Ρέθυμνο: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Επιχειρούν τρία ελικόπτερα (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Ρέθυμνο: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Επιχειρούν τρία ελικόπτερα (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έχουν σχέδιο να μας κάψουν» ανέφερε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης - Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, μοιράστηκε την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο το ντόμινο των πυρκαγιών

«Πόλεμος» με τη φωτιά ξέσπασε και πάλι χθες ανάμεσα σε Μέλαμπες και Σαχτούρια, με μια αναζωπύρωση τις απογευματινές ώρες που γρήγορα πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αφού οι ριπές του ανέμου ξεπερνούσαν για ώρες ακόμα και τα 11 μποφόρ, με τα εναέρια μέσα να ρίχνουν νερό χωρίς να μπορούν να πετύχουν το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά ευτυχώς είχε οριοθετηθεί, χωρίς να φτάσει στο δάσος των Σαχτουρίων, όμως σημειώνονταν συνεχείς αναφορές για αναζωπυρώσεις στον Αϊ Γιώργη. Μάλιστα, χθες, «ντόμινο» πυρκαγιών στον δήμο Αγίου Βασιλείου έκανε τον δήμαρχο, Γιάννη Ταταράκη, να μιλήσει για σχέδιο εμπρηστών, οι οποίοι έχουν βάλει στο μάτι την ευρύτερη περιοχή.

Κατήγγειλε μάλιστα πως, αν το κράτος δεν προχωρήσει σε αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο γίνονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης της φωτιάς, «πολύ σύντομα ο δήμος Αγίου Βασιλείου θα αφανιστεί από τον χάρτη».

Το πρωί της Τρίτης 19 Ιουλίου, όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στην περιοχή με επίκεντρο τα Σαχτούρια. Πληροφορίες αναφέρουν πως μαίνονται διάσπαρτες εστίες λόγω των αναζωπυρώσεων ενώ ο άνεμος είναι ιδιαίτερα ισχυρός, δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστών.

Στο σημείο επιχειρούν 25 οχήματα και 50 πυροσβέστες, 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με ακόμη 50 άτομα, μηχανήματα και υδροφόρες ΟΤΑ.

Από αέρος επιχειρούν και τα τρία διαθέσιμα ελικόπτερα, πραγματοποιώντας ρίψεις νερού έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μεγάλων αναζωπυρώσεων. Σε επιφυλακή βρίσκονται δυνάμεις και από την πλευρά του Ροδάκινου που επίσης βρέθηκε στο επίκεντρο των πύρινων μετώπων τις τελευταίες ημέρες.

Οι κάτοικοι δίνουν την δίκη τους μάχη

Με διάθεση αυτοθυσίας, δίχως ίχνος υπερβολής, νέοι άνθρωποι στα Σαχτούρια έδωσαν τις δικές τους μάχες, προκειμένου να προσεγγίσουν τη φωτιά με τα τρακτέρ τους και να κάνουν ρίψεις νερού. Την ίδια ώρα υπήρχε μεγάλη οργή τόσο στους κατοίκους όσο και στους τοπικούς παράγοντες για τη δράση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που δε φάνηκε ικανή να αποτρέψει τις συνεχείς, πολλές και μεγάλες αναζωπυρώσεις, στην ευρύτερη περιοχή, που από το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής φλέγεται ασταμάτητα.

Την ώρα εκείνη, οι κάτοικοι του χωριού - που παρά το κάλεσμα μέσω του 112 για την εκκένωση του χωριού εκείνοι αρνήθηκαν να φύγουν - συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία, όπου και ήταν ασφαλείς, μέχρι και τις βραδινές ώρες, οπότε και τελικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με τη βοήθεια των εθελοντών, μπόρεσαν να θέσουν την πυρκαγιά ανάμεσα σε Μέλαμπες και Σταχτούρια υπό έλεγχο και να δώσουν το βάρος από ’κει και μετά στη φωτιά στην Κρύα Βρύση, όπου και είχε αναζωπυρωθεί.

