Ρέθυμνο: Τίμησαν τους νεκρούς ήρωες στο Αστέρι

Ρέθυμνο
Ρέθυμνο: Τίμησαν τους νεκρούς ήρωες στο Αστέρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την μνήμη των νεκρών ηρώων της γερμανικής κατοχής που εκτελέστηκαν στο Αστέρι Ρεθύμνου πριν οι Γερμανοί ισοπεδώσουν το χωριού τους, τίμησαν το μεσημέρι στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης κάτοικοι και φορείς του Ρεθύμνου
  • Τιμήθηκε η μνήμη των 16 εκτελεσθέντων κατά την Γερμανική κατοχή
  • Το «παρών» έδωσαν πλήθος κόσμου και θεσμικοί φορείς του Ρεθύμνου
  • Ξεχωριστή τιμή για τους μαθητές του Αρσάνειου Σχολείου που αρίστευσαν
  • Την μνήμη 16 συγχωριανών τους ανάμεσα στους οποίους ήταν και παιδιά και οι οποίοι εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στα δύσκολα χρόνια του πολέμου, τίμησαν το μεσημέρι σε ειδική εκδήλωση που έγινε στον αύλειο χώρο του λαογραφικού μουσείου της περιοχής, οι κάτοικοι του μικρού παραδοσιακού οικισμού Αστέρι στο Ρέθυμνο. 

    Οι εκτελέσεις αμάχων, σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές, έγιναν μετά την πανωλεθρία που υπέστησαν οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές στου Σταυρωμένου, ενώ δύο ημέρες αργότερα οι ναζί επέστρεψαν για να πυρπολήσουν το Αστέρι.  

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκαν για την δική τους δύσκολη «μάχη» στα χρόνια της πανδημίας και οι αριστεύσαντες μαθητές του Αρσάνειου σχολείου της περιοχής που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

    Τιμητικές πλακέτες όμως απονεμήθηκαν και σε τρεις προσωπικότητες της αυτοδιοίκησης, τον Σταύρο Αρναουτάκη, την Μαίρη Λιονή και τον Γιώργο Μαρινάκη που συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη της ευρύτερης τουριστικής περιοχής. 

    Η τιμητική εκδήλωση διοργανώθηκε για πρώτη φορά μετά από την πανδημία από την τοπική Κοινότητα, ενώ το «παρών» έδωσαν σύσσωμες οι αρχές του τόπου.

    Οι εκδηλώσεις, μετά την επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο της εκτέλεσης, έκλεισαν με μία όμορφη συγκέντρωση και τελετή στο «Σπίτι του Πολιού» στο Αστέρι. Εκεί, η τοπική κοινότητα τίμησε και τους αριστεύσαντες μαθητές του Αρσάνιου Γυμνασίου – Λυκείου, αλλά και τρεις ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για την προσφορά τους στην περιοχή: τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή και τον Δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη.

    «Σήμερα είναι μέρα τιμής, μνήμης και χρέους στους νεκρούς ήρωες μας που σκότωσαν οι Γερμανοί. Έγινε στο Αστέρι η πρώτη εκτέλεση μετά τη συνθηκολόγηση της Κρήτης. Σκότωσαν 16 άμαχους, επειδή στου Σταυρωμένου έπαθαν καταστροφή, όπου είχαμε τη μοναδική νίκη των Συμμάχων στη Μάχη της Κρήτης και θεώρησαν καλό στα κοντινά χωριά να κάνουν εκτελέσεις. Παραμένει απορίας άξιο γιατί περίπου 2 μέρες μετά ήρθαν να πυρπολήσουν το χωριό και θεωρούμε ότι αυτό έγινε γιατί το θεώρησαν αντάρτικο επειδή φορούσαν την κρητική φορεσιά», είπε για την τιμητική ανάμνηση στους εκτελεσθέντες ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Δημήτρης Σερλής, που όπως είπε ο Περιφερειάρχης Κρήτης τιμήθηκε για την συμβολή του στην δημιουργία Πολυχώρου, αλλά και συνολικά για το έργο που έχει προσφέρει στο νησί, η Αντιπεριφεριάρχης για τις παρεμβάσεις της στην αντιπλημμυρική προστασία με οριοθέτηση Αρκαδιώτη και Αρσανιώτη ποταμού και την συνολική της παρουσία στην Τ.Α. του Ρεθύμνου και ο Δήμαρχος για την συνολική αναβάθμιση, ανάπτυξη και ανάδειξη της περιοχής.

