Πύρινα μέτωπα στο Ρέθυμνο: Σε εξέλιξη φωτιές σε Ορνέ, Ροδάκινο, Μέλαμπες (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Πύρινα μέτωπα στο Ρέθυμνο: Σε εξέλιξη φωτιές σε Ορνέ, Ροδάκινο, Μέλαμπες (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέες εκκενώσεις χωριών στον Άγιο Βασίλειο - Η ατμόσφαιρα στα νότια του Ρεθύμνου, Πλακιάς, Ροδάκινο, Αγία Γαλήνη είναι αποπνικτική από τους καπνούς ενώ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των κτηνοτρόφων με στόχο να μεταφέρουν τα αιγοπρόβατά τους σε ασφαλείς περιοχές

Χωρίς σταματημό η προέλαση της φωτιάς που από νωρίς το μεσημέρι κατακαίει μία ευρύτατη περιοχή του δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο.

Αυτή την ώρα εκκενώνονται τα χωριά Σαχτούρια, Κρύα Βρύση και 'Αγιος Γιώργης με εντολή που δόθηκε από το δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη και τους υπεύθυνους από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας. Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις πτήσεις με τη δύση του ηλίου, και τώρα μόνο οι επίγειες δυνάμεις δίνουν αγώνα με αντίπαλο τους πέρα από τις φλόγες να έχουν και τις ριπές ανέμου οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάνε στα 70 χλμ την ώρα σύμφωνα και με το εθνικό αστεροσκοπείο.

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται το ΕΚΑΒ σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες με την πολιτική προστασία. Η φωτιά έχει περάσει εδώ και ώρες την επαρχιακή οδό που οδηγεί από το Ρέθυμνο στην Αγία Γαλήνη με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων μεταξύ των χωριών Ορνές, Κρύα Βρύση, Σαχτούρια και Μέλαμπες.

Η ατμόσφαιρα στα νότια του Ρεθύμνου, Πλακιάς, Ροδάκινο, Αγία Γαλήνη είναι αποπνικτική από τους καπνούς ενώ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των κτηνοτρόφων με στόχο να μεταφέρουν τα αιγοπρόβατά τους σε ασφαλείς περιοχές ώστε να μην κινδυνεύουν κυρίως από τους καπνούς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς με νέα περιφερειακές δυνάμεις ενώ ΟΤΑ, ερυθρός σταυρός και πεζοπόρα τμήματα εθελοντών δίνουν έναν μεγάλο αγώνα για να προστατέψουν περιουσίες αποκόπτοντας όσο αυτό είναι δυνατό την προέλαση της φωτιάς.

Μετά τις 8 το βράδυ, η φωτιά πέρασε το χωριό Μέλαμπες ενω ένα άλλο μέτωπο κατευθύνεται προς την παραλία του Αγίου Γεωργίου, όπου κάτοικοι και καταστηματάρχες όπως είπαν στο neakriti.gr βλέπουν τους καπνούς με την μυρωδιά του καμένου να είναι έντονη ενω την ίδια ώρα, βρισκόμενοι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο η φωτιά να βρεθεί κοντά στα σπίτια και τα καταστήματά τους, με λάστιχα καταβρέχουν την περιοχή στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τα ακόμα χειρότερα. 

Σε αρκέτες περιοχές απο όπου έχει περάσει το πύρινο μέτωπο, έχει κοπεί το ρεύμα, με τη σημερινή φωτιά να ξυπνά αναμνήσεις απο την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στην Αγία Γαλήνη το 2016. 

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί λίγο πριν το χωριό Μέλαμπες, όπως είπε ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Κρήτης, Μανώλης Παραβολιδάκης ενω αρκετοί κάτοικοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους όταν δόθηκα εντολή για εκκένωσης και παρά τις εκκλήσεις του Δημάρχουν και των αρμόδιων Αρχών να το πράξουν, μένουν εκεί και με ότι μέσα διαθέτουν προσπαθούν να σώσουν σπίτια και επιχειρήσεις απο τις φλόγες. 

Πύρινα μέτωπα στο Ρέθυμνο - Η «εικόνα» στον κόκκινο Πύργο: 

https://www.youtube.com/watch?v=kumUUSXwln0?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Ειδικότερα, η πρώτη φωτιά μαίνεται μεταξύ των χωριών Ορνέ και Κρύας Βρύσης, έχοντας ως «σύμμαχο» τους ισχυρούς ανέμους, πράγμα που κάνει εξαιρετικά δύσκολο το έργο της κατάσβεσης με 58 Πυροσβέστες να επιχειρούν απο εδάφους, δίνοντας μεγάλη μάχη για να την ελέγξουν. 

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής,  συνεχώς ενισχύονται καθώς ο αέρας στην περιοχή δεν λέει να κοπάσει. 

Ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, ο οποίος απο την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πύρινο μέτωπο, παρουσίασε αργά το απόγευμα αναπνευτικά προβλήματα και δυσφορία λόγω των καπνών. 