Στη μάχη, συγκεκριμένα, επιχειρούσαν συνολικά 130 υπάλληλοι, 27 πυροσβεστικά οχήματα και 10 πεζοπόρα τμήματα. Πριν πέσει το σκοτάδι, μάχη με τον αέρα έδωσαν τρία ελικόπτερα, που όμως αναγκάστηκαν και σταμάτησαν τις πτήσεις τους, για να μη συμβεί κάποια τραγωδία με τη ζωή των πιλότων που έδιναν άνιση μάχη με τα 10 και τα 11 μποφόρ.

Μάλιστα, ο δήμαρχος της περιοχής, Γιάννης Ταταράκης, σε άμεση επικοινωνία που είχε με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, ζήτησε τη συμβολή αεροπλάνου “Σινούκ” στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Αλλά το “Σινούκ” έφτασε καθυστερημένα και δεν πρόλαβε να βοηθήσει το έργο της κατάσβεσης, αφού στο μεταξύ βράδιασε.

Την ίδια ώρα ήταν σε εξέλιξη και οι εστίες πάνω από τον οικισμό του Αγίου Γεωργίου.

Η χθεσινή αναζωπύρωση οφείλεται στη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο σημείο το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Ιουλίου κοντά στην Κρύα Βρύση. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, νέα εστία της φωτιάς εκδηλώθηκε και στην περιοχή Αμπελάκι.

Παρά την εντολή για εκκένωση των περιοχών Σαχτουρίων και Κάτω Σαχτουρίων, πολλοί κάτοικοι αρνήθηκαν να φύγουν και ο δήμαρχος τούς συγκέντρωσε στην εκκλησία του χωριού. Μόνο ένα ζευγάρι ηλικιωμένων και μια οικογένεια με μικρά παιδιά μεταφέρθηκαν προληπτικά στο Ρέθυμνο.

Το μήνυμα που εστάλη στους κατοίκους για εκκένωση ανέφερε τα εξής: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Σαχτούρια και Κάτω Σαχτούρια στο Ρέθυμνο εκκενώστε τώρα προς Άγιο Παύλο και Ακουμιανή Γυαλιά. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Ωστόσο, οι κάτοικοι των Σαχτουρίων, που έχουν δει τα τελευταία 20 χρόνια να καίγεται οκτώ φορές η περιοχή τους, δεν υπάκουσαν και παρέμειναν εκεί για να δώσουν μάχες και να προστατέψουν όσο περισσότερο μπορούν σπίτια και περιουσίες.

Γιάννης Ταταράκης: «Έχουν σχέδιο να μας κάψουν»

Συγκλονιστικός ήταν ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, μιλώντας από τον τόπο της καταστροφής έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών. «Εγώ αυτή τη στιγμή δε δικάζω κανέναν. Εγώ αυτή τη στιγμή περιμένω ο δήμος μου να ηρεμήσει. Δυστυχώς, πάρα πολύ φοβάμαι ότι είναι οργανωμένο αυτό που γίνεται. Διότι σήμερα το πρωί μπήκε στο Ροδάκινο φωτιά. Τη σβήσαμε εν τη γενέσει της. Μπήκε στην Αγία Γαλήνη φωτιά, τη σβήσαμε εν τη γενέσει της. Μπήκε στα Σαχτούρια φωτιά και πηγαίνει προς τον Αϊ Γιώργη να καταστρέψει όλο τον κόσμο. Και μπαίνει τώρα καινούργια φωτιά στην Κρύα Βρύση. Ε, πέστε μου τώρα... Μπορεί να τα βάλει κανείς με όλα αυτά; Ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή οι ριπές ανέμου είναι 11 μποφόρ; Δε γίνεται να παλεύουμε άλλο. Κάτι πρέπει να γίνει. Εμείς εάν συνεχιστεί αυτό το πράγμα δε θα μπορούμε να αντεπεξέλθουμε»!

