Ρέθυμνο: Κάμπιες «έζωσαν» επτά χωριά του Αμαρίου - «Μαύρισαν ακόμα και τα μνήματα των κοιμητηρίων» (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Ρέθυμνο: Κάμπιες «έζωσαν» επτά χωριά του Αμαρίου - «Μαύρισαν ακόμα και τα μνήματα των κοιμητηρίων» (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απελπιστική είναι η κατάσταση σε περιοχές του Ρεθύμνου - Οι κάμπιες, που αφανίζουν δρύες και πρίνους, δείχνουν την προτίμηση τους και στα καρποφόρα δένδρα

 

  • «Χτύπησαν» και σε περιοχές του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη
  • «Τα δέντρα μοιάζουν σαν να είναι φθινόπωρο»
  • «Μαύρισαν» ακόμα και τα μνήματα των κοιμητηρίων

Σε κατάσταση «πολιορκίας» από εκατομμύρια κάμπιες βρίσκονται - πέρα από τους Κούμους και το Μαλάκι - επτά μέχρι στιγμής χωριά και του δήμου Αμαρίου στο Ρέθυμνο, στα οποία ο «μαύρος» επισκέπτης έχει δημιουργήσει σκηνικό καταστροφής. 

Οι κάμπιες, που αφανίζουν δρύες και πρίνους, δείχνουν την προτίμηση τους και στα καρποφόρα δένδρα της περιοχής, ενώ έφτασαν στο σημείο - πέρα από τις αυλές των σπιτιών και τις πλατείες των χωριών - να απλώνονται ακόμα και στους τάφους των κοιμητηρίων, αλλά και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Αμαρίου.

Θορυβημένη είναι η δημοτική αρχή, η οποία επικοινώνησε με το δασαρχείο και έχει ήδη ξεκινήσει τους πρώτους ψεκασμούς. 

Μετά τους Κούμους και το Μαλάκι, όπως αποκάλυψε πρόσφατα το neakriti.gr, εκατομμύρια κάμπιες έχουν «ζώσει» επτά μέχρι στιγμής χωριά και του δήμου Αμαρίου στο Ρέθυμνο. Μέρωνας, Μεσονήσια, Ελένες, Γερακάρι, καθώς και Πλατάνια, Φουρφουράς και Κουρούτες στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη, βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας με τον «μαύρο» εχθρό να «καταπίνει» σε χρόνο ρεκόρ δασώδεις εκτάσεις δημιουργώντας σκηνικό καταστροφής. 

«Παρελαύνουν» ανενόχλητες

Απεγνωσμένοι οι κάτοικοι των χωριών του Αμαρίου φτάνουν σε σημείο πέρα από τις αυλές των σπιτιών τους να καθαρίζουν και τους τάφους των συγγενών τους από τις κάμπιες, για να τους ξαναβρούν όμως στην ίδια κατάσταση την επόμενη ημέρα. Και όλα αυτά την ώρα που οι κάμπιες «παρελαύνουν» ανενόχλητες ακόμα και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. 

Ειδικά στα Μεσονήσια οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές. Τεράστιοι δρύες και πρίνοι μοιάζουν σαν να έχουν παραδοθεί στην πυρά. Μέχρι στιγμής στις προτιμήσεις της κάμπιας δεν είναι τα ελαιόδενδρα και τα αμπέλια, καθώς προτιμά τα καρποφόρα δένδρα, όπως αμυγδαλιές, καρυδιές, μηλιές και κερασιές

Ανήσυχος ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός επικοινώνησε με το δασαρχείο. Οι ειδικοί του υπέδειξαν το κατάλληλο σκεύασμα και με την βοήθεια των δημοτών του ξεκίνησαν τους ψεκασμούς, με τα αποτελέσματα όμως να μην είναι και τόσο ενθαρρυντικά, με τον ίδιο να αναφέρει σε δηλώσεις του στο neakriti.gr: «Οι ψεκασμοί έχουν ξεκινήσει όμως δεν μπορώ να πω ότι τα αποτελέσματα είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Υπάρχει μια μείωση, αλλά δεν λύνεται το πρόβλημα άμεσα. Βέβαια όπως μας έχουν πει είναι ένα φαινόμενο που έχει ξεκινήσει εδώ και τριάντα ημέρες και σε δέκα ημέρες όπως λένε οι επιστήμονες, θα σταματήσει».

Ο κ. Μουρτζανός έχει ήδη ζητήσει από την περιφέρεια να γίνει κατάλληλη προετοιμασία και συντονισμός του κρατικού μηχανισμού ώστε να προλάβουν το κακό την επόμενη χρονιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News