Η φωτιά, η οποία καίει σε χορτολιβαδικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, μεταξύ Κρύας Βρύσης και Ορνέ ο οποίος εκκενώθηκε αρχικά προληπτικά, δεν ήταν εύκολο να οριοθετηθεί.

Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκε ελαφρά ένας πυροσβέστης, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε αρχικά στο neakriti.gr o Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Τατάρακης, «η φωτιά έφτασε 70 μέτρα έξω από τον οικισμό».

Με εντολή του δημάρχου της περιοχής έγινε και η απομάκρυνση κατοίκων από την Ορνέ.

Στην μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν δυο ελικόπτερα και ένα της ΕΜΟΔΕ το οποίο συντόνιζε τα υπόλοιπα δυο

Στο σημείο βρέθηκαν όλες οι επίγειες δυνάμεις της Περιφερειακής Ενότητας Ρέθυμνου, καθώς και πυροσβεστικά οχήματα από το Ηράκλειο.

https://www.youtube.com/watch?v=x4HJZUpN6hQ?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Η προσπάθεια των πυροσβεστών είναι τιτάνια προκειμένου η φωτιά να μην επεκταθεί εντός του οικισμού και να αποφευχθούν τα χειρότερα, ωστόσο οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

Στο σημείο βρέθηκαν 58 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα και 3 Ε/Π., ενώ από αέρος συνδράμουν, τρία ελικόπτερα. 

Συνδρομή όμως υπάρχει από εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες Ο.Τ.Α.

Η ατμόσφαιρα στο χωριό Ορνέ είναι αποπνικτική λόγω των πυκνών καπνών, ενώ οι νεότεροι σε ηλικία φυγάδευσαν τους ηλικιωμένους σε κοντινά χωριά και συγγενικά σπίτια.

Παράλληλα, κτηνοτρόφοι απομάκρυναν τα ζώα τους από την περιοχή.

Μεταφορά 92χρονης κατάκοιτης

Οι κάτοικοι του οικισμοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι ενώ δυνάμεις της αστυνομίας που βρίσκονται στο σημείο, ζήτησαν αρχικά την συνδρομή του Κέντρου Υγείας Σπηλίου προκειμένου μια 92χρονη κατάκοιτη να μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Στο σημείο για την μεταφορά της, κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. 

Φωτιά στο Ροδάκινο

Αναφορικά με το νέο μέτωπο, που ξέσπασε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι στην περιοχή Κόρακα στο Ροδάκινο, που στο ίδιο σημείο εκδηλώθηκε φωτιά πριν από λίγες ημέρες, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής,  το έργο των οποίων όμως  δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. 

Την ίδια ώρα έχει ζητηθεί βοήθεια από άλλους νομούς, ενώ σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής Κρήτης Γιώργο Τσικαλά, ο οποίος μίλησε στο neakriti.gr «η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη και έχει ζητήσει εναέρια βοήθεια και από άλλες περιοχές εκτός Κρήτης».

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε εντολή εκκένωσης του Κάτω Ροδάκινου, καθώς απειλείται το χωριό.  

Αργά το απόγευμα εστάλη μήνυμα από το 112 για προληπτική εκκένωση του χωριού Μέλαμπες προς την Νέα Κρύα Βρύση, ενώ πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς Αγία Γαλήνη. 

Στο σημείο βρέθηκε ο Σταύρος Αρναουτάκης

Στη μεγάλη πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου βρίσκεται ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Μαζί με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη, την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Ρεθύμνου Νίκο Μανουσάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης βρέθηκε στο μέτωπο της πυρκαγιάς, όπου εξελίσσεται μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης.

Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, στην περιοχή πνέουν βόρειοι άνεμοι με μέσες εντάσεις στα 5-6 μποφόρ και ριπές που ξεπερνούν τα 60-70 km/h (σταθμός Πλακιά). 

Με βάση την ανάλυση των τελευταίων διαθέσιμων προγνωστικών δεδομένων οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα παραμείνουν δυσμενείς έως και τις πρώτες βραδινές ώρες οπότε και περιμένουμε τη σταδιακή βελτίωση τους. Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιδεινωθούν εκ νέου το Σάββατο.

Όπως τονίζει o μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος «έχουμε ήδη ενημερώσει με προηγούμενες ανακοινώσεις μας, η πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι καθοδηγούμενη από τον άνεμο.

Λόγω των μεγάλων εντάσεων του ανέμου, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα εμφάνισης κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών μπροστά από το κύριο μέτωπο της φωτιάς), ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο.

Επιπροσθέτως, οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την επικρατούσα βλάστηση της περιοχής είναι ικανοί να δώσουν πολύ υψηλές ταχύτητες εξάπλωσης».

Η παρακάτω εικόνα δίνει τη θέση των ενεργών εστιών στην αρχή της πυρκαγιάς, όπως ανιχνεύθηκαν από το δορυφόρο MODIS της NASA και επεξεργαστήκαμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News