Όσο για το “Σινούκ”: «Δυστυχώς δεν μπορεί να έρθει. Έφτασε στα Χανιά και πρέπει να κάνει ανεφοδιασμό, αλλά επειδή έχει βραδιάσει δε θα μπορέσει να έρθει»... Και συνεχίζοντας, ο Γιάννης Ταταράκης κατήγγειλε: «Εδώ πρόκειται πλέον για ένα οργανωμένο σχέδιο. Το πιστεύω. Δε γίνεται να πηγαίνουμε να σβήνουμε τη φωτιά στα Σαχτούρια και να παρουσιάζεται μέτωπο στην Κρύα Βρύση. Δε γίνεται να σβήνουμε τη φωτιά στην Κρύα Βρύση και να παρουσιάζεται στην Αγιά Γαλήνη. Και μετά να παρουσιάζεται στο Ροδάκινο. Από αύριο πρέπει να δούμε τι θα γίνει. Ο δήμος Αγίου Βασιλείου είναι ένας αναπτυσσόμενος δήμος και με καλές υποδομές. Και πιστεύω ότι αυτό μάλλον πληρώνουμε. Επειδή είναι αναπτυσσόμενος και έχει τρομερή φυσική ομορφιά... Δεν ξέρω αν κάποιοι επιτήδειοι έχουν βάλει στο μυαλό τους κάποια πράγματα. Τους λέω όμως ένα πράγμα: Όσο θα είμαι δήμαρχος δεν πρόκειται να οικοπεδοποιήσουνε κανένα στρέμμα χωραφιού που θα καεί. Αυτό να το ξέρουν!». Μάλιστα ο κ. Ταταράκης απηύθυνε έκκληση στον ίδιο τον πρωθυπουργό να ασχοληθεί με το θέμα, λέγοντας ότι γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή εδώ!

«Δεν αρκεί το “εκκενώστε”...»

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, μοιράστηκε την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο το “ντόμινο” των πυρκαγιών, δηλώνοντας ότι περιμένουν την έκθεση της Πυροσβεστικής αναφορικά με τον τρόπο που ξέσπασαν οι πυρκαγιές.

Μάλιστα, η κ. Λιονή τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχουν διάσπαρτες ομάδες πυρόσβεσης, ότι δεν αρκεί το “εκκενώστε” του “112” και πως το σχέδιο πυρόσβεσης θα πρέπει να αναθεωρηθεί, κάτι που ως φαίνεται θα τεθεί πρώτο στη συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή. Τόσο η ίδια όσο και ο Γιάννης Ταταράκης τόνισαν κατηγορηματικά ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα από την Πολιτεία αναθεώρηση, καθώς τα Σαχτούρια έχουν καεί οκτώ φορές.

Κι ενώ χθες το βράδυ υπήρχε μερική αποκλιμάκωση της μεγάλης πυρκαγιά ανάμεσα σε Μέλαμπες και Σαχτούρια, η πυρκαγιά στην Κρύα Βρύση ήταν σε εξέλιξη μέχρι και την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας μας, με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη, να αναφέρει ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά δύσκολη».

Βασίλης Κοκοτσάκης - «Η εκκένωση είναι λάθος»

Ωστόσο, σε δηλώσεις του το άλλοτε στέλεχος της Πυροσβεστικής στην Κρήτη και ειδικός εμπειρογνώμονας σε θέματα πυρόσβεσης και πυρκαγιών, Βασίλης Κοκοτσάκης, υποστήριξε πως το “δόγμα”, επί διετία, της «μη άμεσης κατάσβεσης» αλλά «άμεσης εκκένωσης», που εφαρμόστηκε και στον Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου, και κόστισε τελικά και 15.000 στρέμματα καταστροφής μαζί με το βιός των ανθρώπων, έχει αποδειχτεί εδώ και δύο χρόνια ότι είναι η λάθος στρατηγική.

«Η Πυροσβεστική Υπηρεσία τα τελευταία δύο χρόνια δέχεται μια πολύ μεγάλη πίεση όσον αφορά στην προληπτική εκκένωση των περιοχών στις οποίες εκδηλώνεται μια φωτιά. Και κατά το παρελθόν υπήρχαν οι διαδικασίες εκκένωσης μιας περιοχής, μόνο που δε γίνονταν με αυτόν τον τρόπο που γίνονται σήμερα. Δεν ήταν “δόγμα”, δηλαδή. Ήταν καθαρά μια επιχειρησιακή ενέργεια. Τώρα πλέον δεν είναι μια υπηρεσιακή ενέργεια. Είναι μια πολιτική. Εντελώς, πολλές φορές, άκριτα. Παλιά ο επιχειρησιακός αξιωματικός ήταν αυτός ο οποίος θα είχε τη δυνατότητα και τον έλεγχο αυτής της κατάστασης και κρίνοντας από τις συνθήκες που επικρατούσαν στον χώρο μιας πυρκαγιάς. Τώρα όμως το θέμα είναι καθαρά πολιτικό», είπε ο Βασίλης Κοκοτσάκης.

