Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης Πρόδρομος και ο Μ. Εκκλησιάρχης Αέτιος στην Κληρικολαϊκή

Ελλάδα
Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης Πρόδρομος και ο Μ. Εκκλησιάρχης Αέτιος στην Κληρικολαϊκή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης Πρόδρομος, ο Αρχιμανδρίτης Αέτιος, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, θα αποτελέσουν την τριμελή αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κληρολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Ο προσφάτως εκλεγείς και ενθρονισθείς Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομος στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση που θα λάβει χώρα από τις 4 έως τις 7 Ιουλίου στο ξενοδοχείο «Marriot Marquis» της Νέας Υόρκης, με γενικό θέμα «Κληρονομιά, Αναγέννηση, Ενότητα».

Ειδικότερα, ένας ακόμα ιεράρχης, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομος, καθώς και ο Μέγας Εκκλησιάρχης και Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου Αρχιμανδρίτης Αέτιος, θα αποτελέσουν, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, την τριμελή αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην επικείμενη Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στέλνει ως εκπρόσωπό του στην 46η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, τον πρώτον τη τάξει ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου και τον πλέον στενό του συνεργάτη, Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ.

Υπενθυμίζεται ότι η Κληρικολαϊκή Συνέλευση θα γίνει από τις 4 έως τις 7 Ιουλίου στο ξενοδοχείο «Marriot Marquis» της Νέας Υόρκης, με γενικό θέμα «Κληρονομιά, Αναγέννηση, Ενότητα». Επισημαίνεται πως είναι η πρώτη Κληρικολαϊκή Συνέλευση επί Αρχιεπισκοπίας Ελπιδοφόρου, η οποία συγκαλείται με αυτοπρόσωπη παρουσία των συνέδρων έπειτα από την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού καθότι η Κληρικολαϊκή του έτους 2020 συνήλθε εξ’ αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η τελευταία Κληρικολαϊκή με φυσική παρουσία των συνέδρων έγινε στη Βοστώνη το έτος 2018 επί ημερών του Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής Δημητρίου.

Στο επίσημο δείπνο το βράδυ της Πέμπτης 7 Ιουλίου θα εμφανιστεί και θα τραγουδήσει η γνωστή Ελληνίδα Δέσποινα Βανδή, όπως πληροφορεί επίσημη ανάρτηση της Αρχιεπισκοπής στον ιστότοπό της.

Αντιπρόεδροι της Κληρικολαϊκής ορίσθηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρου η Χρυσάνθη Δήμου και ο Νικόλαος Καρακώστας. Η Συνέλευση θα συμπέσει με την εκατοστή επέτειο από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής, καθώς επίσης και με την τέλεση των εγκαινίων του Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν. Παράλληλα με την Κληρικολαϊκή, θα έχει και η Φιλόπτωχος Αδελφότητα το δικό της δισενιαύσιο Συνέδριο στους συνεδριακούς χώρους του ίδιου ξενοδοχείου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ήδη βρίσκεται στην Τουρκία ξεναγώντας όμιλο Ελληνοαμερικανών στα ιστορικά και θρησκευτικά Προσκυνήματα του Πόντου και της Κωνσταντινούπολης. Θα παρευρεθούν και στα ονομαστήρια του Πατριάρχη το Σάββατο 11 Ιουνίου.

Εντωμεταξύ, πληροφορίες τον ιστότοπο .ekirikas.com, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ζήτησε να συναντηθεί την Πέμπτη 9 Ιουνίου με την Επιτροπή επί των Επαρχιών του Θρόνου του Εξωτερικού προκειμένου να συζητήσει για το Καταστατικό γύρω από το οποίο έχει δημιουργηθεί σύγχυση, απορία, αλλά και έντονη ανησυχία ανάμεσα στον κλήρο και τον λαό, καθότι ανεστάλη την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου του 2020 από τη Σύνοδο του Φαναρίου και τον Πατριάρχη με την εισήγηση του Ελπιδοφόρου, αλλά εξακολουθεί να ισχύει όπως ισχυρίζεται ο ίδιος.

Τονίζεται ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος νομικών και άλλων θεσμικών επιπλοκών τόσο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης όπου και η Εδρα της Αρχιεπισκοπής, όσο και στις κατά τόπους πολιτείες και πόλεις που υφίστανται Μητροπόλεις και κοινότητες. Υπογραμμίζεται ότι πρόεδρος της Επιτροπής επί των Επαρχιών του Θρόνου του Εξωτερικού είναι ο Μητροπολίτης Γέρων Εμμανουήλ.

Επισημαίνεται ότι το «Αρθρο 25 του Καταστατικού του 2003, το οποίο ουσιαστικά είναι μετέωρο καθότι είναι ανασταλέν και συνάμα ισχύει, περί Αναθεωρήσεως του Συντάγματος διαλαμβάνει τα ακόλουθα: «Το παρόν Σύνταγμα, ρυθμίζον τα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής ως εκκλησιαστικού θεσμού, δύναται να τροποποιηθή εν τω συνόλω ή εν τοις επί μέρους αυτού κατόπιν εισηγήσεως τής Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον μετά την δέουσαν διεργασίαν παρά τω Αρχιεπισκοπικώ Συμβουλίω και τη Αρχιεπισκοπική Κληρικολαϊκή Συνελεύσει, μετ’ απόφασιν τής Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου, εις ην υποβάλλεται».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News