    «Τιμούμε σήμερα τον άμαχο πληθυσμό που έπεσε στην γερμανική κατοχή για την ελευθερία του. Παράλληλα μία όμορφη εκδηλώσεις έναν όμορφο χώρο από τους ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής για να τιμήσει τους ανθρώπους που έχουν προσφέρει, το δήμο και την περιφέρεια και εμείς μέσα από αυτήν τη συνεργασία που έχουμε με τον Γιώργο Μαρινάκη όλα αυτά τα χρόνια μπορούμε να οραματιζόμαστε και να υλοποιούμε. Ευχαριστούμε όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα εδώ, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας», είπε μιλώντας στην εκδήλωση ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

    Για τον κ. Αρναουτάκη, ο πρόεδρος της Τ.Κ., κ. Σερλής σημείωσε πως «έχει καταφέρει η Περιφέρεια Κρήτης να θεωρείται η καλύτερη σε όλη την Ελλάδα και αυτό οφείλεται στην αρμονική, ουσιαστική, σταθερή και επωφελή συνεργασία με όλους. Έχει σταματήσει τη γνωστή όσο και ανόητη διαμάχη μεταξύ Ηρακλείου και Χανίων. Είναι ο μοναδικός Περιφερειάρχης που χρηματοδοτεί έργα δήμων από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ως ανώτερος Άρχοντας του νησιού, έχει την ικανότητα να είναι η φωνή της ηρεμίας στο εσωτερικό της Κρήτης και η φωνή που υπερασπίζεται με τον προσήκοντα τρόπο τα προβλήματα και τις ανάγκες του νησιού, στο κεντρικό κράτος».

    Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή δεν έκρυψε τη συγκίνησή της για την τιμή που της έγινε και για το γεγονός ότι 40 χρόνια οι ρεθυμνιώτες την έχουν «αγκαλιάσει» με αγάπη και σεβασμό.

    «Η εκδήλωση αυτή έχει την ιδιαίτερη σημασία της για τους ανθρώπους που χάθηκαν στην γερμανική κατοχή. Επίσης η τιμή που γίνεται στους μαθητές που έχουν πρωτεύσει και προοδεύουν στην ζωή τους επίσης έχει μία ιδιαίτερη αξία.

    Σε ότι αφορά εμάς θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους ανθρώπους που μας τιμούν όμως η τιμή είναι ολική μας αλλά και η υποχρέωση να προσφέρουμε στον τόπο μας. Εγώ ιδιαίτερα αισθάνομαι τόσο υποχρεωμένη απέναντι στους ρεθυμνιώτες κυρίως και τους κρητικούς. Ιδιαίτερα σε ολόκληρο το νόμο ο οποίος εδώ και 40 χρόνια με έχει αγκαλιάσει, με βοηθάει και ειλικρινά μέχρι το τέλος της ζωής μου σε αυτόν τον κόσμο θα χρωστάω και δεν θα έχω ξεχρεώσει αυτά που πρέπει να κάνω για την αγάπη με την οποία με έχουν περιβάλλει και για την υποστήριξη που έχουν δώσει στο πρόσωπό μου».

    «Σε μια περιοχή εντελώς ανδροκρατούμενη ξεχωρίζει γιατί είναι μια γυναίκα δυναμική, και πετυχημένη. Μεγαλουργεί στην δημόσια ζωή, σαρώνοντας στις εκλογές με 10.000 σταυρούς, στηριζόμενη μόνο στις δικές της δυνάμεις, χωρίς καταγωγή από εδώ, χωρίς δικούς της συγγενείς, χωρίς κουμπάρους, χωρίς συντέκνους», τόνισε για την κα Λιονή ο κ. Σερλής.

    Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης πρόσθεσε από την πλευρά του: «Σε αυτήν την εξαιρετική εκδήλωση τιμούμε τον άμαχο πληθυσμό που σκοτώθηκε στην γερμανική κατοχή. Είναι ημέρα μνήμης αλλά και μέρα τιμής.

    Σκέφτηκαν οι διοργανωτές να εμπλουτίσουν την ημέρα και βραβεύοντας τους μαθητές του Αρσάνιου σχολείου που δημιουργήθηκε επί των ημερών μας με τη συνδρομή και του περιφερειάρχη.

    Θεωρώ ότι μας βραβεύουν όχι για αυτά που κάναμε αλλά για αυτά που πρέπει να κάνουμε για αυτούς και εμείς πάντα θα προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για τον τόπο και τους ανθρώπους όσο είμαστε ταγμένοι να τους υπηρετούμε».

    Για τον Γιώργο Μαρινάκη, ο πρόεδρος της κοινότητας Χαμαλευρίου, σημείωσε: «Κατάφερε να μεταμορφώσει το Ρέθυμνο σε ένα σύγχρονο, εξωστρεφή, αξιόπιστο, δυναμικό τόπο με ισχυρή ταυτότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, απολαμβάνοντας συνεχώς διακρίσεις και επιτυχίες. Εκπροσωπεί επάξια το Ρέθυμνο σε κέντρα λήψης και διαμόρφωση αποφάσεων και εγγυάται την αξιόπιστη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνης σε καινοτόμα προγράμματα και δράσεις».

    Τιμήθηκαν ακόμα:

    Η Ρένα Παπατριανταφύλλου, διευθύντρια Αρσάνιου Γυμνάσιου για την σωστή λειτουργία του νεοσύστατου σχολείου (έστησε το σχολείο).

    Ο Γιάννης Σκεπετζής, ως μαέστρος της χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυρωμένου.

    Ο Γεώργιος Πολιουδάκης ως ιστοριοδίφης –ερευνητής και για την πολυετή προσφορά του στα κοινά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News