Επένδυση στο Παλίγκρεμνο: Στην αντεπίθεση ο Δήμαρχος - Εξηγήσεις επτά σημείων

Κρήτη
Επένδυση στο Παλίγκρεμνο: Στην αντεπίθεση ο Δήμαρχος - Εξηγήσεις επτά σημείων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην αντεπίθεση με αιχμές κατά Χατζηδάκη και εκείνων που δεν τον ενημέρωσαν, πέρασε χθες ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης με ανακοίνωση στον Τύπο

Στην αντεπίθεση, μετά την τοποθέτηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά στη Βουλή για το περιβόητο έγγραφο του 2020, που έδινε οδηγίες βήμα-βήμα για το πώς θα μπορούσε να προστατευτεί ο Παλίγκρεμνος, πέρασε χθες ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης με ανακοίνωσή του, αφήνοντας αιχμές προς πάσα κατεύθυνση.

Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την εξέλιξη των γεγονότων γύρω από το θέμα, αναφέροντας 7 σημεία που κρίνει ότι έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την υπόθεση. Συγκεκριμένα, αιτιολογεί τη στάση του για το ΣΧΟΟΑΠ από τη θέση της αντιπολίτευσης, αναφέρεται με αιχμές στο έγγραφο του ΥΠ.ΕΝ. και συνεχίζει μέχρι το σήμερα και τα ασφαλιστικά μέτρα. Ειδικότερα, τα 7 σημεία της ανακοίνωσης του Αγίου Βασιλείου είναι:

«1) Περί ΣΧΟΟΑΠ Δημοτικής Ενότητας Φοίνικα.

Στα πλαίσια εκπόνησης του ΣΧΟΟΑΠ Δημοτικής Ενότητας Φοίνικα μετά την παραλαβή του Β1 σταδίου με απόφαση Δ.Σ. 29/04/2011 και την ομόφωνη απόφαση 20/5/2012 του Δημοτικού Συμβουλίου υιοθετήθηκαν 36 προτάσεις-παρατηρήσεις των τοπικών συμβουλίων της περιοχής. Τη συγκεκριμένη περίοδο, ο κ. Γιάννης Ταταράκης ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης και συμμετείχε στη διαμόρφωση των θέσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς είχε πλούσια εμπειρία από την εκπόνηση του ΣΧΟΟΑΠ Λάμπης, η οποία είχε ολοκληρωθεί επί δημαρχίας του.

Οι παραπάνω προτάσεις, όμως, υιοθετήθηκαν εν μέρει στο Β2 στάδιο της μελέτης και στη ΣΜΠΕ. Ενδεικτικά δε λήφθηκε υπόψη η πρώτη παρατήρηση που αφορά στο πλάτος προστασίας της παραθαλάσσιας ζώνης. Προτάθηκε να είναι περίπου 70 μ. από το όριο του αιγιαλού, καθώς προβλεπόταν να φτάνει έως τα 500 μ., ενώ στην περιοχή από το Δαμνόνι μέχρι τα Σχοινάρια κυμαινόταν από 500 έως 600 μέτρα.

Επίσης, δε λήφθηκε υπόψη η τέταρτη παρατήρηση που αφορά στην περιοχή Μαριού, Μύρθιου, Λευκογείων και Ασωμάτου, για την οποία υιοθετήθηκε τελικά η απόλυτη προστασία γεωργικής γης, δηλαδή η απαγόρευση της κατοικίας σε όλη αυτή τη ζώνη.

Οι παραπάνω δύο βασικοί, και όχι μόνο, σοβαροί περιορισμοί του ΣΧΟΟΑΠ είχαν καθαρά αντιαναπτυξιακά χαρακτηριστικά, θα δημιουργούσαν σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα στους κατόχους όλων των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στις παραπάνω ζώνες και θα οδηγούσαν ολόκληρη την περιοχή σε μαρασμό. Για τους ανωτέρω λόγους αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η διακοπή εκπόνησης του ΣΧΟΟΑΠ. Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί μόλις 76 σε όλη τη χώρα και αναμένουμε την πρόσκληση υποβολής για την ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης μελετών για την υλοποίηση νέου ΣΧΟΟΑΠ για την περιοχή της Δ.Ε. Φοίνικα.

2) Ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης με την υπ’ αρ. 9073/01-07-2020 επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη κοινοποίησε την υπ’ αρ. 141/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία εγκρίνεται η κήρυξη της περιοχής Παλίγκρεμνος ως προστατευόμενο τοπίο-μνημείο της φύσης. Τη συγκεκριμένη επιστολή κοινοποίησε επίσης στον υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου, και στον γενικό γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη. Δυστυχώς, δεν υπήρξε ποτέ απάντηση του υπουργείου προς τον Δήμο, αντίθετα απάντησε στην Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος διά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με κατευθύνσεις για την κήρυξη της περιοχής από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση χωρίς ποτέ να λάβει γνώση ο άμεσα ενδιαφερόμενος, δηλαδή ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

3) Η επιστολή του Μαρτίου του 2021 σχετικά με το θέμα από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου δεν παρελήφθη από τα επίσημα emails του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Ίσως να καταχωρίστηκε ως spam, καθώς είχε πολλούς αποδέκτες, και να διαγράφηκε αυτοματοποιημένα στη συνέχεια. Παράλληλα, στάλθηκε σε ένα προσωπικό (και όχι υπηρεσιακό) ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του δημάρχου μεταξύ εκατοντάδων άλλων μηνυμάτων, σημαντικών ή όχι, το οποίο δεν αναγνώστηκε ποτέ και αυτό μπορεί να αποδειχτεί πολύ εύκολα τεχνικά. Όλα τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε πολίτη ή εξειδικευμένου τεχνικού για διασταύρωση των στοιχείων.

4) Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου κατέθεσε αίτηση ακύρωσης στο Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκδικάστηκε στις 9 Ιουνίου του 2021, και ζήτησε να ακυρωθεί η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Στις 12 Ιανουαρίου του 2022 κοινοποιήθηκε στον Δήμο η απόφαση του ΣτΕ, με την οποία δεν έκανε δεκτή την προσφυγή με την οδηγία για προσφυγή εναντίον της οικοδομικής άδειας, αφού εκδοθεί. Στη συνέχεια, με έγγραφό μας ζητήσαμε από την Υ.ΔΟΜ. (Πολεοδομία) Ρεθύμνου να ενημερώσει τον Δήμο για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

5) Με την υπ’ αρ. 106/2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δόθηκε εντολή ανάκλησης βεβαίωσης κατάληψης κοινοχρήστων χώρων προς την Τεχνική Υπηρεσία, την οποία διαβίβασε προς την Υ.ΔΟΜ. Ρεθύμνου για έλεγχο της πολεοδομικής άδειας, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, και ήδη ο σχετικός φάκελος είναι στη διαδικασία ελέγχου.

6) Στις 16/5/2022 συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, η οποία ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για την εκπόνηση ειδικής μελέτης για την προστασία της περιοχής του Παλίγκρεμνου, η οποία ήταν προϋπόθεση, χωρίς όμως ο Δήμος να το γνωρίζει καθώς δεν είχε λάβει την απάντηση του υπουργείου.

7) Στις 20 Μαΐου εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο Δήμος και εκδόθηκε προσωρινή διαταγή αναστολής εργασιών έως 21 Ιουνίου, όποτε ορίστηκε η τακτική δικάσιμος.

Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, παρά την υποστελέχωση των υπηρεσιών του, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να προστατεύσει ένα μοναδικό μνημείο της φύσης. Είναι αυτονόητο, παλεύοντας σε πολλά μέτωπα, από τα καθημερινά προβλήματα μέχρι τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία του κεντρικού κράτους, να υπάρχουν καθυστερήσεις. Απαράβατος κανόνας όμως είναι η διατήρηση και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος. Στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος είμαστε ανυποχώρητοι και δεν κάνουμε καμία έκπτωση σε καμία επενδυτική δραστηριότητα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρούμε ότι θίγεται ανεπανόρθωτα το προστατευόμενο τοπίο, αφού δεν πρόκειται για ήπια παρέμβαση που εντάσσεται αρμονικά στον χώρο, αλλά είναι τέτοια η φύση της επένδυσης που υποβαθμίζει αισθητικά την περιοχή και προκαλεί μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News