Μάλιστα, στο ερώτημα «τι πήγε στραβά στη φωτιά των περιοχών που κάηκαν στον δήμο Αγίου Βασιλείου», ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός: «Δυστυχώς, διαχρονικά, δε λαμβάνεται κανένα μέτρο προετοιμασίας σε ό,τι αφορά την πρόληψη για την αντιμετώπιση μιας φωτιάς»...

Και πρόσθεσε πως «στην περιοχή του δήμου Αγίου Βασιλείου, στο Ρέθυμνο, υπάρχει ένα πυροσβεστικό κλιμάκιο - ήταν μια κατάκτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πριν από κάμποσα χρόνια - το οποίο όμως είναι υποστελεχωμένο, με πολύ μικρή δύναμη, και θα έλεγα δυσανάλογα μικρή σε σχέση με αυτό το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει. Η περιοχή της Κρύας Βρύσης, των Μελάμπων και γενικά όλη η ευρύτερη περιοχή μετά το Σπήλι “δίνει” κατά καιρούς πολύ ισχυρούς ανέμους. Άρα λοιπόν, εάν το πυροσβεστικό κλιμάκιο έχει δύναμη και μέσα, θα μπορούσε προληπτικά να έχει μια δύναμη στο σημείο εκείνο, ικανή να αντιμετωπίσει μια φωτιά στην έναρξή της. Διότι γνωρίζουμε ότι, με τέτοιες συνθήκες, με κανένα προληπτικό μέτρο αποψίλωσης, όταν μια φωτιά εκδηλωθεί, δεν μπορεί να σταματήσει, με τα μέσα τα οποία διαθέτει σήμερα η περιοχή»...

Αναφορικά με τις εντολές εκκένωσης, ο Βασίλης Κοκοτσάκης είπε χαρακτηριστικά: «Παλαιότερα γινόταν εκπαίδευση γι’ αυτό... Δηλαδή το τοπικό στοιχείο είναι ο συνεργάτης. Μα είναι και λογικό... Μην υποτιμούμε τους πολίτες αυτών των περιοχών. Έχουν καταρχήν το κίνητρο για να υπερασπίζονται τον τόπο τους. Δεν μπορεί να γίνεται η εκκένωση άκριτα. Από πιο μπροστά οι τοπικές Αρχές οφείλουν και θα έπρεπε να έχουν οργανώσει το τοπικό στοιχείο για να μπορούν να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση. Αλλά εν πάση περιπτώσει, ακόμα και αν αυτό δεν έχει συμβεί, οι ίδιοι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα αυτο-οργάνωσης και προστασίας. Ευτυχώς, θα έλεγα, και στην περιοχή του Ρεθύμνου πρόσφατα σε φωτιά, αλλά και παλιότερα στην περιοχή της Εύβοιας, οι πολίτες αυτο-οργανώθηκαν και δεν έφυγαν, παρά τις εντολές. Δηλαδή η εκκένωση δεν είναι μόνο να το πούμε στο “112”. Θέλει οργάνωση. Τα πολλά θύματα τα είχαμε κατά τη διαδικασία εκκενώσεων. Το 2007 μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κάηκαν όταν έφευγαν λόγω πανικού. Όπως και στη φωτιά στο Μάτι, οι περισσότεροι άνθρωποι κάηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που κάηκαν στα σπίτια. Και μιλάμε για περιπτώσεις πυρκαγιών μέσα στο δάσος, που είχε σπίτια μέσα στο δάσος, και θα έπρεπε η πρόληψη να έχει βοηθήσει πάρα πολύ σε αυτό»!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News