς και τις αναδασωτέες εκτάσεις δυτικά της λίμνης

Δήμος Μυλοποτάμου: φαράγγι Μαργαριτών

Τέλος καλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις καθημερινές τους δραστηριότητες, καθώς η προστασία της ζωής και των περιουσιών μας, αλλά και του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας.

Τηλέφωνα Έκτακτης Ανάγκης για παν ενδεχόμενο είναι τα εξής:

166 ΕΚΑΒ

100 ΕΛΑΣ

199 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

112 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

108 ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

1591 ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Φωτογραφία αρχείου: In time

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News